Snakken omkring døgnrytme har i mange år omhandlet A- og B-mennesker, men måske vi snart skal til at tage flere af alfabetets bogstaver i brug.
Ifølge et nyt studie fra RUDN University i Rusland findes der nemlig hele seks ‘kronotyper’, skriver ScienceAlert.
En kronotype er betegnelsen for den døgnrytme, en person har, altså, hvornår de er henholdsvis friske og trætte, hvilket reguleres af kroppens biologiske ur.
I studiet fik forskerne næsten 2.300 deltagere til at evaluere deres egen kronotype, baseret på 6 forskellige kategorier, som forskerne tidligere havde udarbejdet.
For at bekræfte deltagernes selvevalueringer fik forskerne dem til at udføre en række prøver og besvare spørgeskemaer, værktøjer, som søvnforskere generelt bruger til at vurdere henholdsvis træthed og friskhed på forskellige tidspunkter af dagen, ifølge ScienceAlert.
\ Læs mere
Set ud fra resultaterne passede langt de fleste af deltagernes svar med de 6 hypotetiske kronotyper, som forskerne selv foreslog, og kun 5 procent faldt uden for disse kategorier.

Sådan kortlægger de russiske forskere de forskellige kronotyper. (Illustration: RUDN University)
De seks kronotypekategorier, som forskerne betragter som fuldt ud bekræftede baseret på resultaterne, er:
- Morgenmenneske (A), hvis energiniveau er højest om morgenen, hvorefter det daler.
- Aftenmenneske (B), hvis energiniveau stiger i løbet af dagen.
- Højaktivt menneske, som er energisk hele dagen igennem.
- Dagtræt menneske, som er mest træt midt på dagen.
- Dagaktivt menneske, hvis energiniveau topper midt på dagen.
- Moderat aktivt menneske, som tilsyneladende altid er lettere træt.
Kun 13 procent så sig selv som A-mennesker, mens 24 procent anså sig selv som B-mennesker, hvilket var de mest udbredte, skriver ScienceAlert.
58 procent af de adspurgte faldt indenfor de nye kategorier, hvor 18 procent så sig selv som dagtrætte, 16 procent var moderat aktive, 15 procent var dagaktive, og kun 9 procent var højaktive.
Studiet er relativt lille i størrelse, men forskerne håber, at fremtidig forskning, med nye eksperimenter, burde kunne fortælle os mere om de forskellige kronotyper.
Studiet blev offentliggjort i tidsskriftet Personality and Individual Differences.
\ Læs mere
\ Læs mere
cll