Videnskabelige revolutioner kan komme på mange måder.
Nogle fund er så store og overraskende, at de ikke kan undgås af den større omverden.
Andre fund er derimod en smule sværere tilgængelige, og er derfor ofte lidt vanskeligere at formidle.
Derfor er det en skam, at en af de store opdagelser i genetikken er gået os forbi uden megen omtale.
Er en direkte forvandling mulig?
For kun et par uger siden var der en artikel i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature. Her stillede forskerne sig et ganske enkelt spørgsmål: »Kan vi lave en færdig, voksen celle om til en anden celletype direkte?«
Med ‘direkte’ mente de en anden måde end den til nu kendte ‘indirekte’ metode med først at atomdanne en voksen celle til en stamcelle og herefter få denne stamcelle til at tage en ny form, som for eksempel en levercelle.
For er det sådan, at det kun er stamcellen, som kan blive til andre celler? Eller kan en anden voksen celle, hvis den bliver behandlet rigtigt, blive til en anden celletype, uden at først gå igennem stamcellestadiet igen?
Ny celledyrknings-metode
Ganske overraskende viste forskerne, at den direkte metode var mulig.
De tog hudceller fra en mus og benyttede en virus til at overføre gener, som er vigtige for udviklingen af hjerneceller til hudcellerne. Efter kun en uge havde cirka 20 procent af cellerne udviklet sig til hjerneceller – såkaldte neuroner.
Resultatet kan vise sig at være af yderst stor betydning for den måde, man i fremtiden kan behandle sygdomme som for eksempel Alzheimers og Parkinsons sygdom, som er såkaldte neurodegenerative sygdomme (sygdomme, hvor der mistes hjernevæv).
Desuden giver resultaterne en ny metode til at dyrke celler i laboratorier for at studere forskellige sygdomme. Og ikke mindst har forskerne vist, at der ikke er behov for, at celler skal gennemgå stamcellestadiet for at tage en ny form.
Dette fund betyder derfor en grundlæggende ændring i den måde, vi skal forstå cellernes tilbliven og stabilitet.
Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg. Der kan derfor forekomme personlige betragtninger, der normalt ikke optræder i Videnskab.dk’s artikler.