Vægttab hos gravide hæmmer barnets hjerne
Hvis du skærer ned på madforbruget, mens du er gravid, kan det i værste fald gå ud over barnets hjerne.

Det er bare om at spise, når man er gravid. Det gælder for bavianer såvel som mennesker. (Foto: Colourbox)

Det er bare om at spise, når man er gravid. Det gælder for bavianer såvel som mennesker. (Foto: Colourbox)

Mange kvinder er bange for at tage så meget på under en graviditet, at de ikke kan smide de overflødige kilo efter fødslen. For nogle gravide giver skrækken for overvægt efter fødslen udslag i dårlige kostvaner, som kan få uheldige konsekvenser for barnet.

Det kan nemlig få varige konsekvenser for barnets hjerne, hvis moderen skærer ned på forbruget af mad. Det viser et nyt amerikansk og tysk studie, som netop er offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

»Studiet støtter den antagelse, at en dårlig ernæring i graviditeten kan påvirke udviklingen af fostrets organer og potentielt give lavere IQ og højere risiko for adfærdsvanskeligheder,« siger førsteforfatter på artiklen, Thomas McDonald, i en pressemeddelelse.

Underudviklede hjerner

Forskerne sammenlignede to grupper af gravide bavianer. Den ene gruppe fik ubegrænsede mængder mad i første halvdel af drægtighedsperioden, mens den anden halvdel i samme periode fik 30 procent mindre mad end normalt.

Fostrene i den sidste gruppe havde dårligere udvikling af hjernecelleforbindelser, celledeling samt en række stoffer, som stimulerer vækst i hjernen. Ud fra resultaterne mener forskerne bag studiet at kunne se, at ernæringen påvirker fostrets hjerne på flere måder.

»Vi fandt en fejlregulering af hundredevis af gener, hvoraf mange er kendt for at være vigtige for cellevækst og udvikling. Dette tyder på, at ernæring spiller en stor rolle for fostrets udvikling ved at regulere det grundlæggende cellemaskineri,« siger medforfatter Laura Cox.

Kritisk periode for hjernen

Sammenligningen mellem menneske og bavian i dette tilfælde er ikke taget ud af det blå - hjerneudviklingen hos bavianer er meget lig menneskets, skriver forskerne. Forskerne har et bud på, hvorfor moderens næringsindtag i netop den første del af graviditeten ser ud til at være så vigtigt for fostrets udvikling.

»Det er en kritisk periode, hvor mange af nervecellerne og støttecellerne i hjernen bliver til,« udtaler en tredje af forskerne bag undersøgelsen, Peter Nathanielsz, som ligesom de andre arbejder ved The University of Texas Health Science Center San Antonio.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.