Ideen om, at mænd kommer fra Mars og kvinder fra Venus, kan du (endnu engang) godt pakke væk.
I hvert fald når vi kigger på hjernen.
For udover den lille størrelsesforskel, er der nærmest ingen funktionelle forskelle på en hjerne placeret henholdsvis i en biologisk mande-og kvindekrop.
Et nyt studie med data fra hjerneskanninger af 9.620 personer peger endda på, at jo mindre kønnet din hjerne er, des bedre er din mentale sundhed formentlig også.
Lyder det lidt kringlet? Det er det også.
\ Om Brainstorm sæson 2
’Brainstorm’ er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen – udkommer fredage.
Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.
Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen.
Brainstorm kan produceres takket være støtte fra Lundbeckfonden.
Udover podcasts omfatter Brainstorm-projektet også formidling af hjerneviden på Instagram. Find profilen her.
Kønsforskelle i hjernen er ubetydeligt små
I studiet brugte forskerne en algoritme til at analysere de mange data fra hjerneskanningerne.
Algoritmen bruger resultater fra tidligere studier, som har fundet små kønsforskelle på mænds og kvinders neurale netværk.
Herudfra fik forskerne algoritmen til at placere deltagerne på et ‘køns-kontinuum’, og de fandt, at de fleste deltagere lå i midten i det, de kalder det androgyne område – det vil sige med både mandlige og kvindelige træk.
Og hvad kan det så fortælle os om mænds og kvinders hjerner?
Jais og Asbjørn undersøger sagen i ugens afsnit af Brainstorm, og de får heldigvis hjælp af Mikkel Wallentin, som er professor i kognitionsvidenskab ved Aarhus Universitet og ved en masse om kønsforskelle i hjernen.
Han fortæller blandt andet, at de små forskelle i mænds og kvinders hjerner, som også findes i studiet, er så ubetydelige, at de stort set ikke påvirker almindelige menneskers liv.
Har kønnede hjerner dårligere mentalt helbred?
I det nye studie, som Brainstorm i denne uge tager udgangspunkt i, finder forskerne, at deltagerne med hjerner, som ligger yderligt på køns-kontinuummet, altså hvis hjerner er mest kønnede, har sværere ved at internalisere eller at eksternalisere end deltagerne med mere androgyne hjerner.
Og det er ifølge Mikkel Wallentin interessant, at studiet rammesætter manglen på kønsforskelle som en styrke, i stedet for at overfortolke de små hjerneforskelle, man finder – som han mener, andre studier gør sig skyldig i.
Men Mikkel Wallentin vurderer, at der er en vis usikkerhed ved studiets kobling mellem, hvor kønnet man er, og hvor mentalt sund man er, og at studiets algoritme altså ikke på nuværende tidspunkt udgør en effektiv metode til at vurdere, hvor mentalt sund en person er.
Lyt med i ugens afsnit af Brainstorm, og hør Mikkel Wallentin forklare meget mere om køn og hjernen!