Opdateret 13. april kl. 20:28: Liveshowet er nu slut, men du kan se eller gense det hele herunder!
Hvorfor kan man ikke sove, selvom man føler sig ekstremt træt? Kan man spise sig ud af søvnløshed? Og hvor meget søvn har vi egentlig brug for?
Det er blot nogle af de spørgsmål, man kunne stille og få svar på, da hjernepodcasten Brainstorm sendte live på Videnskab.dk’s Facebook-profil tirsdag 13. april. Se hele showet herunder:
Brainstorm Live: Sådan kommer du af med søvnløshedVidenskab.dk’s hjernepodcast, Brainstorm, sender live på Facebook og taler om søvnløshed – og du kan spørge om alt. Klar til at svare på dine spørgsmål om søvn og søvnbesvær sidder Birgitte Rahbek Kornum, som er lektor ved Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet. Foto: Institut for Neurovidenskab
Posted by Videnskab.dk on Monday, April 12, 2021
Søvnforsker giver svar
Man vender og drejer sig, tæller får og øver tabeller.
Men den søde søvn indtræffer simpelthen bare ikke.
For nogle er søvnløshed så stort og langvarigt et problem, at det påvirker deres livskvalitet og hverdag markant.
Og det er faktisk rigtig svært at blive klog på, hvorfor nogle døjer med insomni, og hvad man kan gøre ved det.
En af dem, som bedst kan give os nogle af svarene, er Birgitte Rahbek Kornum, lektor ved Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet.
Hun delte ud af sin viden om både søvn og dens drilske bror søvnløshed i det andet af fire liveshows på Facebook, som Videnskab.dk’s hjernepodcast Brainstorm afholder denne måned.
Birgitte fik et hav af spørgsmål om søvn og insomni fra seerne, da hun gik live sammen med værterne Jais og Asbjørn.
Er du træt eller bare udmattet?
Kender du det, at du kan sagtens kan føle dig fuldkommen udmattet helt uden at være træt?
Træthed og udmattethed er nemlig to forskellige ting, som ikke følges ad i hjernen.
Ja, faktisk defineres træthed kort sagt som en øget tendens til at falde i søvn, og den tilstand har svært ved at indtræffe, hvis der er for meget aktivitet i vores hjerne.
Hvis du tænker på alt det, du skal nå i morgen, eller på ting i din fortid, du fortryder, så er det altså rigtig svært for din hjernes søvnsystem at gøre det, det skal.
Især stresshormonet noradrenalin har en mesterlig evne til at holde hjernen vågen.
Men hvad i alverden kan man så stille op, hvis man nu alligevel har fået for vane at tænke på alle de mest pinlige eller fortrydelige øjeblikke i ens liv, lige når man har lagt sig til at putte under dynen?
Og hvornår er dine søvnproblemer så store, at du bør søge læge?
Birgitte sad klar til at svare på lige det, du undrer dig over, live på Facebook kl. 19:00 tirsdag aften.
Du kan se det hele i videoen foroven, og du kan også høre eller genhøre Birgittes gode råd til en god nats søvn, fra dengang hun var med i Brainstorm på Folkemødet i 2019 i selskab med Poul Jennum, der er overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin og klinisk professor i neurofysiologi på Københavns Universitet:
Psst – du finder alt om første liveshow, som handlede om psykopati, lige her!