Når du hører om, at der er blevet begået overfald, vold og sågar mord, kan det være, at du har oplevet at sidde tilbage med det ganske simple spørgsmål: Hvorfor?
Det kan virke helt ubegribeligt, at nogen kan få sig selv til at ty til forulempelser, grov vold eller tilmed slå et andet menneske ihjel.
I den nye bog ‘Forbrydelsens Sind’ giver retspsykolog Tine Wøbbe og retspsykiater Mette Brandt-Christensen en mulig forklaring, ved at sætte fokus på hvordan psykisk sygdom i nogle tilfælde kan føre til grov, personfarlig kriminalitet.
I bogen udfolder de det arbejde, som de til dagligt laver i retspsykiatrien, og fortæller om deres oplevelser med at sidde ansigt til ansigt med otte af Danmarks farligste kriminelle.

I denne uges episode af Brainstorm har podcastvært Jais Baggestrøm Koch inviteret Tine Wøbbe i studiet for at blive klogere på den kriminelle hjerne.
Tine Wøbbe åbner vinduet til retspsykiatriens verden, der ellers normalt er lukket for udenforstående, og løfter sløret for, hvor forskellige de indsatte i retspsykiatrien er. Hun fortæller også om, hvilke værktøjer hun som retspsykolog bruger i arbejdet med de kriminelle.
Hør podcasten i afspilleren i toppen af artiklen eller i din podcast-app – bare søg på ‘Brainstorm’.
\ ‘Brainstorm’ er Videnskab.dk’s projekt om hjernen
I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.
I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.
Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.
Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.
Et indblik ind i en ellers lukket verden
I podcast-afsnittet fortæller Tine Wøbbe, der er chefpsykolog på Psykiatrisk Center Sct. Hans og ekstern lektor på Københavns Universitet, blandt andet om John, som er én af de otte kriminelle, der indgår i bogen.
Johns liv har været præget af svigt og misbrug, og i første del af voksenlivet udvikler han OCD og skizofreni. Hans rigtige navn er – som i bogen – anonymiseret.
Hør Tine Wøbbe give et indblik i Johns sind og i de grove forbrydelser, der fik ham ind i retspsykiatrien, i denne uges Brainstorm-afsnit, hvor du også får svar på:
- hvilke psykologiske tests, Tine Wøbbe bruger, når hun sidder ansigt til ansigt med Danmarks farligste kriminelle
- hvordan det er at lave en mentalundersøgelse på en kriminel med diagnosen dyssocial personlighedsforstyrrelse – i daglig tale også kendt som psykopati
- og om man egentlig bør have en smule sympati for nogle af Danmarks farligste kriminelle