Når politiet anholder en voldsom mand, kan de lægge ham i benlås for at uskadeliggøre ham. Men nogle gange går det galt.
Manden dør – som det er sket med 23-årige Ekrem Sahin. Eller han bliver invalid, som det skete i 1992 med Benjamin Schou. Netop de historier har fået vores læser Ian Price til at spekulere:
»Hvorfor dør man i en benlås?« skriver Ian Price til Spørg Videnskaben.
»Og kan man ende i en farlig benlås og slå sig selv ihjel, når man om natten vender sig i sommervarmen?«
Trygt at sove
Det sidste spørgsmål kan gøre selv kolde hjerner angste for at gå til ro i sommerheden. Så vi griber fluks fat i Hans Petter Hougen, professor i retsmedicin ved Retsmedicinsk Institut, Sundhedsvidenskabeligt Fakultet, Københavns Universitet.
Han er ikke bange for at falde i søvn.
»Ha, ha… Nej, man kan trygt lægge sig til at sove – også selvom det er sommer,« beroliger Hans Peter Hougen.
»Man bevæger sig i løbet af natten. Så lige så snart man ligger ubehageligt, vender man sig uden at tænke over det.«
Benlås besværliggør vejrtrækning
Nu kan Ian Price og alle vi andre trygt nappe vores skønhedssøvn. Men Ian havde også et andet spørgsmål. Nemlig hvad der sker, når man dør i en benlås.
Det er en anden og mere alvorlig sag.
»Helt overordnet opstår problemet, hvis man bliver lagt i benlås, når man ligger på maven. Det besværliggør vejrtrækningen og virker lidt hæmmende på blodcirkulationen,« siger Hans Peter Hougen.
Vægt på brystkassen kvæler
Han fortæller, at mennesker i benlås får problemer med at bevæge deres brystkasser. På den måde bliver de kvalt.

»Når vi trækker vejret, hæves og sænkes brystkassen. På den måde får vi luft. De bevægelser bliver sværere, når man ligger på maven.«
»Og rigtigt svært bliver det, hvis man ligger i en benlås: Hvis man har fået bøjet benene op langs ryggen.«
»Samtidig kan armene også være samlet i håndjern bag ryggen. Så kommer der så meget vægt på brystkassen, at man ikke kan lave de vigtige hæve-sænke-bevægelser, der er nødvendig for vejrtrækningen,« siger Hans Peter Hougen.
Iltmangel kan føre til hjerteanfald
Da Benjamin Schou i 1992 blev lagt i benlås af tre betjente på Rådhuspladsen i København, fik han et hjerteanfald, der gjorde ham invalid.
Hans Peter Hougen fortæller, at hjertestop overraskende nok også skyldes mangel på ilt.
»Nogle gange opfører anholdte sig meget voldsomt. Så voldsomt, at ordensmagten må lægge dem på maven. Når man er så ophidset, kører stofskiftet og blodcirkulationen for fuld hammer.«
»I sådan en situation har kroppen brug for meget ilt. Men når man ligger i en benlås, kan det være svært at trække vejret og få ilt nok. Det kan føre til, at hjertet holder op med at slå af iltmangel,« fortæller Hans Peter Hougen.
Benlås er et risikabelt redskab
Al den viden fører til, at han vurderer, at benlåsen er et risikabelt redskab i politiets værktøjskasse.
»Benlås er forbundet med en vis risiko. Men det er svært at sige noget generelt. Risikoen afhænger af, om man er voldsomt oppe at køre. Om man har en lungesygdom. Eller om man er overvægtig.«
»Når man er overvægtig, kommer der et større pres på brystkassen. Og så bliver det endnu sværere at trække vejret,« fortæller Hans Peter Hougen.
Spørg Videnskaben takker ham for det gode svar. Vi takker også Ian Price for det aktuelle og interessante spørgsmål. Som tak vil han få tilsendt en Videnskab.dk-t-shirt.
Har du selv spørgsmål, kan du trygt sende dem til redaktionen@videnskab.dk. Eller du kan læse flere spørgsmål og svar i Spørg Videnskaben.