Mobning blandt kollegaer øger risikoen for depression markant
Bliver du ofte mobbet af dine kollegaer? Så er din risiko for at udvikle depression ni gange større end hos den almene befolkning. Det viser ny dansk forskning.

Hvis du føler, at dine kollegaer mobber dig, så har du ni gange større risiko for at udvikle en depression. (Foto: Shutterstock)

Hvis du føler, at dine kollegaer mobber dig, så har du ni gange større risiko for at udvikle en depression. (Foto: Shutterstock)

 

Hvis du føler dig mobbet på din arbejdsplads, er der god grund til at tage det meget alvorligt.

Ny dansk forskning viser nemlig, at risikoen for at udvikle depression er ni gange større, hvis du føler dig mobbet ugentligt eller dagligt på dit arbejde.

Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Occupational and Environmental Medicine.

»Vi skal tage det her alvorligt. Vores studie viser, at en konsekvens af mobning kan være depression,« siger ph.d. i Public Health and Epidemiology fra Københavns Universitet Maria Gullander, som er hovedforfatter på artiklen.

Professor i psykiatri ved Aarhus Universitet Poul Videbech er enig:

»Det er et interessant og vigtigt resultat. Jeg kan godt genkende det fra den kliniske praksis. Man ved, at mobning påvirker ens selvtillid og selvfølelse. Så det kan sagtens tænkes, at mobning skubber til en depression, og måske udløser den eller gør den værre, end den ellers var blevet,« siger han.

Han har forsket i årsager til depression i mange år, men er ikke med i det nye studie.

»Bekræfter behovet for at føre tilsyn«

Arbejdet giver flere og flere problemer

De seneste tal fra Arbejdsskadesstyrelsen viser, at anmeldelser af psykiske sygdomme som følge af arbejdet steg med 49 procent fra 2006-2012.

Fra 2.990 anmeldelser i 2006 til 4.468 i 2012. Kun 5,3 procent af anmeldelserne af psykiske sygdomme blev anerkendt i 2012 - til sammenligning var anerkendelsesprocenten for hudsygdomme 62,9 procent.

Kilder: Arbejdsskadestyrelsen

Forskningsprojektet er det største og mest grundige af sin art. Projektet omfatter 5.485 lønmodtagere, som har svaret på spøgeskemaer 3 gange med 2½ års mellemrum.

Alle gange blev de spurgt, om de blev mobbet og fik stillet spørgsmål, som afslørede, om de havde depression.

Derudover har forskerne lavet yderligere diagnostiske interviews med 1.481 af deltagerne for endeligt at afgøre, om de havde depression.

Interviewene er lavet med såkaldte SCAN-interviews, en metode som er udviklet af WHO til at undersøge psykiske lidelser.

Cirka halvdelen af de 1.481 var udvalgt, fordi de både var blevet mobbet og rapporterede symptomer på depression og/eller angst. Den anden halvdel var tilfældigt udvalgt.

Resultatet viser, at personer, som ikke tidligere har oplevet depression, har ni gange større risiko for at blive deprimeret, hvis de bliver mobbet.

Psykolog og chefkonsulent i Arbejdstilsynet Tom Hansen, er ikke overrasket over resultatet.

Fører mobning til depression, eller har du større risiko for at blive mobbet, hvis du er typen, som kan udvikle depression? Det kan det nye studie ikke sige noget om. (Foto: Shutterstock)

 

»Vi har længe vidst, at der var risiko for at blive syg efter mobning, men vi har ikke vidst det så konkret før. Det bekræfter behovet for, at vi fører tilsyn med området, og vigtigheden af at vi har oprettet hotline for folk, som bliver udsat for mobning,« fortæller han.

Sammenhængen er FOR tydelig

Nu skulle man måske tro, at med så stort og grundigt et studie, ville ingen længere være i tvivl om, at mobning fører til depression.

Men så let er det desværre ikke, mener studiets hovedforfatter.

»Vores udfordring er nu, at resultatet er så stærkt, at det bliver utroværdigt,« siger hovedforfatter Maria Gullander.

Der er ingen tvivl om, at hvis du føler dig mobbet på arbejdet, så er din risiko for at blive deprimeret markant større. Men spørgsmålet er nu, om det er mobningen, der fører til depression eller omvendt.

»Resultatet kan tyde på, at hvis man har symptomer på depression, så vil man have større risiko for at opleve at blive mobbet. Problemet er, at vi stadig ikke kan sige noget endegyldigt om, hvorvidt det er dine depressive symptomer, som gør dig mere sårbar over for negative relationer,« forklarer Maria Gullander.

Ifølge professor i psykiatri Poul Videbech er det tydelige resultat netop et signal om, at mobning ikke må accepteres.

Hvad er en depression?

Depression er en alvorlig psykisk sygdom som kan kræve både medicinsk behandling og samtaleterapi.

Sygdommen er kendetegnet ved en konstant følelse af tristhed og manglende livslyst. Træthed, manglende initiativ og ændret appetit er andre almindelige symptomer. Mellem to og fire procent af den danske befolkning lider af behandlingskrævende depression. Det er 100-200.000 danskere.

Depressioner koster hvert år det danske samfund 5-9 milliarder kroner. 70 procent af tabte skyldes manglende arbejdsevne hos de syge.

Kilder: Depressionsforeningen, Psykiatrifonden og Arbejdsskadestyrelsen

»Man kan ikke afvise, at dem, som er blevet mobbet, har været sårbare eller har haft det psykisk dårligt allerede, da de blev mobbet. Men så kan vi spørge os selv, om vi ønsker et arbejdsmarked, hvor du har øget risiko for at blive mobbet, bare fordi du måske er psykisk sårbar,« påpeger han.

Mobbekultur giver ikke depression

Ud over at undersøge sammenhængen mellem det at føle sig mobbet og senere udvikling af depression, har forskerne også undersøgt, om risikoen for depression øges, hvis du er ansat et sted med meget mobning.

Her er svaret ret entydigt nej.

Forskerne har interviewet medarbejdere ansat på arbejdspladser med henholdsvis ingen, meget lidt, moderat eller udbredt mobning.

Herved har de fundet frem til, at folk, som er ansat på arbejdspladser med udbredt mobning - hvor mere end 30 procent af medarbejderne er vidner til mobning - ikke har større risiko for at udvikle depression sammenlignet med folk fra arbejdspladser helt uden mobning.

Ifølge både Maria Gullander og Tom Hansen fra Arbejdstilsynet giver resultaterne i studiet dog grund til endnu mere øget opmærksomhed på mobning og konfliktløsning på arbejdspladserne.

»Vi ved, at det er meget alvorligt det her. Når vi fører tilsyn, ser vi tit konflikter, som har udviklet sig til at blive mobning, fordi konflikten aldrig er blevet løst. Virksomhederne skal være bedre til at løse konflikter tidligt, for ellers risikerer det at udvikle sig til mobning,« siger Tom Hansen.

Modenaprojektet kan få betydning for fremtidens syn på psykisk sygdom

Forskningsprojektet, som har undersøgt sammenhængen mellem mobning og psykisk sygdom, kaldes også Modenaprojektet.

(Foto: Colourbox)

Modenaprojektet har fået knap seks millioner kroner af Arbejdsmiljøforskningsfonden til at undersøge sammenhængen mellem mobning på arbejdspladsen og udvikling af psykisk sygdom.

Projektet er udført i et samarbejde mellem forskere fra Afdeling for Arbejds- og Miljømedicin på Bispebjerg Hospital, Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitetshospital, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og Institut for Psykologi ved Københavns Universitet.

5.485 lønmodtagere fra forskellige arbejdspladser i hele Danmark har deltaget i projektet og svaret på spørgeskemaer om mobning og psykisk sygdom i 2006/7, 2008/9 og 2011.

Forskerne har desuden udført WHO-udviklede SCAN-interview med et udpluk af deltagerne for endeligt at dokumentere depression.

Erhvervssygdomsudvalget under Arbejdsskadesstyrelsen vil tage forskningsprojektets rapport op på et møde i foråret og her diskutere, om resultaterne skal have konsekvenser for Arbejdsskadestyrelsen fremtidige afgørelser af anmeldelser om psykisk sygdom som følge af mobning.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk