For lidt søvn kan give unge depression
Norsk ungdom kæmper med at sove længe nok. Unge med søvnproblemer har fem gange højere risiko for depression sammenlignet med dem, der sover godt.

Unge bør sove 8-9 timer hver nat, men i hverdagene får 16-18 år gamle nordmænd blot 6 timer og 25 minutter på øjet i gennemsnit. (Foto: Shutterstock)

Unge bør sove 8-9 timer hver nat, men i hverdagene får 16-18 år gamle nordmænd blot 6 timer og 25 minutter på øjet i gennemsnit. (Foto: Shutterstock)

Unge, der lider af søvnløshed, og som derfor ikke får sovet de anbefalede 8-9 timer hver nat, har fem gange større risiko for at få en depression.

Det viser en ny undersøgelse lavet af forskere fra Bergen og University of California, Berkeley.

Mere end 10.000 unge i alderen 16-18 år fra Hordaland i Norge indgår i analyserne.

Det er det første befolkningsstudie, som undersøger sammenhængen mellem depression og søvnproblemer i denne aldersgruppe.

»Vi viser, at jo mindre unge sover grundet søvnbesvær, jo større er risikoen for at blive deprimeret,« siger psykolog og søvnforsker Børge Sivertsen til forskning.no.

Risikoen er større, jo mindre man sover

Han er leder af Avdeling for samfunn og psykisk helse ved Folkehelseinstituttet (FHI) i Bergen.

For unge mennesker med søvnbesvær, der sover mindre end seks timer, er risikoen endnu større for at blive ramt af depression. I denne gruppe var risikoen otte gange højere.

Både søvnproblemer og depression er udbredt i den norske ungdom. Mens 5-10 procent af den almindelige befolkning lider af depression, er andelen højere blandt unge.

Deprimerede unge sover under fem timer

Forskerne viser også, at sammenhængen går begge veje.

Insomni - søvnløshed - er tre til fire gange mere udbredt blandt deprimerede end blandt unge, der ser lysere på tilværelsen, ifølge undersøgelsen.

»De fleste af de unge, der føler sig deprimerede, sover mindre end fem timer. Der er alt for lidt søvn,« siger Sivertsen.

»Selv om disse data er baseret på en tværsnitsundersøgelse, har vi tidligere vist, at begge tilstande er selvstændige risikofaktorer for hinanden, og effekten er lige stor begge veje,« tilføjer han.

I en tværsnitsundersøgelse samler forskere oplysninger om en bestemt gruppe på et givet tidspunkt.

16-årige, der har symptomer på depression, sover 1-1,5 time mindre end raske unge hver nat, viser norsk undersøgelse. (Foto: Shutterstock)

Denne metode kan både sige noget om forekomst og sammenhænge, men ikke give nogen sikre svar om direkte årsagssammenhæng.

Deprimerede får kæmpe søvnunderskud

Deprimerede havde længere indsovningstid, havde mere vågentid om natten og havde kortere søvnlængde samlet set:

Både drenge og piger, der er deprimerede, sover 1-1,5 timer mindre per nat end dem uden tegn på depression.

»Deprimerede får dermed et langt større søvnunderskud. Det bliver faktisk tre timer per nat, hvilket er ekstremt højt for unge i alderen 16-18.«

»Det er alvorligt. På længere sigt stiger risikoen både for at falde ud af arbejdsmarkedet og for sygdomme som smertetilstande og hjerteproblemer,« påpeger Sivertsen.

De, der kaldes deprimerede i undersøgelsen, er ikke blevet diagnosticeret med depression, men har mange af de typiske symptomer på at være deprimerede, forklarer han.

Undersøgelsen er et samarbejde mellem forskere fra RKBU Vest - Uni Helse, Folkehelseinstituttet og University of California, Berkeley.

Unge bør gå i seng klokken 10

Tidligere har Sivertsen og kolleger ved Universitetet i Bergen og Uni Helse brugt samme data til at finde ud af, at forskellen på søvntid og selvoplevet søvnbehov er stor i norske teenageres hverdag.

16-18-årige sover i gennemsnit nu kun 6 timer og 25 minutter på hverdage ifølge undersøgelsen, der blev offentliggjort i Journal of Sleep Research tidligere på året.

Selv mener de unge, at de bør sove to timer længere hver nat. At søvnen bliver kort i hverdagene bidrager til, at de forskyder døgnrytmen kraftigt i weekenderne - med op til 4,5 timer.

For at opnå den anbefalede søvnlængde for unge, som er 8-9 timer, burde de lægge sig klokken ti om aftenen, påpeger forskerne.

© forskning.no Oversættelse: Jonas Salomonsen

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.