Graviditet ændrer hjernen i to år
Kilde: 
20 december 2016

Et nyt studie viser, at graviditet ændrer størrelsen og strukturen i de områder i hjernen, der har at gøre med evnen til at opfatte af andres følelser. Det skriver nytimes.com.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature Neuroscience.

Den grå substans i hjernen bliver mindre under graviditet, og det kan hjælpe kvinden med at »genkende sit spædbarns behov, anerkende sociale trusler eller styrke båndet mellem mor og barn,« siger Elseline Hoekzema, hovedforfatter af studiet og forsker ved Leiden University i Holland, ifølge nytimes.com.

De fleste af disse ændringer i hjernen varede to år efter fødslen, og jo mere markante ændringerne var, jo højere målinger af følelsesmæssig tilknytning til babyen havde moderen.

Forskningen har taget mere end fem år. 25 førstegangsfødendes kvinders fik skannet deres hjerner før de blev gravide, og efter de havde født. Til sammenligning blev 20 andre kvinder, der aldrig havde været gravide, også skannet af 2 omgange.

Forskerne kunne kun se ændringer i hjernerne hos de kvinder, der blev gravide. Ændringerne var så tydelige, at skanningsbillederne alene var nok til at fortælle, hvilken kvinde der havde været gravid.

LÆS OGSÅ: Graviditet giver knivskarp hjerne

Forskerne ved dog endnu ikke, hvad det præcist var, der ændrede størrelse i hjernen: neuroner, andre hjerneceller, synapser eller dele af kredsløbet. Men de ved, at der var tale om en reduktion af den grå substans, der er en betegnelse for væv i centralnervesystemet.

Tab af grå substans kan betyde tre ting ifølge Paul Thompson, neurolog ved University of Southern California, som ikke var involveret i studiet:

  1. »Den mest intuitive betydning er, at et tab af grå substans ikke er ønskværdig og senere kan have negative konsekvenser,« siger han til nytimes.com. 
  2. Den anden mulighed er, at det bare er en naturlig afspejling af graviditetsrelateret »stress, kost og mangel på søvn.«
  3. Den tredje mulighed er, at tabet er »en del af hjernens redskaber til håndtering af fremtiden.« Den hormonelle påvirkning under graviditet kan nemlig forårsage en cellulær tilpasning, der har betydning for moderegenskaber, fra pleje til øget opmærksomhed til at lære fra sig, siger Paul Thomson til nytimes.com.

Studiets forfattere er stærkt overbeviste om, at der er tale om mulighed tre.

»Vi ønsker bestemt ikke at sprede et budskab om, at graviditet får dig til at tabe noget af din hjerne, for det er ikke tilfældet. Tab af den grå substans er ikke nødvendigvis en dårlig ting, men kan bære mange fordele med sig,« siger Elseline Hoekzema til nytimes.com.

LÆS OGSÅ: Hormonforstyrrende stoffer virker tidligt i graviditeten

LÆS OGSÅ: Vægttab hos gravide hæmmer barnets hjerne

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.