Salmonella udryddet i dansk fjerkræ
Nye tal viser, at salmonella fra danske æg og fjerkræ taber til myndighedernes grundige indsats - men kampen fortsætter blandt svin. Frugt og grøntsager er seneste nye fjende.

Splinternye tal om salmonella i Danmark viser, at salmonella-tilfælde i danske fjerkræ er reduceret til nul. Svinene halter bagefter, forklarer Birgitte Helwhigh fra DTU Fødevareinstituttet.

Splinternye tal om salmonella i Danmark viser, at salmonella-tilfælde i danske fjerkræ er reduceret til nul. Svinene halter bagefter, forklarer Birgitte Helwhigh fra DTU Fødevareinstituttet.

Salmonella kan vende vrangen ud på dig gennem begge ender i et sådant omfang, at du lige så godt kan overnatte hele natten dér, i skæret fra toilettets lysstofrør. Det er et helvede. 

Men nu er der godt nyt til dem, der elsker fjerkræ og æg: I kan bare æde løs – i hvert fald hvis produktet kommer fra Danmark.

Det såkaldte salmonellasmittekilde-regnskab viser nemlig, at der ikke var nogen, der blev syge af at spise dansk fjerkræ i 2011, og kun ganske få blev syge af danske æg.

Samtidig er antallet af salmonellatilfælde, der kommer fra danske grise er halveret til syv procent det seneste år.

Konklusionen kommer fra Birgitte Helwigh. Hun er forsker ved DTU Fødevareinstituttet og har netop præsenteret de nye tal fra salmonella-situationen ved et seminar om fødevareoverførte bakterier i Danmark:

»Der er ikke set så lave niveauer af salmonella i danske æg og fjerkræ siden slutningen af 1980erne. Det er virkelig flot,« siger Birgitte Helwigh.

En del salmonella opdages aldrig

Fakta

Den videnskabelige term for sygdomme, der kan overføres fra dyr til menneske, er zoonoser. Seminaret om den danske fødevarebakterie-situation blev således præsenteret ved Zoonose-centret ved DTU Fødevareinstituttet.

Danskere får dog stadig en del salmonella-bakterier indenbords – sidste år blev der alt i alt registreret 1.166 salmonella-tilfælde.

Birgitte Helwigh og resten af hendes kollegaer, som arbejder med at fortolke salmonella-statistikkerne, anslår dog, at det kun er ca. 10-20 procent af alle salmonella tilfælde, der registreres. Det skyldes blandt andet, at en del får så mild en salmonella, at de aldrig går til lægen med det.

Men den vigtige pointe er ifølge Birgitte Helwigh altså, at antallet af salmonella-tilfælde er det laveste i 20 år, og en stadig mindre andel af alle disse tilfælde skyldes danske produkter – resten kommer fra importerede fødevarer, ukendte kilder og ikke mindst fra mad, som danskere spiser, når de flygter sydpå fra den kolde danske sommer.

Danmark har nul-tolerance

Ifølge Birgitte Helwigh skyldes en stor del af succesen med at nedbringe andelen af salmonella fra danske landbrugsdyr fødevaremyndighedernes og branchens hårde arbejde for at bekæmpe salmonella igennem mange år.

Hvis myndighederne i dag finder ud af, at en bestemt kylling har salmonella, betyder det, at resten af gårdens kyllinger forhindres i at ryge til salg i køledisken som ferske kyllinger. Og hvis der findes salmonella i en flok fjerkræ, må æggene ikke sælges som friske.

Med den drastiske nedgang i salmonella hos danske fjerkræ er Birgitte Helwigh og hendes kollegaer derfor nu begyndt at rette lyskeglen mod underbelyste områder inden for salmonella-forskningen:

Grøntsager er både sunde og lækre. Men ifølge Birgitte Helwhigh er myndighederne nu begyndt at se nærmere på, hvordan de også kan indeholde salmonella (Foto: Colorbox)

»Ét af de områder, der er kommet mere fokus på de seneste år, er salmonellabakterier i frugt og grøntsager. I år havde vi for eksempel for første gang nogensinde et salmonella-udbrud, der kom fra tomater,« siger Birgitte Helwigh.

Spildevand kan være en salmonella-cocktail

Umiddelbart virker det måske mærkeligt, at salmonella kan komme fra grøntsager, når bakterien kun udvikler sig i levende væsner. Men det skyldes, at der kan være afføring og andre efterladenskaber fra dyr og mennesker i spildevand.

Hvis dén cocktail indeholder salmonella, og den bagefter sprøjtes udover de grøntsager, som havner i vores supermarkeder – så kan næste stop være toilettet.

»Vi importerer mere og mere frugt og grønt fra udlandet, og vi ved at der kan være salmonella i nogle af disse produkter, så det er vigtigt at få viden på dette område.«

»Men det dog også vigtigt at vi stadig holder et vågent øje med situationen i vores husdyr, ikke mindst i svineproduktionen, hvor der stadigvæk er alt for meget salmonella,« siger Birgitte Helwigh  

 

Hvad er salmonella?

Der findes mange forskellige typer af salmonella bakterier. Nogle finder man kun i en dyreart, andre kan leve i mange forskellige arter inklusiv mennesket. Urter og grøntsager kan være forurenet med salmonella, hvis det bliver vandet med spildevand, der indeholder salmonella-bakterier.

Bakterierne angriber mave-tarmkanalen. I alvorligere tilfælde kan den gå over i lymfesystemet og i blodbanen. Bakterierne angriber alle aldersgrupper og begge køn. Personer der i forvejen er svækkede, så som syge, børn og ældre mennesker vil være væsentlig mere udsatte for alvorlige infektioner end andre.

Salmonella kan give både en let infektion med diaré to til tre gange om dagen i et par dage, men den kan også give alvorlige infektioner med hyppige afføringer, mavekramper og livstruende tilstand. Salmonella er farligst for gamle, svækkede personer.
De fleste mildere former for salmonella-infektioner går over efter fire til syv dage uden anden behandling end hvile og væske. I andre tilfælde er det nødvendigt med antibiotikabehandling.

Kilde: Netdoktor og Birgitte Helwigh
 

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk