Søvnmangel får dig til at spise junkfood
Når vi mangler søvn, ændres aktiviteten i vores hjerne, så vi i højere grad får lyst til usunde madvarer, viser en ny undersøgelse. Det kan forklare, hvorfor søvnmangel tidligere er blevet forbundet med øget kropsvægt.

Vores valg af mad bliver mere ubevidst, når vi er i søvnmangel. Det gør, at vi bliver styret af mere primitive og instinktive mekanismer, som giver os lyst til at fråde. (Foto: Colourbox)

Vores valg af mad bliver mere ubevidst, når vi er i søvnmangel. Det gør, at vi bliver styret af mere primitive og instinktive mekanismer, som giver os lyst til at fråde. (Foto: Colourbox)

Her er en god grund til at gå lidt tidligere i seng eller få sig en ekstra morfar:

En enkelt nat med for lidt søvn giver nemlig mere lyst til usunde og kalorierige madvarer som burgere og pizza. Det viser en ny undersøgelse udgivet i tidskriftet Nature Communications.
Vi bliver mere impulsstyrede og spiser derfor flere kalorier, mener den ledende forsker bag undersøgelsen, lektor Matthew Walker fra University of California Berkeley, USA.

Resultatet kan være med til at forklare, hvorfor andre undersøgelser har fundet en sammenhæng mellem søvnmangel og overvægt.

Læs også: Søvnige falder lettere for fristelserne

Impulserne tager over, når vi er trætte

For at finde ud af, hvilken slags mad vi foretrækker, når vi er udhvilede i forhold til når vi er i søvnunderskud, analyserede forskergruppen 23 forsøgspersoners hjerneaktivitet med fMRI-skanninger. (Se også faktaboks)

Under skanningen fik forsøgspersonerne vist 80 billeder af madvarer, som de skulle give point på en firetrins-skala. Derudover kunne de vælge at få en enkelt af retterne at spise, når eksperimentet var slut.

I første del af undersøgelsen havde forsøgspersonerne ikke sovet i løbet af natten. De havde til gengæld fået lov til at spise i løbet af natten, så de ikke var sultne, da de skulle medvirke i undersøgelsen. Men trods de alle rapporterede at være mætte, så foretrak de alligevel den usunde, kalorierige mad.

Skanningsbillederne afslørede samtidig aktivitet i hjernen omkring amygdala, når de skulle evaluere maden. Amygdala er et evolutionært gammelt område i hjernen, der normalt associeres til mere ubevidste impulser. (Se faktaboks)

Hjernen samler energi

Fakta

fMRI, også kaldet Functional Magnetic Resonance Imaging, tager brug af MRI skanninger og måler aktivitet i hjernen ved at måle på blodgennemstrømningen i hjernen.

Skanningsteknikken tager altså udgangspunkt i, at aktivitet og blodgennemstrømning er koblet, så der altid følger øget blodgennemstrømning med hjerneaktivitet.

Kilde: Wikipedia.dk

Helt anderledes så det ud når forsøgspersonerne havde fået lov til at sove uforstyrret og lige så længe de havde lyst. Så var de mest positive over for kalorielette fødevarer og valgte også selv at spise sundt efter undersøgelsen.

Samtidig viste hjerneskanningerne, at forsøgspersoner i udhvilet tilstand hovedsageligt havde aktivitet i den frontale hjernebark, når de skulle evaluere maden. Den frontale hjernebark er et evolutionært nyere område, der blandt andet styrer komplicerede bevidste refleksioner. (Se faktaboks)

Den ledende forsker Matthew Walker udtaler til New York Times, at den øgede lyst til kalorierige fødevarer, når man er træt, kan være en kropslig forsvarsmekanisme, for at sikre at kroppen har nok energi.

Stofskiftet ændrer sig ikke ved søvnmangel

Videnskab.dk har bedt søvnforsker og overlæge, Steen Gammeltoft, der til daglig forsker ved Klinisk biokemisk afdeling og diagnostisk afdeling på Glostrup Hospital, om at se nærmere på studiet.
Han mener ikke, at lysten til kalorierig mad skyldes, at folk er mere sultne, når de er trætte.

»Der er ikke noget, der tyder på, at der sker noget stofskiftemæssigt ved søvnmangel. Det er nærmere vores måder at vælge mad på, som ændrer sig ved søvnmangel,« siger Steen Gammeltoft.

Forskerne finder, at ens hjerneaktivitet ved valg af føde flytter sig fra den bevidste - og nyere del af hjernen - ned til den evolutionært ældre del af hjernen, når man er træt. Det er en del af hjernen, som styrer mere ubevidste processer.

»Den ændrede hjerneaktivitet tyder på, at vores valg af mad bliver mere ubevidst, når vi er i søvnmangel, og derfor styret af mere primitive og instinktive mekanismer,« siger Steen Gammeltoft.

»Skiftet til mere ubevidste og ureflekterede valg kan føre til overvægt.«

Fakta

Amygdala, også kaldet mandelkernen, er et lille område i hjernens tindingelap, som blandt andet håndterer frygt og forsvarsreaktioner.

Undersøgelser har vist, at amygdala er involveret i at skabe posttraumatisk belastningsreaktion, også kendt som posttraumatisk stresssyndrom.

Den er en del af det limbiske system og har forbindelser til hypofysen, binyrerne, lugtesansen og til indtagelse af føde og væske. Amygdala kan udløse forskellige viscerale og autonome reaktioner (vejrtrækning, kredsløb, mave-tarmkanal).

Kilde: Wikipedia.dk

Læs også: Hvorfor kan vi ikke styre os?

Der skal flere data til

Undersøgelsen er godt lavet og viser noget helt nyt, men der skal flere studier til, mener Steen Gammeltoft.

»Jeg er meget positiv omkring resultatet og undersøgelsen, og det er også smukt præsenteret. Men hvis man skal være kritisk omkring det, så er det et forholdsvist lille studie,« siger Steen Gammeltoft.

»Forskerne bruger få forsøgspersoner fra samme kultur og som har nogenlunde samme alder og med normal-BMI (Body Mass Index).«

»Derudover er det et kort studie. Det vil sige, at det er et fysiologisk indblik i, hvad søvnmangel gør, hvis du sover dårligt en enkelt nat. Men hvad sker der så, hvis du sover for lidt i længere tid, eller har en høj BMI? Vil det påvirke i den ene eller anden retning?« spørger Steen Gammeltoft.

Forskerne kan derfor endnu ikke tillade sig at konkludere, at det generelt er sådan for os mennesker, at vi får lyst til kalorierig mad, når vi er i søvnmangel. Der skal altså flere studier til, før forskere kan sige, at det er noget, som rammer os alle.

Stadigvæk et stærkt resultat

Men Steen Gammeltoft vil stadigvæk fremhæve, at resultatet er meget interessant.

»Det nye og gode her er, at de finder nogle områder i hjernen, som har betydning for vores fødevalg. Ydermere er det interessant, at de ikke finder ændret aktivitet i det man kalder belønningssystemet. Så skiftet i prioritet af mad er altså ikke styret af følelsen af belønning,« siger Steen Gammeltoft.

Fakta

Den frontale hjernebark er et område i hjernen hos mennesker og andre pattedyr, lokaliseret forrest i hver hjernehalvdel.

Frontallappen indeholder flest af de dopamin-sensitive neuroner i hjernebarken. Dopaminsystemet er forbundet med belønning, opmærksomhed, korttidshukommelses-opgaver, planlægning og motivation.

Kilde: Wikipedia.dk

»Det er altså ikke, fordi man tænker, nu har jeg sovet skidt, så må jeg hellere sørge for at få det lidt godt ved at belønne mig med noget sødt og kalorierigt.«

Læs også: Søvnige teenagere tager lettere på

Forskere ved meget lidt om, hvorfor vi sover

Søvnen er afgørende for hjernens funktion, men forskerne ved ikke helt hvorfor. Derfor er det også svært at sige noget om, hvorfor hjerneaktiviteten ændrer sig fra udhvilet til træt, når vi skal vælge mad.

»Kroppen er bedst egnet til at være vågen i omkring 16 timer, hvorefter den skal sove. Men vi ved ikke helt hvorfor, det er sådan,« siger Steen Gammeltoft.

»Der er mange spekulative og hypotetiske påstande omkring behovet for søvn.« 

»Hvad, vi ved, er, at søvn er nødvendig for hjernens funktion. For lidt søvn svækker hukommelsen, koncentrationen og evnen til at udføre komplicerede beregninger,« siger Steen Gammeltoft.

En af forklaringerne kunne være, at nervecellerne i hjernen danner nye synapser eller forbindelser under vågentilstand.

»Hjernen udvider og ændrer sig om dagen. Så for at få ligevægt, så har hjernen muligvis brug for at luge lidt ud i alle de her synapser og nye forbindelser,« siger Steen Gammeltoft.

Men hvorfor det så påvirker vores måde at vælge mad på, vides endnu ikke. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om den 'sure' skildpadde her.