Nedsat sexlyst er det mest almindelige seksuelle problem blandt kvinder på tværs af alle aldersgrupper.
Et studie fra Universitet i Tromsø fra 2010 viste ifølge Dagens Medisin, at hver tredje kvinde havde vedvarende problemer med seksuel ophidselse i det forløbne år.
Et britisk studie fra 2013 indikerer det samme.
Men nu mener forskere fra Canada og USA, at mindfulness kan hjælpe som et led i et terapiforløb.
Deres nye studie publiceret i Journal of Sex Research tyder nemlig på, at de 26 kvinder, der deltog i et skræddersyet behandlingsforløb med mindfulness, fik det bedre seksuelt.
\ Mindfulness
Mindfulness er et begreb, der stammer fra buddhismen og yogaen, og som især har fundet vej til Vesten i forbindelse med håndtering og behandling af stress.
Centralt i mindfulness er nærvær, fuld opmærksomhed på det, man lige nu og her beskæftiger sig med, tilstedeværelse med alle sanser vågne.
Det handler for eksempel om at lytte til en ven uden samtidig at planlægge aftenens oprydning.
Følelser og tanker ignoreres eller vurderes ikke, de observeres, hvorved det bliver lettere at se, hvad der driver en, at se tankemønstre og at få et billede af, hvordan man reagerer på bl.a. stress og pres.
Bevidsthed om sig selv og sine reaktioner giver mulighed for objektivt at forholde sig til for eksempel en opgave og planlægningen af den i stedet for automatisk at reagere på den ekstra arbejdsbyrde.
Mindfulness trænes ved meditation, yoga og opmærksomhedsøvelser, der opøver evnen til at fokusere og være opmærksom på åndedrættet, kroppens enkelte dele og sindet.
Ifølge studiet rapporterede kvinderne om forøget sexlyst efter otte ugentlige seancer, at de generelt fungerede bedre seksuelt og oplevere færre frustrationer forårsaget af sex.
LÆS OGSÅ: Mænd nyder flere former for sex end kvinder
Mindfulness har en afslappende effekt
Artiklen er interessant, og den kommer fra en velrenommeret forskergruppe på området, udtaler Sidsel Schaller, der er forsker ved Institut for Psykologi ved Universitetet i Oslo.
Hun er klinisk specialist i psykologi og sexologi og har i tillæg en privat praksis ved Instituttet for Klinisk Sexologi og Terapi.
Sidsel Schaller mener, at mindfulness er en nyttig og brugbar teknik i forbindelse med de fleste seksuelle problemer.
Det er der flere årsager til. Hun uddyber:
»Det er først og fremmest teknikkens afspændende og fokuserende effekt, der hjælper i forbindelse med de fleste sammenhænge, som den bruges i.«
Hun understreger, at hun først og fremmest udtaler sig som fagperson, der møder patienterne, og ikke som forsker i seksuelle lystproblemer.
I forbindelse med det nypublicerede studie fulgte 26 kvinder et otte uger langt behandlingsprogram, som var tilpasset deres seksuelle problemer.
»Det står ikke klart, hvor stor en del af forbedringerne rent faktisk skyldes mindfulness,« kommenterer Sidsel Schaller.

Behandlingen var nemlig sammensat af flere ting, blandt andet seksualterapi og almen seksualoplysning i tillæg til mindfulness.
»Mindfulness i sig selv har ikke nødvendigvis en effekt på seksualiteten, medmindre der er særlig fokus på temaer og følelser, der er specifikt knyttet til seksualitet,« mener Sidsel Schaller.
LÆS OGSÅ: Er det farligt ikke at få sex?
Diagnose: Sexproblemer
De 26 kvinder havde alle fået diagnosen seksuel interesse- ophidselsesforstyrrelse.
Diagnosen kræver, at man opfylder mindst tre af de følgende kriterier:
- Manglende eller nedsat lyst til sex.
- Manglende eller få seksuelle fantasier.
- Manglende eller lav seksuel modtagelighed.
- Manglende eller nedsat seksuel nydelse.
- Manglende eller nedsat libido under seksuel stimulation.
- Manglende eller nedsat fornemmelse i kønsdelene og andre steder på kroppen.
Kvinderne var mellem 25 og 63 år gamle og havde i gennemsnit haft SIAD-symptomer i cirka 10 år.
\ Gode råd ved nedsat eller manglende sexlyst
Sidsel Schaller, som er specialist i psykologi og sexologi, har råd med på vejen til alle, som kæmper med manglende eller nedsat sexlyst.
Hun understreger, at det selvfølgelig også er afhængigt af de bagvedliggende årsager til lystproblemene.
1. Lystfølelse er noget, vi har naturligt i os, når vi føler os trygge, oplagte, friske, legesyge og begæret af vores partner, og uden at vi føler os direkte eller indirekte tvunget til noget. Hvis én eller flere af betingelsene ikke opfyldes, anbefaler Sidsel Schaller, at vi undersøger, om det er noget, vi kan gøre for at forbedre betingelsene.
2. Det er vigtigt, at vi kan tale ordentligt med vores partner om vores sexlyst, om hvad vi kan lide og om vores ønsker. Det er i sig selv nok så krævende for mange af os, fordi vi har en forventning om, at det bør ske naturligt; at det ikke er nødvendigt at sætte ord på det.
3. Vi bør bevidste om, at lystsvingninger er ganske naturlige. Lysten er afhængig af livssituation og hverdagsforhold, uden vi behøver at bekymre os om, at noget er galt. For mange kvinder er relationen til partneren meget vigtig for at føle seksuel lyst; at kvinden føler sig tæt på sin partner.
4. Der findes produkter på markedet, som lover, at de kan forbedre den seksuelle lyst. Foreløbige studier viser, at effekten er moderat, og at bivirkningerne kan være alvorlige. Andre produkter kan påvirke seksuel ophidselse, altså øge fugtigheden i skeden, og kan derfor indirekte påvirke oplevelsen af lyst.
5. Hvis der ikke er klare medicinske indikationer, som kan forklare de seksuelle problemer, bør vi benytte den viden, som findes i bøger og på internettet. Hvis vi ikke kan komme videre, anbefaler Sidsel Schaller, at vi opsøger en autoriseret sexologisk rådgiver eller specialist i klinisk sexologi. Sidstnævnte gruppe skal enten være uddannet læge eller psykolog.
Forskerne bag studiet mente, at mindfulnessteknikkerne ville gøre dem mere motiverede og modtagelige over for sex.
Både fordi det ville hjælpe dem med at fokusere på kroppens seksuelle følelser, og fordi teknikkerne kunne lette humøret og dæmpe stress og bekymringer.
Efter de otte uger med ugentlige terapisessioner opfyldte alle kvinderne samlet set stadig kriterierne for en SIAD-diagnose.
Men der var også gode nyheder:
- 28 procent var kommet inden for normalen for sexlyst.
- 22 procent fungerede alt i alt normalt seksuelt.
- 4 procent bekymrede sig ikke længere mere end normalt for deres sexliv.
Forskerne konkluderer, at kvinderne oplevede forbedringer delvis på grund af de ændringer, som mindfulness kan få æren for; de blev mere bevidste om det, som de sansede i kroppen, fik mere omsorg for dem selv og kom i bedre humør.
LÆS OGSÅ: Mindfulness kan øge livskvaliteten hos syge personer
Lyst og fravær
Selvom Sidsel Schaller er usikker på, om kvinderne i studiet fik det bedre takket være mindfulness, er hun alligevel åben over for, at det kan have en vis effekt på lystforstyrrelser og problemer.
Hun fortæller, at det er, fordi disse problemer ofte kan sammenkædes med, at opmærksomheden befinder sig et andet sted.
»Det kan være, fordi de er i konflikt med deres partner eller har en lang tradition med at presse sig selv for meget. Det kan også skyldes andre årsager, der er skyld i, at man ikke har et særlig tæt forhold til kroppen i almindelighed og seksuel nydelse i særdeleshed. Sådanne årsager kan være traumer, negative erfaringer og skam ved deres eget begær.«
Sidsel Schaller mener, at det nye studie kan være et udgangspunkt for videre forskning, hvilket de canadiske og amerikanske forskere også forestiller sig.
For eksempel synes Sidsel Schaller, at det ville være interessant at vide, om mindfulness i sig selv, altså uden hjælp fra de andre sexologiske terapiredskaber, kan hjælpe til at opnå en bedre seksualitet.
LÆS OGSÅ: Derfor virker mindfulness
Ikke kun et kvindeproblem
Lystproblemer betragtes ifølge Sidsel Schaller som noget, der tager tid at behandle. Og det er ikke kun kvinder, som oplever nedsat lyst til sex og ophidselsesforstyrrelser.
En undersøgelse foretaget af markedsundersøgelsesvirksomheden Synovate viste i 2008, at seks procent af mændene i den yngste aldersgruppe havde oplevet manglende sexlyst, og at flere og flere fik problemer, desto ældre de bliver.
Blandt mænd over 50 havde næsten én ud af tre haft problemer med manglende sexlyst i løbet af det forløbne år.
»Årsagerne til lystproblemer kan være både medicinske, psykologiske, sociale og relationelle,« forklarer Sidsel Schaller.
Livsændringer, sygdom, medicin, stress, tidlige erfaringer, holdninger og kulturelle forhold, generelle hverdagsbetingelser, manglende kundskab om egen og andres krop og seksualitet og forhold til partnere har en indvirkning på lysten til sex.
©forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark
\ Kilder
- L. Q. P. Paterson, A. B. Handy, L. A. Brotto. A Pilot Study of Eight-Session Mindfulness-Based Cognitive Therapy Adapted for Women’s Sexual Interest/Arousal Disorder. The Journal of Sex Research, 15. august 2016.
- K. R. Mitchell mfl: Sexual function in Britain: findings from the third National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles (Natsal-3). The Lancet, 26. november 2013.
- Sidsel Schallers profil (Psykologisk institutt – Universitetet i Oslo)