Gambling-evner sidder i generne
Et bestemt gen også kendt som 'krigergenet' kan hjælpe bæreren med at træffe optimale beslutninger i forbindelse med spil eller finansielle satsninger.

Fordi genvarianten MAOA-L ofte giver aggressiv adfærd, har man troet at den også ville påvirke bæreren til at træffe irrationelle og impulsive beslutninger i forbindelse med gambling. Men det er ikke tilfældet, viser ny forskning.

Fordi genvarianten MAOA-L ofte giver aggressiv adfærd, har man troet at den også ville påvirke bæreren til at træffe irrationelle og impulsive beslutninger i forbindelse med gambling. Men det er ikke tilfældet, viser ny forskning.

Skal man score den helt store gevinst på kasino eller på aktiemarkedet, gælder det om at træffe de rigtige beslutninger på de rigtige tidspunkter. Nu viser det sig, at personer med genvarianten MAOA-L eller 'krigergenet' netop gambler, når oddsene er mest gunstige.

MAOA-L kaldes 'krigergenet', fordi bærere hyppigere reagerer voldeligt på provokation og generelt er mere aggressive.

Men forskning offentliggjort i Proceedings of the Royal Society B, afslører, at disse egenskaber ikke nødvendigvis er negative, når risikofyldte beslutninger skal træffes.

Det skriver Nature News.

Computerspil simulerede finansverdenen

Forskere fra California Institute of Technology, USA, udførte forsøg med 83 mænd i alderen 19 til 27 år. De inddelte dem i gruppe i forhold til, hvilke genvarianter de havde, og herefter blev de sat til at udføre en beslutningsøvelse.

140 gange skulle de vælge mellem sikre odds (100 procent chance for at vinde nul dollars for eksempel) eller risikobetonede odds (50 procent chance for at vinde syv dollars eller tabe fire for eksempel).

Ikke overraskende valgte MAOA-L-gruppen oftest at gamble, mens gruppen af personer med en anden genvariant associeret med angst og manglende risikovillighed valgte den sikre løsning flest gange.

Men da forskergruppen undersøgte deres valg nærmere, viste det sig, at personer med MAOA-L-varianten oftest traf den mest optimale beslutning, når de sad med muligheden for den helt store gevinst.

Med andre ord betyder det, ifølge forskerne, at personer med 'krigergen' ikke kun træffer risikobetonede valg, fordi de er draget mod dem, men også fordi de er bedre til at træffe velovervejede rationelle beslutninger, når det gælder.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.