Kaffe inden træning kan lindre smerter i musklerne
Et par kopper kaffe før træning virker ikke bare en smule opkvikkende, de kan også reducere noget af ubehaget i muskler ved intens fysisk aktivitet, antyder en undersøgelse.

'En kop smertelindrende, uden sukker og fløde, tak!' (Foto: Colourbox)

'En kop smertelindrende, uden sukker og fløde, tak!' (Foto: Colourbox)

Både faste kaffedrikkere og dem, som normalt holder sig fra denne drik, kan opleve at blive mindre følsomme over for smerter i lårmusklerne, mener forskere.

Deres undersøgelse er publiceret i apriludgaven af 'International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism'.

»Koffein virker på et system i hjernen og rygmarven (den del af centralnervesystemet som findes i rygsøjlen, red.), som er stærkt involveret i at behandle smerte.«

Det oplyser professor Robert Motl fra 'University of Illinois', USA, til hjemmesiden 'LiveScience'.

Uerfarne og erfarne kaffedrikkereForskerne lod 25 trænede mandlige studerende gennemføre 30 minutters træningspas på cykel med høj intensitet. De studerende var inddelt i to grupper; en med kaffedrikkere, og en med dem som ikke plejede at indtage denne drik.

En time før hvert træningspas fik de studerende - som havde fået instrukser om ikke at drikke noget koffeinholdigt 24 timer i forvejen - en pille. I et tilfælde indeholdt pillen koffein svarende til to-tre kopper kaffe, mens den i næste tilfælde var placebo.

I forbindelse med begge træningspas rapporterede cyklisterne om den smerte, de oplevede i lårmuskulaturen.

»Både dem som var helt uvante med at drikke kaffe, og dem som drak kaffe til daglig, rapporterede om samme reduktion i smerter i forbindelse med cyklingen, efter at have fået tilført koffein,« oplyser Motl til LiveScience.

Forskeren siger, at han alligevel er usikker på, om en reduktion i ubehaget kan forøge præstationsevnen.

En tidligere undersøgelse har ellers vist, at indtagelse af kaffe eller andre koffeinholdige drikke, samtidigt med man spiser kulhydrater, kan hjælpe med at opbygge musklerne efter hård træning. Denne undersøgelse blev udført ved 'Royal Melbourne Institute of Technology' i Australien.

Koffein er ikke til at spøge medSamtidig er det værd at minde om, at folk reagerer forskelligt på kaffe/koffein-indtagelse. Negative bivirkninger kan forekomme, såsom hovedpine, søvnforstyrrelser eller forøget nervøsitet.

En amerikansk undersøgelse har desuden vist, at personer med højt blodtryk og hjerteproblemer bør være forsigtige med forskellige typer energidrikke som indeholder koffein. Indtagelse medførte, at forsøgspersonerne fik højere blodtryk og hurtigere puls.

I artiklen på forskning.no hvori denne undersøgelse fra 2007 blev omtalt, sagde Helle Margrethe Meltzer fra det norske Folkehelseinstituttet faktisk: »Var kaffen kommet til Norge i dag, er det muligt, at den var blevet forbudt på linje med Red Bull.«

»Men vi har en tradition for kaffe, og voksne mennesker er så opmærksomme på kaffens virkninger, at de allerfleste kan klare at tilpasse indtagelse efter, hvor meget de kan tåle,« tilføjede hun.

Taget af dopinglisten Koffein har ellers tidligere været opført på dopinglisten hos den internationale olympiske komite, men blev fjernet d. 1. januar 2004 efter en beslutning fra World Anti-Doping Agency.

Samtidig blev det dog understreget, at man ville følge nøje med i brugen af dette stof.

Kaffe kan i øvrigt se ud til at virke på ganske pudsige måder, i hvert fald når mus, som 'træner', får lov at smage på den.

En amerikansk undersøgelse har nemlig antydet, at kombinationen af træning og kaffe kan beskytte mod hudkræft. Hensigten med denne undersøgelse var at teste, hvordan motion og kaffe påvirkede kroppens evne til at beskytte sig mod ultraviolette stråler.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk