Lidt ugentlig usund snacken af for eksempel chokolade, kage eller salte snacks behøver ikke at være så afgørende.
Det viser et nyt studie fra norske og svenske forskere i British Medical Journal. For tidlig fødsel vil sige, at fødslen indtræffer før 37. uge, og det kan være farligt for barnets helbred både på kortere og længere sigt.
Tidligere forskning har vist, at rygning og overvægt påvirker risikoen for, at kvinden føder for tidligt, men der er flere faktorer, der spiller ind.
Selvom det er almen viden, at gravides kost er vigtigt for fosterets vækst og udvikling, er det begrænset med forskning, der er på sammenhængen mellem kostmønstre og fødselsudfald.
Kostmønsteret er vigtigt
Det har forskere fra Sahlgrenska akademi ved Göteborgs Universitet og Folkesundhedsinstitut nu gjort noget ved. De står bag undersøgelsen, der omfatter 66.000 gravide i en norsk mor og barn-undersøgelse.
Den vigtigste opdagelse er, at kost påvirker risikoen for tidlig fødsel.
Forskerne har ikke undersøgt, hvor store mængder af hver fødevare gravide bør spise, men viser i analyser, at selve kostmønsteret er vigtigt, altså hvilken type mad det præges af.
Man behøver ikke at kvitte alt det usunde
Resultaterne overrasker en smule:
»Gravide kvinder bliver som regel motiveret til at spise sundt. Men for at reducere risikoen for tidlig fødsel er det ikke afgørende, at man kvitter de usunde fødevarer helt.«
»For den gravide er det vigtigere at spise mere af grove kornprodukter, frugt og grøntsager end at undgå fødevarer som chokolade og chips,« siger seniorforsker Anne Lise Brantsæter til forskning.no.
Hun forsker i kost, er medforfatter på det nye studie og arbejder ved Folkesundhedsinstituttet.
Det handler om sund fornuft
De kvinder i undersøgelsen, der havde højest risiko for at føde før 37. uge, var de, der scorer lavt på det grove og grønne kostmønster. Det vil sige dem, der sjældent spiser rå og kogte grøntsager, frugt, fuldkornsprodukter, nødder og planteolier.
Hvis du indtager tilstrækkelige mængder af sådanne fødevarer, spiller det en mindre rolle for præmaturrisikoen, om der også indgår nogle ugentlige pizzastykker eller chokolade i kosten.
»Det handler i høj grad om sund fornuft, om at have balance i kostindtaget. Du kan selvfølgelig ikke spise, hvad du vil, men det er helt unødvendigt at undgå alle usunde fødevarer, når man er gravid,« siger Anne Lise Brantsæter.
»Det vigtigste er, at kvinderne spiser det, der er anbefalet af grove kornprodukter, frugt og grøntsager, som for eksempel grovbrød, fuldkornsris, og –pasta og fem stykker frugt og bær om dagen. De bør også følge rådene om at spise fisk og vælge magre kødprodukter,« tilføjer hun.
Alt for få spiser nok frugt og grønt

En anden undersøgelse af de samme 66.000 kvinder, der blev publiceret i januar, viser, at et flertal af norske gravide ikke følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger.
Omtrent en tredjedel fik den anbefalede mængde frugt (mindst 300 gram/dag), under en tiendedel spiser den anbefalede mængde grøntsager (mindst 300-400 gram/dag).
Hvorfor groft og grønt sænker risikoen for en for tidlig fødsel, står ikke klart. Nogle spekulationer går på, at der er betændelsesdæmpende stoffer i frugt og grøntsager, og at groft og grønt bidrager til en sundere tarmflora. Men der findes ingen sikre forklaringer.
Fokuser på, hvad du bør spise frem for, hvad du ikke bør
Forskerne kan ikke sige, om en sådan kostplan også kan forebygge meget tidlige fødsler eller moderat tidlige fødsler.
Det, de har fundet, er en sammenhæng mellem grov og grøn kost og reduktion af såkaldte sene tidligfødsler, altså fødsler i uge 34-37 og desuden for tidlig fødsel hos førstegangsfødende.
Risikoen daler med omkring 15 procent.
Anne Lise Brantsæter understreger ellers, at studiet er observationelt, hvilket indebærer, at forskerne ser sammenhænge, men ikke kan fastslå endeligt, at for lidt groft og grønt i kosten er en direkte årsag til for tidlige fødsler.
»I så fald er det vigtigere at fokusere på at spise mere grønt og groft end på, hvad man ikke bør spise. Det er vigtigere at indtage nyttige fødevarer end at undgå usunde fødevarer,« siger hun.
Forskere observerede tre kostmønstre
Kvinderne i det nye studie svarede på spørgsmål om livsstil, sygdom og sundhed tidligt i graviditeten og om kostvaner, da de var omtrent midtvejs i graviditeten.
Forskerne har gennemført en analyse, hvor der tages hensyn til, hvilke madvarer vi ofte spiser sammen. På baggrund af dette er de nået frem til tre kostmønstre blandt norske gravide: Grov og grøn kost, vestlig kost og traditionel norsk kost.
De grove og grønne spiser mange grøntsager, frugt, bær, svampe, nødder, groft brød, vegetabilsk olie og kylling. Desuden drikker de vand. Gravide i denne gruppe spiser sjældent hvidt brød, pizza og pølser.
De, der indtager en traditionel norsk kost, har kogte kartofler og grøntsager, fiskeprodukter, mager fisk som torsk og sej, sovs og grød på bordet. Samtidig spiser de ikke ret meget pizza og kylling.
Kvinder med såkaldte vestlige kostvaner spiser oftere chips, chokolade, pomfritter, hvidt brød, kager og drikker sukkerholdig sodavand, oplyser Anne Lise Brantsæter.
© forskning.no Oversat af Anna Bestle