Hvor god er du til at genkende stemmer?
TEST: Forskere, som undersøgte en britisk kvinde, der ikke kunne genkende sin egen datters røst over telefonen, har lavet en online-test, så du kan se, om du er god til at genkende stemmer.

En britisk kvinde kunne kun genkende Sean Connerys stemme, da hun blev testet af forskere. (Modelfoto: Colourbox)

En britisk kvinde kunne kun genkende Sean Connerys stemme, da hun blev testet af forskere. (Modelfoto: Colourbox)

Når man tager telefonen, kan langt de fleste straks høre på stemmen, hvem der har ringet til én.

Men det gjaldt ikke en 60-årig britisk forretningskvinde, der for et par år siden som den første nogensinde blev diagnosticeret med phonagnosia - stemmeblindhed - uden at lide af en hjerneskade.

(Test dig selv for stemmeblindhed her)

Selv ikke når hendes egen datter ringede til hende, kunne hun høre, hvem der var i den anden ende af røret, ifølge den britiske avis Daily Telegraph.

Blev testet af hjerneforskere

Fakta

STEMME-TEST

Undersøg hvor god du selv er til at genkende stemmer i forskernes online-test her.

Det gjorde det problematisk at tale i telefon og lytte til tv- og radioprogrammer, så kvinden kontaktede et hold britiske hjerneforskere, efter hun havde læst om deres undersøgelser af sygdommen prosopagnosia, der gør folk ude af stand til at skelne ansigter.

»Stemmegenkendelse virker måske ikke så vigtigt som ansigtsgenkendelse, da det kan skabe meget mere social angst ikke at kunne genkende personer, der sidder lige foran én, end ikke at kunne genkende dem over telefonen. Men vi er afhængige af stemmegenkendelse i hverdagen for at kunne identificere folk i telefonen eller dem, der taler i radioen,« sagde seniorforsker Brad Duchaine fra University College London til Daily Telegraph.

For at undersøge forretningskvinden bad forskerne hende om at udføre en række opgaver, der handlede om at genkende ansigter, lydlige følelsesudtryk og musik, ligesom de testede hendes evne til at genkende stemmer.

Kunne kun genkende Sean Connery

Forskerne observerede, at kvinden havde store problemer ved at genkende stemmer af en række berømte skuespillere og politikere, ligesom hun også havde svært ved at lære at genkende nye stemmer.

Næsten alle i en kontrolgruppe kunne identificere stemmer af kendisser som fodboldspilleren David Beckham, skuespilleren Sean Connery og ex-premierministeren Margaret Thatcher.

Den 60-årige forreningsdame kunne dog kun genkende stemmen af den tidligere James Bond-skuespiller Sean Connery.

Test: Hvor god er du til at genkende stemmer?

Hun klarede de andre typer tests fint, og en MRI-skanning viste ingen tegn på hjerneskader, som ellers tidligere altid har været knyttet til sygdommen phonagnosia.

»Folk har indimellem oplevet problemer med at genkende stemmer efter en hjerneblødning, men det her er det første dokumenterede tilfælde af en person, der er vokset op med sygdommen,« sagde Brad Duchaine.

Forskerne vil undersøge sygdommen nærmere og har derfor lagt en test op på nettet, der hurtigt kan afgøre, hvor god man er til at genkende stemmer. Prøv selv testen her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk