Sprøjteorgasme er et lidt ukendt og mytisk fænomen, som nogle kvinder oplever, når de har sex.
Kan det sammenlignes med ejakulation hos mænd? Er en sprøjteorgasme bedre end en normal orgasme? Og hvad synes kvinderne selv om dem?
I et studie fra Göteborgs Universitet talte forskerne med kvinder mellem 23 og 69 år, der alle havde oplevet en såkaldt sprøjteorgasme eller kvindelig udløsning.
Kvinderne havde fået det enten på egen hånd, eller mens de havde sex med mænd. Nogle havde også oplevet fænomenet med kvindelige sexpartnere.
Uanset hvad gav oplevelsen anledning til vidt forskellige følelser.
»Nogle beskrev det som en superkraft og var stolte af, hvad deres kroppe kunne gøre. Sprøjteorgasmerne gav dem en dybere og anderledes tilfredsstillelse end en orgasme uden udløsning,« siger Jessica Påfs, forsker i seksuel sundhed ved Göteborgs Universitet, i en pressemeddelelse.
Jessica Påfs står bag den videnskabelige artikel om emnet, der for nyligt blev publiceret i tidsskriftet Sexualities.
Skammer sig over at ’tisse’ på sig selv
Men der var også kvinder, der skammede sig over deres sprøjteorgasmer.
De følte sig flove eller skamfulde over, at de ‘tissede på sig selv’ under samleje. I mange tilfælde var det forbundet med en angst for, hvad væsken egentlig var, og om der var urin i den.
De var også bekymrede for, hvordan deres partner ville reagere og forsøgte at forhindre udløsningen.
»Ind i mellem var der andre, der var mere eller mindre ligeglade med det. Nogle var også ret skuffede over, at det ikke gav nogen fornemmelse af orgasme,« siger Jessica Påfs.
28 kvinder i Sverige deltog i studiet.
Hvad er sprøjteorgasme?
Sexolog og sygeplejerske Siv Gamnes har flere klienter, som kommer med problemer relateret til sprøjteorgasmer.
Hun ser den samme tendens som den svenske forsker, nemlig at følelserne er meget forskellige.
Men først: Hvad er en sprøjteorgasme egentlig?
»Det, at det hedder en orgasme, er faktisk lidt misvisende,« siger Siv Gamnes til forskning.no, Videnskab.dk‘s norske søstersite.
»Det har ikke nødvendigvis noget med orgasme at gøre. Sprøjteorgasme kan komme før selve orgasmen, den kan komme på samme tid, eller den kan komme bagefter.«
Men under alle omstændigheder kommer den enten som et sprøjt, eller i form af, at væsken nærmest bare siver ud fra kvindens underliv.
\ Læs mere
Kan komme fra kirtler i maven
Hvad denne væske er, er ifølge Siv Gamnes stadig lidt usikkert.
»Vi ved strengt taget stadig ikke helt, hvad det er for en væske. Hos nogle kommer der kun lidt ud, og så kan man være tilbøjelig til at tro, at det kommer fra nogle kirtler i underlivet. Der er nemlig nogle kirtler der, som kan indeholde den mængde væske,« siger hun.
Men hos nogle kvinder kommer der så meget, at der ikke er nogen kendt kirtel i underlivet, der kan rumme så meget væske.
»Og så tænker man, at det må være urin. For de er den eneste beholder i underlivet, der faktisk kan indeholde så meget væske, som der kommer ud af nogle,« siger Siv Gamnes.
Et italiensk studie fra 2015 bekræfter langt hen af vejen den teori.
Her undersøgte forskerne væsken fra syv kvinder, der havde fået en sprøjteorgasme, og de fandt, at det meste af indholdet var urin, foruden små mængder kreatin, urinsyre og et enzym produceret i prostatakirtlen hos mænd.
Kan være stor udfordring
Siv Gamnes mener, at dette bidrager til, at nogle af kvinderne skammer sig over at få sprøjteorgasmer.
»Mange kvinder synes, det er ubehageligt, at det bliver så vådt. De er meget bange for, at deres partner tror, de har tisset på dem selv. Så det er ofte det, der gør det skamfuldt,« siger Siv Gamnes.

»For nogle er det så stort et problem, at de faktisk undgår at have sex, fordi de ved, at de enten vil gøre lagner og madras våde, eller også bliver de nødt til at dække med plastik eller tage andre forholdsregler. Så for nogle er dette en stor udfordring.«
‘Ville være fedt – og lidt specielt’
Siv Gamnes har arbejdet med seksuel og reproduktiv sundhed i næsten 30 år. Hun har behandlet mange, der kommer til hende med sprøjteorgasmer, de gerne vil af med.
Men hun får også besøg af kvinder, der gerne vil have det, men som ikke kan.
»Sprøjteorgasmer har fået en slags status, det er nærmest blevet et talking point. Nogle mænd oplever for eksempel sprøjteorgasme som den ultimative bekræftelse på, at de har været en god elsker for deres partner,« siger Siv Gamnes.
»Det her er blevet diskuteret på meget positive måder, og jeg tror nok, det har ført til, at mange har tænkt, at det ville være fedt og lidt specielt.«
Kan man træne sig til sprøjteorgasmer?
– Er det muligt at opnå en sprøjteorgasme med vilje?
»Der er dem, der siger, at man kan træne sig selv i at få sprøjteorgasmer,« siger Siv Gamnes.
Men det afhænger lidt af, hvad man tror, sprøjteorgasmer faktisk er.
Ifølge Siv Gamnes har kvinder ingen kirtler i underlivet, der kan kontrolleres.
»Det eneste, vi kan kontrollere, er urinblæren. Vi kan øve os i at give så meget slip på muskulaturen, at der bliver skubbet urin ud, eller at der kommer et sprøjt ud af det,« siger hun.
Men hvis det rent faktisk er en kirtel placeret et sted i maven, vil det være meget svært at tage kontrol over eller træne den.
\ Læs mere
En god tissefølelse
– Hvordan føles det at få en sprøjteorgasme?
Nogle får ifølge Siv Gamnes en »stærk følelse af at tisse, inden sprøjtet kommer«.
»De fleste oplever det samtidig med deres sædvanlige orgasme,« forklarer forskeren.
Det kan give en lidt forstærket nydelsesfølelse, for så tilføjes tissefornemmelsen.
»Så er der måske noget ekstra spænding omkring det. Det kan gøre oplevelsen mere positiv for dem, der synes, det er i orden,« siger Siv Gamnes.
»Men dem, der får det før eller efter selve orgasmen, beskriver det som en normal tissetrang, og at der ikke er meget mere i det.«
©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark. Læs den oprindelige artikel her.
\ Kilder
- Siv Gamnes’ hjemmeside
- Jessica Påfs’ profil (Göteborgs Universitet)
- “A sexual superpower or a shame? Women’s diverging experiences of squirting/female ejaculation in Sweden”, Sexuality (2021). DOI: 10.1177/13634607211041095
- “Nature and origin of “squirting” in female sexuality”, Journal of Sexual Medicine (2015). DOI: 10.1111/jsm.12799