For lidt søvn kan give unge depression
Norsk ungdom kæmper med at sove længe nok. Unge med søvnproblemer har fem gange højere risiko for depression sammenlignet med dem, der sover godt.

Unge bør sove 8-9 timer hver nat, men i hverdagene får 16-18 år gamle nordmænd blot 6 timer og 25 minutter på øjet i gennemsnit. (Foto: Shutterstock)

Unge bør sove 8-9 timer hver nat, men i hverdagene får 16-18 år gamle nordmænd blot 6 timer og 25 minutter på øjet i gennemsnit. (Foto: Shutterstock)

Unge, der lider af søvnløshed, og som derfor ikke får sovet de anbefalede 8-9 timer hver nat, har fem gange større risiko for at få en depression.

Det viser en ny undersøgelse lavet af forskere fra Bergen og University of California, Berkeley.

Mere end 10.000 unge i alderen 16-18 år fra Hordaland i Norge indgår i analyserne.

Det er det første befolkningsstudie, som undersøger sammenhængen mellem depression og søvnproblemer i denne aldersgruppe.

»Vi viser, at jo mindre unge sover grundet søvnbesvær, jo større er risikoen for at blive deprimeret,« siger psykolog og søvnforsker Børge Sivertsen til forskning.no.

Risikoen er større, jo mindre man sover

Han er leder af Avdeling for samfunn og psykisk helse ved Folkehelseinstituttet (FHI) i Bergen.

For unge mennesker med søvnbesvær, der sover mindre end seks timer, er risikoen endnu større for at blive ramt af depression. I denne gruppe var risikoen otte gange højere.

Både søvnproblemer og depression er udbredt i den norske ungdom. Mens 5-10 procent af den almindelige befolkning lider af depression, er andelen højere blandt unge.

Deprimerede unge sover under fem timer

Forskerne viser også, at sammenhængen går begge veje.

Insomni - søvnløshed - er tre til fire gange mere udbredt blandt deprimerede end blandt unge, der ser lysere på tilværelsen, ifølge undersøgelsen.

»De fleste af de unge, der føler sig deprimerede, sover mindre end fem timer. Der er alt for lidt søvn,« siger Sivertsen.

»Selv om disse data er baseret på en tværsnitsundersøgelse, har vi tidligere vist, at begge tilstande er selvstændige risikofaktorer for hinanden, og effekten er lige stor begge veje,« tilføjer han.

I en tværsnitsundersøgelse samler forskere oplysninger om en bestemt gruppe på et givet tidspunkt.

16-årige, der har symptomer på depression, sover 1-1,5 time mindre end raske unge hver nat, viser norsk undersøgelse. (Foto: Shutterstock)

Denne metode kan både sige noget om forekomst og sammenhænge, men ikke give nogen sikre svar om direkte årsagssammenhæng.

Deprimerede får kæmpe søvnunderskud

Deprimerede havde længere indsovningstid, havde mere vågentid om natten og havde kortere søvnlængde samlet set:

Både drenge og piger, der er deprimerede, sover 1-1,5 timer mindre per nat end dem uden tegn på depression.

»Deprimerede får dermed et langt større søvnunderskud. Det bliver faktisk tre timer per nat, hvilket er ekstremt højt for unge i alderen 16-18.«

»Det er alvorligt. På længere sigt stiger risikoen både for at falde ud af arbejdsmarkedet og for sygdomme som smertetilstande og hjerteproblemer,« påpeger Sivertsen.

De, der kaldes deprimerede i undersøgelsen, er ikke blevet diagnosticeret med depression, men har mange af de typiske symptomer på at være deprimerede, forklarer han.

Undersøgelsen er et samarbejde mellem forskere fra RKBU Vest - Uni Helse, Folkehelseinstituttet og University of California, Berkeley.

Unge bør gå i seng klokken 10

Tidligere har Sivertsen og kolleger ved Universitetet i Bergen og Uni Helse brugt samme data til at finde ud af, at forskellen på søvntid og selvoplevet søvnbehov er stor i norske teenageres hverdag.

16-18-årige sover i gennemsnit nu kun 6 timer og 25 minutter på hverdage ifølge undersøgelsen, der blev offentliggjort i Journal of Sleep Research tidligere på året.

Selv mener de unge, at de bør sove to timer længere hver nat. At søvnen bliver kort i hverdagene bidrager til, at de forskyder døgnrytmen kraftigt i weekenderne - med op til 4,5 timer.

For at opnå den anbefalede søvnlængde for unge, som er 8-9 timer, burde de lægge sig klokken ti om aftenen, påpeger forskerne.

© forskning.no Oversættelse: Jonas Salomonsen

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk