Spørgsmål om, hvorvidt mænd er bedre til at parallelparkere, eller om kvinder er bedre til at multitaske, er ikke kun noget, der kan få sindende i kog til familiemiddagen eller i kantinen.
Også forskerne har i mange år forsøgt at kortlægge, hvorvidt udbredte forestillinger om mænds og kvinders respektive fortrin rent faktisk holder vand.
En af disse forestillinger er, at kvinder er bedre end mænd til at huske og komme i tanke om ord. Nu viser en ny meta-analyse, at der nok er noget om det.
Det skriver Universitetet i Bergen i en pressemeddelelse.
En meta-analyse er en gennemgang af andre analyser af et bestemt emne. En metode, der kan være særligt brugbar, når forskningsresultaterne peger i forskellige retninger.
Forskerholdet samlede således alt den forskning, de kunne finde, fra specialer, ph.d.-afhandlinger og videnskabelige artikler. Tilsammen sad de med data om flere end 350.000 forsøgsdeltagere, målt på flere end 500 forskellige parametre.
Efter at have gennemgået det hele stod forskerne med et klart svar:
»Kvinder er bedre. Den kvindelige fordel er konsekvent over tid og levetid, men den er også relativt lille,« forklarer Marco Hirnstein, en af forskerne bag det nye meta-studie, i pressemeddelelsen.
Man kan fristes til at spørge, hvorfor det overhovedet er relevant, at kvinder bedre kan huske præcis, hvad der blev sagt, eller lidt hurtigere kan finde dét der ord, som de har lige på tungen.
Men faktisk kan det betyde ikke så lidt, eksempelvis når diagnosen demens skal stilles. Her er det ikke unormalt, at patienten får stillet opgaver, der handler om at huske ord. Her er det vigtigt, at lægerne har kønsforskellen med i deres overvejelser, så mænd ikke overdiagnosticeres, og kvinder ikke underdiagnosticeres, mener forskerne.
Studiet er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Perspectives on Psychological Science.