Af alle livets sandheder er én af de værste måske, at mad og drikke, der gør din hjerne glad, tilsyneladende også er dårligt for dig på den ene eller anden måde. Alkohol, sukker, fedt og salt.
Den store undtagelse er kaffe. Hele verdens yndlingsdrik, der, udover måske at berøve dig søvn, ikke ser ud til at have nævneværdige sundhedsmæssige bagsider ifølge forskning.
Nu giver ny forskning opbakning til, at koffeinen i kaffen tværtimod ser ud til at kunne kædes sammen med helbredsmæssige fordele.
I et nyt studie lyder det fra forskere fra Sverige og England, blandt andre en forsker med tilknytning til danske Novo Nordisk, at højere niveauer af koffein i blodet er forbundet med en lavere BMI og mindre risiko for diabetes.
Studiet er spændende, mener Albert Gjedde, professor emeritus i neurobiologi og farmakologi ved Københavns Universitet, der ikke har taget del i studiet, men som har læst det for Videnskab.dk.
»Det er et godt studie, men det konkluderer ikke noget fast. Højest giver det et bud, der lyder, at kaffe – eller enhver anden koffeinholdig drik, for den sags skyld – muligvis kan have nogle helbredsmæssige fordele,« siger professoren.
»Men mest af alt er det oplægsstudie til videre forskning, der forhåbentlig kan gøre os klogere på behandlingen af type 2-diabetes, der er en alvorlig sygdom,« siger han.
Spor fundet i generne
Studiet lægger sig i forlængelse af tidligere forskning, der har forbundet kaffeindtag med mindre risiko for diabetes, såvel som blandt andet hjertekarsygdomme, står der i en pressemeddelelse fra tidsskriftet BMJ Medicine, hvor studiet netop er publiceret.
Det nye studie skiller sig ud fra tidligere forskning ved den brugte metode. Forskerne har nemlig kigget dybt i genetikken hos næsten 10.000 mennesker ved hjælp af mendelsk randomisering.
Du kan læse mere om metoden i artiklen Mendelsk randomisering: Ny metode er forskernes ‘vises sten’.
Forskerne har taget udgangspunkt i to genvariationer – CYP1A2 og AHR – der er associeret med lavere koffein-metabolisme.
Det vil sige, at i mennesker med de to særlige genvariationer er koffeinen længere tid i systemet efter indtag af en kop kaffe, te eller energidrik, sammenlignet med dem, der ikke har disse genvariationer.
Mennesker med disse genvariationer drikker i gennemsnit mindre kaffe, end dem der er foruden, men koffein-niveauet i deres blod er generelt højere, står der i pressemeddelelsen.
Videre analyser viste, at disse mennesker også har lavere BMI og mindre risiko for at få diabetes.
Derimod blev der ikke fundet nogen sammenhæng mellem hjertekarsygdomme og den koffein-bevarende genetik, hvilket står i kontrast til de tidligere studier.
Studiet har usikkerheder
Albert Gjedde noterer sig dog, at forskerne ikke udpensler deres konklusioner synderligt, og at studiet desuden rummer nogle væsentlige usikkerheder:
»For det første er det et indirekte studie,« fortæller professoren til Videnskab.dk, »hvilket betyder, at de ikke har målt på hverken kaffe- eller generelt koffeinindtag.«
»De har holdt sig til de genetiske variationer, hvilket kan give en indikation om koffeinniveauet hos de undersøgte personer, men ikke påpeger det direkte.«
Forskerne ved altså ikke, om personerne har drukket to eller fem kopper kaffe.
Dertil konkluderer forskerne, at der er en signifikant forskel på folk med og uden de pågældende genvariationer, men de kommer ikke ind på, hvor stor den forskel er, hvilket gør det svært at forholde sig til, tilføjer Albert Gjedde.
»Det betyder også, at vi ikke ved, om man kan øge effekten ved at drikke mere kaffe, te eller anden form for koffein,« siger han og fortsætter:
»Måske vigtigst at påpege er det, at der her ikke vises en direkte årsagssammenhæng. Det er det gamle spørgsmål om hønen eller ægget,« siger Albert Gjedde.
»Man ved ikke om folk, der har godt helbred drikker mere koffein, eller om de drikker mere koffein fordi de har godt helbred. Det giver den genetiske sammenhæng heller ikke svar på.«
Kalder på yderligere forsøg
Forskerne erkender, at deres studie rummer usikkerheder, tilføjer de i pressemeddelelsen. Blandt andet, fordi studiet kun har inddraget deltagere af europæisk herkomst.
Dertil er fokusset på kun to genvariationer begrænset.
Studiets resultater »peger på, at koffein muligvis, i det mindste delvist, forklarer den omvendte sammenhæng, der er mellem kaffeforbrug og type 2-diabetes,« fortæller forskerne i pressemeddelelsen.
De understreger, at randomiserede kontrollerede forsøg er nødvendige for at slå fast, at »ikke-kalorieholdige koffeinholdige drikkevarer kan spille en rolle i at reducere risikoen for fedme og type 2-diabetes.«