Psykedeliske svampe kan måske få dig til at kvitte smøgerne
Amerikanske forskere har behandlet 15 rygere med psykedeliske svampe for at hjælpe dem med at lægge cigaretterne på hylden. Resultatet er imponerende.

Måske er stoffet psilocybin fra psykedeliske svampe lige det, du har brug for, hvis du vil stoppe med at ryge. Nyt studie viser i hvert fald, at svampen har potentiale. (Foto:Mädi)

Måske er stoffet psilocybin fra psykedeliske svampe lige det, du har brug for, hvis du vil stoppe med at ryge. Nyt studie viser i hvert fald, at svampen har potentiale. (Foto:Mädi)

Kunne du godt tænke dig at få en åbenbaring, der ryster din grundvold så kraftigt, at du kvitter smøgerne? Det er måske ikke en så urealistisk pakkeløsning, som det lyder.

Amerikanske forskere har testet, hvorvidt hallucinogene svampe - med det aktive stof psilocybin -  kan bruges som lægemiddel mod rygning. Resultaterne af studiet tyder på, at svampene er et potentielt vidundermiddel for folk, der gerne vil lægge cigaretterne på hylden en gang for alle.

»Selvom det er et lille studie, må man sige, at resultatet er imponerende,« siger Sebastian Leth-Petersen, PhD-stipendiat ved Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi ved Københavns Universitet.

Man får en spirituel åbenbaring

Studiet involverede 15 rygere, som skulle gennemgå 2-3 terapi-sessioner med terapeuter, hvor de fik kognitiv adfærdsterapi samtidig med, at de var påvirket at psilocybin-svampe. 12 af forsøgspersonerne lykkedes med at stoppe med at ryge og var stadigvæk røgfri et halvt år efter, at forsøget stoppede. Men hvordan kan det være, at hallucinerende svampe var så effektivt et spark bagi for de fleste af forsøgspersonerne? 

»Man ved fra tidligere studier, at psilocybin kan afstedkomme spirituelle, livsændrende og religiøse oplevelser. Oplevelsen af at være isoleret fra ens omgivelser bliver på en måde opløst. Mange ændrer simpelthen opfattelse af dem selv og deres egen væren, efter de har prøvet det, hvilket kan hjælpe med at ændre et uhensigtsmæssigt adfærdsmønster,« siger Sebastian Leth-Petersen.

Det er en form for chokbehandling

Fakta

Studiet er et såkaldt pilotstudie - altså en forløber for et større studie. Der er blevet undersøgt for få forsøgspersoner, til at man kan konkludere noget statistisk. Forskerne vil derfor lave en undersøgelse med flere forsøgspersoner og med kontrolgruppe for at blive klogere på, hvordan psilocybin-svampe præcist virker mod afhængighed af tobak.
Kilde: Sebastian Leth-Petersen

Sebastian Leth-Petersen forklarer, at der er bestemte netværk i hjernen, som udgør ens subjekt - altså ens ego eller jeg-følelse. Dette netværk er aktivt, uanset hvad man foretager sig. Men dette ændrer sig, når man tager psilocybin.   

»Når folk tager psilocybin-svampe, begynder netværket at spille ude af takt, hvilket hænger godt sammen med, at folk siger, at deres subjektiv forsvinder,« siger Sebastian Leth-Petersen og forklarer, hvorfor det kan være en effektiv måde at behandle afhængighed på:

»Vi ved fra misbrugsbehandlingen, at afhængighed er et udtryk for en fastlåst selvopfattelse, der fører til et fastlåst adfærdsmønster. Tanken er, at de psykedeliske svampe, kan opløse de fastlåste netværk i hjernen og gøre vores ego mindre fastlåst og stabilt. Det er ligesom en form for chokbehandling,« siger Sebastian Leth-Petersen og pointerer, at behandlingen med psilocybin er tænkt som en engangsbehandling, og at svampen er mindre afhængighedsskabende end kaffe.  

Studiet er publiceret i tidsskriftet Journal of Psychopharmacology.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce:

Det sker

Se flere events