For lidt søvn er ikke sundt. Det har man vidst længe. Men nu kommer der et meget direkte mål for, hvad du risikerer, hvis du sover for lidt.
Engelske og italienske forskere har sammenlignet 16 forskellige undersøgelser af søvnens betydning for dødeligheden. Tilsammen omfatter undersøgelserne intet mindre end 1.382.999 mænd og kvinder, og konklusionen er derfor klar:
Hvis du regelmæssigt sover mindre end seks timer i døgnet, har du 12 procent større sandsynlighed for at dø over en periode på 25 år i forhold til dem, der sover mellem seks og otte timer i døgnet.
Forskerne fandt også en overdødelighed hos folk, der sover mere end ni timer i døgnet. Det mener de dog skyldes, at disse folk i forvejen er syge og derfor sover meget.
»Mens kort søvn kan være årsagen til dårligt helbred, mener vi, at lang søvn mere repræsenterer et symptom på dårligt helbred« siger lederen af undersøgelsen, professor Francesco Cappucio fra University of Warwick til The Independent.
Pres fra arbejdsliv bag for lidt søvn
Francesco Cappucio peger på det moderne arbejdsliv som den vigtigste årsag til søvnmangel:
\ Fakta
»Det moderne samfund har set en generel reduktion i den gennemsnitlige mængde søvn, som folk får. Det mønster er mere almindeligt blandt fuldtids-arbejdende, og det indikerer, at det skyldes et socialt pres mod længere arbejdsdage og mere skifteholdsarbejde.«
De 16 undersøgelser er fra USA, Europa og Asien og har registreret mere end 100.000 dødsfald i en periode op til 25 år.
Resultaterne er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift ‘Sleep’.