Mænd nyder flere former for sex end kvinder
Når mænd og kvinder slår sig løs på lagnerne, er det tit mændene, der går derfra med det største smil. Mænd nyder flere former for sex end kvinder, viser nyt studie. Det har dog betydning for nydelsen, hvor erfaren man er.

Amerikanske forskere har undersøgt sammenhængen mellem forsøgspersoners oplevelse af nydelse i 15 forskellige seksuelle aktiviteter og deres køn. Det viste sig, at de mandlige deltagere samlet set oplevede mere lyst ved de fleste af aktiviteterne. (Foto: Shutterstock)

Amerikanske forskere har undersøgt sammenhængen mellem forsøgspersoners oplevelse af nydelse i 15 forskellige seksuelle aktiviteter og deres køn. Det viste sig, at de mandlige deltagere samlet set oplevede mere lyst ved de fleste af aktiviteterne. (Foto: Shutterstock)

Mænd og kvinder er forskellige på mange punkter - også når det gælder, hvor meget vi nyder sex.

I et nyt studie har forskere undersøgt, hvor meget mænd og kvinder nyder 15 forskellige seksuelle aktiviteter, og det lader til, at mænd i højere grad end deres kvindelige modstykke nyder flere former for sex.

Den største kønsforskel så forskerne i forhold til analsex, hvor mændene fandt væsentligt større nydelse end kvinderne.

»Forskerne finder interessante kønsforskelle, og selvom mænd og kvinder rangerer deres foretrukne seksuelle aktiviteter nogenlunde ens med vaginalt samleje øverst, oplevede de mandlige deltagere samlet set mere lyst ved de fleste af aktiviteterne end kvinder,« siger Christian Graugaard, som er læge og professor i sexologi ved Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Personality and Individual Differences.

Testede nydelse ud fra 15 seksuelle aktiviteter

I det nye studie har forskere fra University of Texas i USA undersøgt, hvordan vores oplevelse af seksuel lyst er forbundet med køn, parforholdsstatus og seksuel erfaring.

Seksuelle top-5

Mænds seksuelle top-5
1. Vaginalt samleje
2. Modtage oralsex
3. Modtage berøring på kønsdele
4. Dybt kys / tungekys
5. Give oral stimuli til andres bryster/brystvorter

Kvinders seksuelle top-5
1. Vaginalt samleje
2. Modtage berøring på kønsdele
3. Dybt kys / tungekys
4. Modtage oralsex
5. På en delt femteplads: Modtage stimuli fra andre med sexlegetøj og modtage oral stimuli til egne bryster/brystvorter

Forskerne bad 248 mandlige og 613 kvindelige heteroseksuelle studerende om at forholde sig til 15 seksuelle aktiviteter - herunder vaginalt samleje, onani med tilstedeværelse af en anden og oralsex. Du kan se alle 15 aktiviteter i boksen under artiklen.

Forsøgspersonerne, som var i alderen 18-30 år, skulle vurdere aktiviteterne ud fra en syvpunktsskala fra ‘slet ikke behageligt’ til ‘meget behageligt’, og de blev blandt andet inddelt efter, om de var singler, gift, forlovede, i et parforhold eller datede.

»Studiet er naturligvis begrænset af, at deltagerne alle er heteroseksuelle og under 30 år, men det er alligevel interessant at fokusere på folks oplevelse af seksuel nydelse i stedet for blot at undersøge deres erfaring. For det er jo ikke særligt interessant, hvad man har prøvet, men derimod rasende interessant, hvor godt man synes om det,« siger Christian Graugaard og fortsætter:

»Det så jeg gerne, at der kom langt mere fokus på i sexologisk forskning. Både for at få videnskabeligt indblik i, hvad der rent faktisk tænder folk - men også for at få et indtryk af, hvor der er problemer og hvor vi måske kan blive bedre til at yde rådgivning og behandling.«

Erfaring spiller en rolle for nydelsen

Forskerne fandt, at mænd generelt set oplevede mere lyst end kvinderne ved de fleste af aktiviteterne, og det kan der muligvis findes en kulturel forklaring på, fortæller Christian Graugaard:

»Generelt finder man ofte kønsforskelle i sexologisk forskning, men det er meget vanskeligt at svare på, hvorvidt de skyldes kønnenes forskellige fysiologi, eller om de snarere er udtryk for kulturelt nedarvede forskelle i forventninger og normer. Måske er der oven i købet tale om en kombination,« siger han.

I undersøgelsen fandt forskerne, at både mænd og kvinder generelt foretrak vaginalt samleje, og det overrasker læge og ph.d.-studerende Sarah Wåhlin-Jacobsen. Det kan nemlig ofte være sværere for kvinder at blive seksuelt tilfredsstillede ved vaginalt samleje sammenlignet med finger- eller oralsex, fortæller hun, og derfor mener hun, det handler rigtig meget om kulturen og den måde, vi taler om sex på. Vaginalt samleje er det, der omtales som det normale, og så er det også det, vi bedst skal kunne lide, mener hun. (Foto: Shutterstock)

Men kønnet er ikke det eneste, som er afgørende for, om mundvigen vender opad eller nedad efter samleje. Forskerne fandt nemlig også, at jo mere seksuelt erfarne deltagerne var, des mere nydelse oplevede de sammenlignet med de seksuelt uerfarne. Studiet viste også, at de 15 aktiviteter var internt forbundne:

»Hvis en forsøgsperson fandt én af aktiviteterne lystfyldt, var der større chance for, at det samme var tilfældet for de andre. Med andre ord: Hvis man generelt er glad for sex, er man åben over for et større repertoire af seksuelle muligheder, end hvis man ikke er glad for sex,« siger Christian Graugaard.

Kvinder og mænd foretrækker begge almindeligt samleje - eller?

I undersøgelsen fandt forskerne, at både mænd og kvinder generelt foretrak vaginalt samleje, og det overrasker læge og ph.d.-studerende Sarah Wåhlin-Jacobsen.

Det kan nemlig ofte være sværere for kvinder at blive seksuelt tilfredsstillede ved vaginalt samleje sammenlignet med finger- eller oralsex, fortæller hun, og derfor tvivler hun på resultatet.

»Det handler rigtig meget om kulturen og den måde, vi taler om sex på. Vaginalt samleje er det, der omtales som det normale, og så er det også det, vi bedst skal kunne lide. Det præger måske den måde, de studerende har besvaret spørgeskemaet på,« siger Sarah Wåhlin-Jacobsen, som arbejder ved Sexologisk Klinik på Psykiatrisk Center København.

Par nyder sex mere - uanset parforholdets kvalitet

Ifølge studiet havde deltagernes parforholdsstatus også betydning for, hvorvidt de oplevede mere eller mindre seksuel nydelse. Personer i et parforhold var mere tilbøjelige til at føle større nydelse, end personer som ikke var i et parforhold. Pudsigt nok havde tilfredsheden med parforholdet dog ingen indvirkning på, hvor meget nydelse deltagerne oplevede.

Seksuelle no-gos

Mænds 5 seksuelle no-gos
1. Modtage stimuli til egen kønsdele med sexlegetøj
2. Onani under telefonisk kontakt med en anden
3. Onani under tilstedeværelse af en anden 4. Modtage oral stimuli til egne bryster/brystvorter 5. Onani under computer-kontakt med en anden

Kvinders 5 seksuelle no-gos
1. Analsex
2. Onani under telefonisk kontakt med en anden
3. Onani under computer-kontakt med en anden
4. Give oral stimuli til en andens bryster/brystvorter
5. Onani under tilstedeværelse af en anden

I stedet kan kendskabet til hinanden og hinandens lyster muligvis forklare tendensen, forklarer Sarah Wåhlin-Jacobsen:

»Studiet refererer til, at mange mænd beskriver, at kvinder kan være svære at ophidse seksuelt de første gange, de er sammen, men jo bedre, de kender hinanden, des nemmere har hun ved at blive seksuelt tilfredsstillet. Når man er i et fast parforhold har man været seksuelt sammen flere gange, og det betyder, at man kender hinanden bedre og føler sig mere tryg ved situationen og derfor bedre kan give sig hen i den seksuelle akt og nyde det mere,« siger hun.

Vigtigt at vide, hvad vi tænder på

Ifølge Christian Graugaard kan viden om, hvad vi finder lyst ved, være gavnligt for parforholdet:

»Det kan for det enkelte par være værdifuldt at vide, at man ikke nødvendigvis tænder lige meget på alting. Man kan kort sagt ikke regne med, at ens partner føler lyst og nydelse ved akkurat det samme som én selv, og det gør det nødvendigt at have en stadig dialog om, hvordan man får skabt sig et sexliv, som tilgodeser både den ene og den anden,« siger han og fortsætter:

»Den form for åbenhed og ærlighed i parforholdet er naturligvis ingen selvfølge, men kan den etableres, vil den alt andet lige føre til langt bedre og mere tilfredsstillende sex.«

Christian Graugaard møder opbakning fra Sarah Wåhlin-Jacobsen:

»Det er vigtigt at rådgive om, at man skal finde sin egen vej ind i seksualiteten og ikke lytte til andres historier eller mediernes historier, men mærke efter i sig selv, hvad, man selv synes, er dejligt, og hvad man selv har lyst til.«

De 15 aktiviteter, som forsøgspersonerne skulle tage stilling til, var:

1. Onani under tilstedeværelse af en anden.

2. Onani under telefonisk kontakt med en anden.

3. Onani under computer-kontakt med en anden.

4. Bad med en anden.

5. Dybt kys/tungekys.

6. Give oral stimuli til andres bryster/brystvorter.

7. Modtage oral stimuli på egne bryster/brystvorter.

8. Berøring af andres genitalier.

9. Modtage berøring af egne genitalier.

10. Give oralsex til andres kønsdele.

11. Modtage oralsex til egne kønsdele.

12. Give stimuli til andres genitalier med sexlegetøj.

13. Modtage stimuli til egne genitalier med sexlegetøj.

14. Vaginalt samleje.

15. Analsex.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk