5. maj kritiserede flere danske topforskere Statens Serum Institut for ikke at dele vigtig viden og data om den danske corona-situation.
Dagen efter, 6. maj, gav myndighederne tilsyneladende efter for kritikken og lovede at lægge alle relevante corona-tal frem.
Men forskerne føler sig stadig ikke, der er åbenhed og gennemsigtighed omkring dataen bag de danske coronaberegninger. Det skriver Berlingske Tidende og TV2.
Statens Serum Institut offentliggør hver dag data, der ligger til grund for deres beregninger og de overvågningsrapporter, som instituttet også offentliggør hver dag.
Derudover har de lagt deres matematiske koder frem samt grundlaget for deres matematiske modelleringer.
»Jeg mangler stadig svar på, hvordan man er kommet frem til de antagelser,« siger Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin ved Rigshospitalet, til Berlingske Tidende.
»Bygger de på data, og hvad er det for data? Det er den slags åbenhed, der skal bruges, for at man kan få en ordentlig faglig diskussion, og for at både forskere som jeg, men også offentligheden som sådan, skal kunne gå myndighederne efter i sømmene,« fortsætter han.
Christian Torp-Pedersen, professor i kardiologi og klinisk epidemiologi ved Nordsjællands Hospital efterspørger mere information om de enkelte patienter, der testes for coronavirus, da det kan gøre forskere og sundhedspersonale klogere på, hvordan bestemt medicin påvirker COVID-19-patienter.
»Hvis dette var overdrevent følsomt data, kunne jeg måske forstå det. Men der er intet særligt ved covid-19 sammenlignet med for eksempel sukkersyge,« siger han til TV2.
Kasper Karmark Iversen, klinisk professor i akutmedicin på Herlev Hospital, melder om samme frustration over manglende adgang, skriver TV2.
»Vi søgte for flere måneder siden, og det har simpelthen været enormt vanskeligt,« siger han.
Statens Serum Institut har svaret følgende på kritikken overfor TV2:
»Vi lægger mere ud på nettet end formentlig nogen anden tilsvarende institution. Og hvad de ikke kan finde der, kan de bestille via Forskerservice.«
Det er dog ifølge Christian Torp-Pedersen og Kasper Karmark Iversen alt for sent og ikke optimalt.
»Vi er i midten af maj, og epidemien har været her i flere måneder. Det er uansvarligt,« siger Christian Torp-Pedersen til TV2.