Sådan får man passionerede fodboldfans til at skifte øl ud med motion
Hundredvis af overvægtige fodboldfans fandt motivationen og tabte sig i gennemsnit 5 kilo på et år. Enkelte tabte sig hele 15 kilo - alt sammen fordi de fik adgang til træningsfaciliteterne ved deres højtelskede fodboldklubber.

Forskning viser, at supportere motiveres til at skifte frituremaden ud og dyrke fysisk aktivitet, hvis det sker i samarbejde med deres fodboldklub. (Foto: Shutterstock)

Forskning viser, at supportere motiveres til at skifte frituremaden ud og dyrke fysisk aktivitet, hvis det sker i samarbejde med deres fodboldklub. (Foto: Shutterstock)

Hvordan bliver lidenskabelige fodboldsupportere fra Skotland motiveret til at træne?

Det er ikke en gruppe, som umiddelbart er kendt for at praktisere spinning og bikram yoga.

Det er nok snarere pub-besøg og fodbold fra sidelinjen med nogle øl og friterede snacks ved hånden, der er i højsædet for de passionerede fodboldfans.

Løsningen ser ud til at være at invitere supporterne til at træne i anlægget ved fodboldklubben, som de elsker af hele deres hjerte.

Ifølge to studier, i henholdsvis The Lancet og BMC Public Health, betyder dette løsningsforslag både flere ja'er til træningsprogrammer og lavere cifre på badevægten for de fleste.

Flere andre europæiske lande følger nu i FFIT i Skotlands fodspor.

Projektet EuroFIT vil rekruttere mandlige fodboldfans fra norske top serieklubber. De vil blandt andet bruge en smartphone app til at registrere adfærd og for at hæve aktivitetsniveauet.

Klubanlæggene motiverer supportere til at træne

»Supportere elsker at bruge tid ved klubbens faciliteter og dele af anlægget, som de ikke normalt har adgang til. Og de sætter pris på at blive motiveret, trænet og oplyst om træning og kost af klubmidlerne. En sådan model har virkelig potentiale,« siger Kate Hunt, der er professor ved University of Glasgow.

De fleste skotske eliteserieklubber har et træningsprogram for fans i klubben, The Football Fans in Training Programme (FFIT), som har været oppe og køre siden 2011.

Tiltaget for at få tribunetilskuere i bedre form er ikke blot populært - det har også en målbar effekt, viser forskere fra University of Glasgow i Lancet-studiet.

De har gennemført et randomiseret kontrolleret forsøg af effekten af FFIT.

»Efter 12 måneder var der i gennemsnit en forskel på 4,9 kilo på mænd, der deltog i træningsprogrammet og mændene i kontrolgruppen,« oplyser professor Sally Wyke i en pressemeddelelse fra det skotske universitet.

Vægttab medfører lavere risiko for sygdomme

I alt har 747 tilhængere af forskellige top serieklubber i Skotland deltaget i studierne. I begyndelsen havde 9 ud af 10 et kropsmasseindeks på mere end 30 kg/m2, hvilket betyder, at de faldt inden for kategorien 'fedme' i mildeste grad.

I sammenligning anslås det, at rundt regnet 2 ud af 10 norske mænd lider af fedme i forskellig grad.

Mændene gennemgik først et tremåneders forløb, der var ledet af trænere i klubben. Forløbet bestod af 90 minutters fysisk aktivitet og vejledning i kost to gange om ugen.

De resterende 9 måneder fik supporterne instruktioner med mail om, hvordan de skulle arbejde med form og vægt. Efter et år opretholdt 4 ud af 10 fortsat et vægttab på mindst 5 procent. I Lancet-artiklen påpeges det, at en lignende nedgang kan kobles til lavere risiko for både hjertesygdomme, diabetes, blødninger, kræft og andre helseproblemer.

Træningstiltag styrker fællesskabsfølelsen

Studierne i BMC Public Health har et andet udgangspunkt end at vurdere om træningen giver vægttab. Her har nogle af forskerne fra Lancet-studierne taget udgangspunkt i de samme forsøgspersoner for at undersøge mænds holdninger til klubtræningsprogrammer, samt hvem der deltager og hvorfor.

Det viser sig, at forsøgspersonerne omfavner tilbuddet. Det føles rigtigt for dem og udfordrer ikke en traditionel opfattelse af maskulinitet, fastslår forskerne.

Boldtilhængerne sætter pris på, at træningen sker på klubbens træningsarealer. Ud over at fællesskabet med andre supportere styrker fællesskabsfølelsen, værdsættes den symbolske værdi af at være tæt på klubben også. Hibernian-fan Derek Spence har eksempelvis tabt sig 15 kilo efter at have deltaget i FFIT siden 2011.

»Jeg har prøvet at træne før, men motivationen har svigtet. At komme til Hibernians sportsanlæg har givet mig en meget større tryghed og tro på at fortsætte. Jeg gør ting, som jeg ikke engang havde overvejet tidligere, og jeg har også lært, at portionsstørrelser er vigtigt,« siger Derek Spence.

© forskning.no Oversættelse: Anna Bestle

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk