Største kaffestudie til dato giver grønt lys for 3-4 kopper om dagen
Et forskerhold har endevendt alle afkroge af tidligere forskning i kaffes effekt på vores sundhed.
kaffe kaffeindtag sundhed litteraturstudie

Hvor meget kaffe kopperne bør fyldes med, og om det er filterkaffe, espresso, kaffe fyldt med mælk eller andre varianter, kan forskerne ikke sige noget om. Men de råder ikke til, at man er rundhåndet med sukker eller sirup. (Foto: Shutterstock)

Hvor meget kaffe kopperne bør fyldes med, og om det er filterkaffe, espresso, kaffe fyldt med mælk eller andre varianter, kan forskerne ikke sige noget om. Men de råder ikke til, at man er rundhåndet med sukker eller sirup. (Foto: Shutterstock)

Er kaffe godt for helbredet eller ej? I de seneste år har debatten raset frem og tilbage, og utallige studier både for og imod den sorte morgeneliksir er blevet publiceret og omtalt i medierne.

Nu har et forskerhold gennemgået junglen af kaffeforskning, og konklusionen burde give de fleste ro i maven: Kaffe i moderate mængder er forbundet med flere gavnlige sundhedseffekter end dårlige.

Det er budskabet på det nye studie, som samler trådene fra 201 tidligere studier af kaffes effekt på vores sundhed.

»Hvis du allerede drikker en moderat mængde kaffe, er det mere sandsynligt, at det er godt for dig end skidt. Vi kan dog ikke råde dig til at drikke mere kaffe end 3-4 kopper om dagen,« siger Dr. Robin Poole fra Department of Medicine på University of Southampton til Videnskab.dk. Han er medforfatter til det nye studie.

En dansk forsker er imponeret over det nye studie, som ifølge ham er det største til dato.

»Det er et kæmpestort arbejde, hvor man har inddraget alle metaanalyser, og man har redegjort ganske omhyggeligt for metoderne, der er anvendt,« siger professor Kjeld Hermansen, som er klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet.

Han har tidligere forsket i kaffes sundhedsegenskaber til en stor rapport for Vidensråd for Forebyggelse, som tilsvarende kunne konkludere, at kaffe er sundt.

Hvad er kaffe godt for?

Ifølge forskerne bag studiet, så var der flest gavnlige sundhedseffekter forbundet med et dagligt kaffeindtag på 3-4 kopper om dagen.

Robin Poole siger, at det peger på, at der formentlig er flere fordele ved at drikke kaffe, end ved ikke at drikke kaffe.

Men kun måske. Det er vigtigt at understrege, at der ikke er tale om en årsagssammenhæng, men derimod kun en association.

Det betyder, at forskerne blot kan se, at folk, der drikker moderate mængder kaffe, har færre tegn på visse sygdomme end generelt. Men om det skyldes kaffen alene eller noget helt andet er ikke sikkert.

I det nye studie kunne forskerne forbinde en række gavnlige sundhedseffekter med kaffeforbrug, og de vigtigste var:

  • Lavere overordnet dødelighed

  • Lavere risiko for at udvikle hjertekarsygdomme

  • Lavere risiko for at dø af hjertekarsygdomme

  • Mindre forekomst af kræft

  • Mindre forekomst af type 2-diabetes

  • Mindre forekomst af Alzheimers, Parkinsons sygdom og depression

  • Mindre forekomst af skrumpelever

Forskerne kædede også nogle sundhedsmæssige ulemper sammen med kaffedrikning:

Ifølge Kjeld Hermansen er resultaterne er meget på linje med, hvad vi i forvejen ved.

»Mange af resultaterne er det samme, som tidligere studier har vist: Risikoen for type 2-diabetes er ret klart reduceret med 25 procent ligesom Parkinsons sygdom,« siger Kjeld Hermansen og uddyber, at også lavere risiko for hjertekarsygdomme og overordnet dødelighed bekræfter det, vi ved.

Ingen beviselig sammenhæng

Men hvor meget kaffe er 3-4 kopper om dagen egentlig? Forskerne bag studiet kan ikke sige det præcist, for de studier, som de har analyseret, er i stor grad baseret på spørgeskemaundersøgelser uden et fast mål for 'en kop kaffe.'

»Det gør det lidt svært, at forskerne bag studiet ikke angiver, hvor meget en kop kaffe er,« siger Kjeld Hermansen.

Robin Poole er enig, men han mener nu stadig, at 'kopper om dagen' er et rimeligt mål for kaffeindtag. 

»Det er ikke det perfekte mål, men det fortæller os stadig en masse, fordi vores resultater generelt har været konsekvente. Hvis målet 'kopper om dagen' var komplet utroværdigt, ville vi sandsynligvis ikke se nogen signifikante resultater,« siger han.

kaffe kaffeindtag sundhed litteraturstudie type-2 diabetes hjertekarsygdomme alzheimers

Kan det tænkes, at kaffedrikkere dyrker mere motion og derfor er sundere? Det aner vi ikke, og det er blot ét af mange eksempler på, hvorfor det er så svært at identificere sammenhængene i observationsstudier, hvor spørgeskemaer ofte ligger til grund for studiets data. (Foto: Shutterstock)

En anden usikkerhed er, at der heller ikke er taget højde for, hvilke livsstilsformer der måske går hånd i hånd med et vist kaffeindtag, siger Kjeld Hermansen.

»Noget, som kan være med til at forplumre billedet, er, at folk der ryger ofte også drikker meget kaffe,« siger han.

Stop den dårlige samvittighed

Derfor vil Robin Poole ikke ty til anbefalinger om at ændre sine kaffevaner, men blot forsikre moderate kaffedrikkere om, at de med 3-4 daglige kopper ikke udsætter sig selv for fare.

Kjeld Hermansen mener også, at studiet baner vej for et andet vigtigt budskab.

»Vi kan få punkteret myter og feje den dårlige samvittighed væk. Jeg har hørt 500 gange, at folk selv mener, de drikker alt for meget kaffe, og jeg synes, det er vigtigt, at de ved, de ikke skal have dårlig samvittighed, fordi de drikker kaffe,« siger Kjeld Hermansen.

»Hvis man spørger, om man skal holde op med at drikke kaffe, så er svaret nej,« siger han.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: