Kønssygdommen gonoré har siden 1940´erne været forholdsvis let at behandle med antibiotika, men den tid kan snart være forbi.
De seneste 70 år har gonoré udvist en markant evne til at udvikle modstandsdygtighed mod antibiotika, og nu er gonorébakterien så blevet multiresistent.
Den nyopdagede multiresistente gonoré fra Japan kan ikke kureres af nogen former for cephalosporin-antibiotika, der ellers var lægernes sidste middel mod bakterien.
Ifølge forskerne bag opdagelsen er det en alarmerende, men forudsigelig, udvikling.
Det internationale forskerhold har netop offentliggjort de bekymrende resultater på den 19. konference for ”The International Society for Sexually Transmitted Disease Research”, der blev afholdt i Canada.
Multiresistent gonoré kan blive en global trussel
Selvom det stadig er for tidligt at fastslå, hvor meget den multiresistente gonoré har spredt sig, så viser historien, at multiresistente bakterier spreder sig hurtigt, med mindre man udvikler en ny behandlingsform.
Overlæge Gitte Strauss fra den dermato-venerologiske afdeling på Gentofte Hospital mener dog, at vi bør slå koldt vand i blodet:
»Jeg tror ikke, vi får et ”boom” af antallet af multiresistente gonorétilfælde i Danmark, fordi der er opdaget en multiresistent form i Asien. Der er en helt klar årsag til, at fundet er sket i Asien og ikke her i Danmark. Det har noget at gøre med den måde, vi behandler smittetilfælde på,« forklarer hun.
Ingen multiresistent gonoré i Danmark
Årsagen til, at gonoré har bedre mulighed for at udvikle multiresistens i Asien end i Danmark, er, at man i Asien har tradition for at benytte meget bredspektret antibiotika, selvom mindre kan gøre det.
»I Danmark har vi en mere restriktiv antibiotikapolitik end i Asien, og derfor er sandsynligheden for at udvikle multiresistent gonoré i Danmark meget lille,« fortæller Gitte Strauss.
Alligevel har de amerikanske sundhedsmyndigheder registreret, at gonoré i USA også bliver mere og mere modstandsdygtig over for antibiotika.
\ Fakta
Gonoré forekommer overalt i verden. I Danmark faldt forekomsten af gonoré i 1980’erne og første halvdel af 1990’erne, men har siden 1997 atter været i stigning. Siden 2004 er der årligt konstateret 400-500 tilfælde af gonoré i Danmark, ca. en tredjedel af disse blandt mænd, der har sex med mænd. Sygdomme bliver siden 2007 i stigende grad konstateret blandt unge, heteroseksuelle danskere. (Kilde: Statens Serum Institut)
I USA bruger man samme antibiotika som i Danmark, så måske er der alligevel grund til at tage ekstra forholdsregler for at undgå smitte.
På verdensplan estimeres det, at der opstår over 340 millioner nye tilfælde af gonoré årligt.
600 tilfælde af gonoré i Danmark
Gonoré er en af de mest almindelige kønssygdomme. Den rammer både mænd og kvinder og kan give alvorlige helbredsmæssige komplikationer, hvis den ikke behandles.
Folk, der bliver smittet med gonoré, kan udvikle en lang række lidelser. Herunder infektioner i huden, leddene, blodet og hjertet – infektioner der i sidste ende kan være dødelige. Derudover øger ubehandlet gonoré smitterisikoen for HIV med 3-4 procent.
Til trods for de mange ubehagelige følgevirkninger bør vi dog ikke være unødigt bekymrede for at blive smittet med gonoré, der ikke kan behandles.
»Gonoré findes primært blandt mænd, der har sex med mænd, og mænd der har været sammen med udenlandske kvinder i f.eks. Asien. I Danmark havde vi sidste år lidt under 600 tilfælde, og selvom der har været en svag stigning siden halvfemserne, er jeg ikke meget bekymret. Desuden er jeg overbevist om, at man stadig kan finde et endnu mere bredspektret præparat, der kan benyttes til de tilfælde af gonoré, der er multiresistente,« siger Gitte Strauss.
De fleste tilfælde af gonoré bliver opdaget.
Selvom gonoré kun giver symptomer hos cirka 50 procent af alle kvinder, der bliver smittet med bakterien, så opdages de fleste tilfælde i Danmark alligevel.
Da sygdommen primært rammer mænd, der har sex med mænd, og symptomerne udvikles inden for en uge, er det sjældent, at folk når at bringe smitten videre til flere sexpartnere. Symptomerne er desuden af en karakter, der gør, at folk næsten altid henvender sig hos egen læge. Her laver man så en partnerundersøgelse for at finde ud af, om personen har bragt smitten videre.
Alligevel råder Gitte Strauss til, at man tager de nødvendige forholdsregler:
»Selvom gonoré er en kønssygdom, kan man også blive alment syg af smitten. Det er vigtigt at være opmærksom på at bruge kondom, når man har sex, også selvom det kun er oralsex, da gonoré ligeledes kan overføres den vej« afslutter Gitte Strauss fra Gentofte Hospital.