Børn under 18 år har 4-9 gange så stor risiko for at udvikle den kroniske søvnlidelse narkolepsi, hvis de under svineinfluenzaepidemien (H1N1) i 2009 modtog vaccinen Pandemrix.
Sådan lyder konklusionen fra forskere fra Norge, Sverige og Finland.
Narkolepsi er en uhelbredelig og invaliderende hjernelidelse. Er du først syg, viser lidelsen sig blandt andet ved uimodståelige søvnanfald og pludselige muskellammelser.
Stor stigning i Sverige og Finland
I Sverige og Finland har man fundet en betydelig stigning af narkolepsi-tilfælde efter pandemien i 2009-2010. I Finland er 121 blevet ramt af den ellers yderst sjældne hjernesygdom, mens 168 vaccinerede, deraf 150 børn, har fået sygdommen i Sverige.
»Heldigvis vurderede vi i Danmark, at influenza A epidemien kun var nogenlunde lige så alvorlig som en almindelig sæsoninfluenza.«
»Vi vaccinerede kun børn i risikogrupper, dvs. børn med kronisk sygdom, og altså ikke alle raske børn. I Sverige, Norge og Finland tilbød man imidlertid alle vaccinen,« siger Tyra Grove Krause, overlæge, ph.d., Epidemiologisk afdeling, Statens Serum Institut.
Derfor er det også kun naturligt, at vi ikke har fundet nogen stigning i narkolepsi-tilfælde i Danmark, fortæller Tyra Grove Krause.
Forskerne har isoleret to gentyper, som går igen hos børn, der har udviklet narkolepsi efter vaccination med Pandemrix.
Gentyperne bærer de mundrette navne HLA DQB1 *0602 og HLA (DR4)-DQA1*030.
Pandemrix er siden udbruddet af svineinfluenza i 2009 ikke blevet anvendt her til lands.
Ligger narkolepsi i forvejen i den syge?
Sammenhængen mellem Pandemrix og narkolepsi er meget overaskende og har skabt en del hævede øjenbryn i vaccinationsverdenen.
Forskerne har endnu ikke fundet en biologisk forklaring, men noget typer på, at mennesker med en særlig gentype er specielt modtagelige over for sygdommen.
»Vores hypotese er, at Pandemrix ikke direkte forsager narkolepsi, men rettere ’vækker’ sygdommen i folk, der er specielt disponeret,« siger Tyra Grove Krause.
Pandemrix er også brugt i andre lande f.eks. Canada, hvor man ikke har fundet øgede tilfælde af narkolepsi. Det er dog også en sygdom, der kan være svær at diagnostisere, og der går lang tid fra man har det første symptom til en sikker diagnose, fortæller Tyra Grove Krause.
Sammenhængen mellem Pandemrix og narkolepsi blev opdaget tilfældigt, efter finske specialklinikker i søvn begynde at rapportere om øgede tilfælde af sygdommen.
Hajlever-olie er hovedmistænkt
Den hovedmistænkte synder i Pandemrix er den såkaldte adjuvans AS03. En adjuvans er et hjælpestof, der tilsættes en vaccine for at booste vaccinens effekt.
Adjuvansen AS03 indeholder stoffet squalen, som er udvundet af hajlever-olie. Forskerne peger på, at det kan være stoffet, der trigger narkolepsien.
Tyra Grove Krauser påpeger dog, at man endnu ikke er sikker på, at AS03 er synderen.
Slå kold vand i blodet
Hvis du blev vaccineret mod svineinfluenzaen og nu er nervøs for risikoen for at udvikle narkolepsi, kan du roligt slå koldt vand i blodet, mener Tyra Grove Krause.
»Narkolepsi er en alvorlig sygdom, men det er også en meget sjælden sygdom, der normalt kun rammer 1 ud af 100.000 mennesker.«
»Så selv med en øget risiko forbundet med Pandemrix-vaccination, vil man højest forvente et par tilfælde af narkolepsi blandt de 30.000 danskere under 18, der modtog vaccinen,« siger Tyra Grove Krause.
Sammenhængen mellem Pandemrix og narkolepsi blev for nylig diskuteret heftigt ved en storstilet konference om vacciner, hvor Statens Serum Institut havde inviteret læger, forskere og sundhedsrepræsentanter fra en række lande til København. Målet med sammenkomsten var at udveksle viden og erfaringer om vacciner og vaccinationsprogrammer mellem især de nordiske lande.
Forskningsresultaterne om sammenhængen mellem Pandemrix og narkolepsi blev fremlagt af forskere fra den svenske lægemiddelstyrrelse, det finske og norske sundhedsinstitut samt forskere fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og -kontrol (ECDC).