Kødædende bakterier er på fremmarch
Antallet af inficerede personer med en kødædende bakterie er stigende, og alle kan rammes. Nyt forskningsprojekt vil forbedre behandlingen, så flere overlever, og færre invalideres.

100 danskere rammes årligt af den meget farlige, kødædende bakterie, og omkring 20 af disse dør. Det vil forskerne fra Rigshospitalet forsøge at lave om på. (Foto: Shutterstock)

100 danskere rammes årligt af den meget farlige, kødædende bakterie, og omkring 20 af disse dør. Det vil forskerne fra Rigshospitalet forsøge at lave om på. (Foto: Shutterstock)

Hvert år rammes mere end 100 danskere med en kødædende bakterie (nekrotiserende fasciitis), og antallet har været stigende igennem 20 år.

Infektionen er meget alvorlig, fordi bakterierne frigiver gifte, der påvirker hjertets og lungernes funktion. Samtidig fortærer bakterien hud og muskler og kan sprede sig i vævet med 5-10 centimeter i timen. (Obs: Vi advarer om et meget eksplicit billede i bunden af artiklen)

Behandlingen er derfor et kapløb med tiden. Hver tredje person, der smittes, er ellers sund og rask, og årsagen til smitten varierer meget.

Nogle pådrager sig infektionen efter en rift, tandbehandling, operation eller hudafskrabning, mens der i andre tilfælde ikke kan findes en forklaring.

Hver femte person dør af infektionen, mens hver femte af de overlevende får amputeret en legemsdel for at stoppe spredningen af bakterien til resten af kroppen.

Hurtig operation og specialiseret behandling er den bedste måde at fjerne betændelsen på, men desværre efterlader behandlingen store sår og ar, som er med til at invalidere patienterne. Det forsøger vi nu at nu gøre op med.

Største samling kødædende bakterier i verden

Vi er et forskerhold på Rigshospitalet, der i samarbejde med forskere fra Sverige og Norge, har indsamlet blod- og muskelprøver fra smittede patienter igennem 3 år. Det betyder, at vi har verdens største samling af prøver med kødædende bakterier.

Samlingen skal bruges til at besvare spørgsmål, som ellers indtil nu ikke har været mulige at besvare.

De fleste danskere, der inficeres af en kødædende bakterie, overflyttes til Rigshospitalet, hvor en stab af læger og sygeplejersker står klar til at redde patienternes liv.

Behandlingen består i akut operation, store mængder antibiotika samt behandling i trykkammer. Behandlingen i trykkammeret foregår i en stor tank, hvor lufttrykket ændres til samme niveau som på 18 meters havdybde.

Her indånder patienterne ren ilt. Ideen er, at den rene ilt under tryk er med til at dræbe bakterierne, standse spredningen og redde det døende væv.

Ny viden giver håb for fremtiden

De seneste resultater fra vores projekt viser, at der findes et højt niveau af en bestemt markør i blodet hos de smittede patienter.

Markøren kan tidligt i forløbet fortælle os, hvor inficeret patienten er samt om risikoen for at få amputeret en legemsdel eller i værste fald dø.

Denne viden kan bruges til at iværksætte hurtig og relevant behandling, der i sidste ende redder flere liv. Samtidig vil markøren være med til at fortælle, hvilke patienter der muligvis kan undgå invaliderende operationer.

Markøren er bedre til at forudsige patientens prognose end de rutineblodprøver, som hospitalerne anvender i dag. Målingen af markøren i blodet kan foretages relativt billigt, hvorfor det på sigt kan være med til at nedbringe hospitalsomkostningerne.

Fakta

Mere end 100 danskere inficeres hvert år med en kødædende bakterie. Hver tredje person er sunde og raske forud for infektionen. Hver femte person har sukkersyge. Halvdelen lider af hjerte-kar-sygdomme. 1 ud af 5 dør af infektionen. 1 ud af 5 af de overlevende gennemgår amputation. De fleste smittede opereres adskillige gange, inklusiv hudtransplantationer.

Årsagen til den voldsomme udvikling i sygdommen kendes endnu ikke. Vores mål er derfor nu at undersøge, om infektionerne skyldes dårligt immunforsvar hos de smittede, eller om bakterierne er blevet mere resistente efter et stort antibiotikaforbrug i samfundet.

På sigt ønsker vi at udarbejde en række retningslinjer og anbefalinger, som danner grundlag for fremtidig behandling.

Scroll ned for at se eksplicit foto af en opereret arm:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til venstre: Patient med rød, øm og hævet arm. Til højre: Operationen viser, at patienten er smittet med en kødædende bakterie. Bakterien har spredt sig i hele armens forløb og forårsaget vævsdød. (Fotos: Lancerotto et al, J Trauma Acute Care Surg. 2012 M

Til venstre: Patient med rød, øm og hævet arm. Til højre: Operationen viser, at patienten er smittet med en kødædende bakterie. Bakterien har spredt sig i hele armens forløb og forårsaget vævsdød. (Fotos: Lancerotto et al, J Trauma Acute Care Surg. 2012 Mar;72(3):560-6.)

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk