Der er ingen tvivl om, at der skal trænes meget og hårdt for at blive klar til Tour de France. Og det har alle rytterne naturligvis gjort.
Således cykler professionelle cykelryttere på dette niveau omkring 30-35.000 kilometer om året. Det er for eksempel beskrevet af hollandske forskere i 2000.
Men det er kendt viden blandt erfarne cykeltrænere, at nogle ryttere nærmere skal vejledes til at træne lidt mindre, i modsætning til lidt mere.
Cykelryttere elsker (måske lidt for meget) at cykle
Det vil måske komme bag på mange mennesker, som har vanskeligt ved at motivere sig selv til at få lavet bare lidt motion i dagligdagen.
Men på lige netop dét punkt er rytterne i Touren ikke helt almindelige. De fleste af dem elsker nemlig at træne. Og for mange af dem er det en herskende opfattelse, at jo mere og hårdere de træner, jo bedre må de vel blive.
Men der er naturligvis individuelle grænser for hvor meget og hvor hårdt, der med fordel kan trænes. Overskrides grænsen bliver rytteren faktisk dårligere i stedet for at blive bedre.
Intervaltræning gav fodboldspillere skidt humør
Måske spiller det også en rolle, hvordan træningen gennemføres. Er der tale om intervaller gennemført på en slavisk facon, som kan virke drænende på humøret, eller fartleg hvor begejstringen ved sporten forsøges udnyttet?
Denne artikel er en del af Forskerzonen, hvor forskerne selv kommer direkte til orde og skriver om deres forskning.
Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.
I et tankevækkende studie fra 2018 sammenlignede forskere højintensiv intervaltræning med småspil hos professionelle fodboldspillere. Resultatet? Højintensiv intervaltræning gav en større total forstyrrelse af humøret hos fodboldspillerne.
Som en del af forstyrrelsen af humøret blev der registreret større spænding, mere træthed og mindre vigør som følge af den højintensive intervaltræning. Det er meget muligt, at det samme gælder for andre sportsudøvere for eksempel cykelryttere.
Som en tillægsinformation kan nævnes, at der for øvrigt ingen forskel var på hjertefrekvens, blodlaktat-værdier samt graden af opfattet anstrengelse under de to forskellige træningsformer.
Det sidste kunne indikere, at den fysiologiske belastning ikke var væsentlig forskellig under de to typer af træning.
LÆS OGSÅ: Ingen ved, hvor intensiv cykeltræning bør være
LÆS OGSÅ: Tour-rytternes kondital er dobbelt så høje som en kontorarbejders