Tine mentalundersøger Danmarks farligste kriminelle: Få unikt indblik i retspsykologens arbejde
Bliv klogere på, hvordan man laver psykologiske test på voldelige psykopater, i denne uges afsnit af Brainstorm, Videnskab.dk’s hjernepodcast.
forbryder kriminel retspsykiatri retspsykolog dømt mentalundersøgelse

Bogen 'Forbrydelsens Sind' åbner den ellers lukkede dør til retspsykiatrien og fortæller otte dømte kriminelles historier. (Foto: Caroline Overskov /Shutterstock)

Bogen 'Forbrydelsens Sind' åbner den ellers lukkede dør til retspsykiatrien og fortæller otte dømte kriminelles historier. (Foto: Caroline Overskov /Shutterstock)

Når du hører om, at der er blevet begået overfald, vold og sågar mord, kan det være, at du har oplevet at sidde tilbage med det ganske simple spørgsmål: Hvorfor? 

Det kan virke helt ubegribeligt, at nogen kan få sig selv til at ty til forulempelser, grov vold eller tilmed slå et andet menneske ihjel.

I den nye bog ‘Forbrydelsens Sind’ giver retspsykolog Tine Wøbbe og retspsykiater Mette Brandt-Christensen en mulig forklaring, ved at sætte fokus på hvordan psykisk sygdom i nogle tilfælde kan føre til grov, personfarlig kriminalitet. 

I bogen udfolder de det arbejde, som de til dagligt laver i retspsykiatrien, og fortæller om deres oplevelser med at sidde ansigt til ansigt med otte af Danmarks farligste kriminelle.

Bog retspykolog kriminelle Forbrydelsens Sind Tine Wøbbe

Sådan ser forsiden på Tine Wøbbes nye bog, Forbrydelsens Sind, ud. (Illustration: Kenneth Schultz, Politikens Forlag)

I denne uges episode af Brainstorm har podcastvært Jais Baggestrøm Koch inviteret Tine Wøbbe i studiet for at blive klogere på den kriminelle hjerne.

Tine Wøbbe åbner vinduet til retspsykiatriens verden, der ellers normalt er lukket for udenforstående, og løfter sløret for, hvor forskellige de indsatte i retspsykiatrien er. Hun fortæller også om, hvilke værktøjer hun som retspsykolog bruger i arbejdet med de kriminelle. 

Hør podcasten i afspilleren i toppen af artiklen eller i din podcast-app - bare søg på ‘Brainstorm’.  

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s projekt om hjernen


I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.

I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.

Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Et indblik ind i en ellers lukket verden 

I podcast-afsnittet fortæller Tine Wøbbe, der er chefpsykolog på Psykiatrisk Center Sct. Hans og ekstern lektor på Københavns Universitet, blandt andet om John, som er én af de otte kriminelle, der indgår i bogen.

Johns liv har været præget af svigt og misbrug, og i første del af voksenlivet udvikler han OCD og skizofreni. Hans rigtige navn er - som i bogen - anonymiseret.   

Hør Tine Wøbbe give et indblik i Johns sind og i de grove forbrydelser, der fik ham ind i retspsykiatrien, i denne uges Brainstorm-afsnit, hvor du også får svar på: 

  • hvilke psykologiske tests, Tine Wøbbe bruger, når hun sidder ansigt til ansigt med Danmarks farligste kriminelle
  • hvordan det er at lave en mentalundersøgelse på en kriminel med diagnosen dyssocial personlighedsforstyrrelse - i daglig tale også kendt som psykopati
  • og om man egentlig bør have en smule sympati for nogle af Danmarks farligste kriminelle

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk