Kort nyt

Kort nyt

Med 'Kort nyt' får du overblik over nyheder fra forskningens verden. De mest interessante begivenheder og fund - kort fortalt. Videnskab.dk's redaktion udvælger og resumerer det mest spændende, andre troværdige medier og forskningsinstitutioner har bragt. Husk dog vores guide til kritisk læsning af nyheder om forskning og især rådet om, at et enkelt, nyt forskningsresultat aldrig kan rumme den endegyldige sandhed. Det er derfor en god idé at holde sig for øje, hvad anden forskning på området viser, og vi henviser altid til den oprindelige kilde, så du kan dykke yderligere ned i detaljer og forbehold.

For første gang har en kvinde brugt livmoderen fra en død donor til at føde et barn

Annonce:

I december 2017 kom en sund og rask pige til verden i Brasillien som det første barn nogensinde, der har ligget i en livmoder, doneret af en afdød kvinde.

Nu er et studie blevet publiceret om fødslen, der ikke var første gang, man forsøgte sig med metoden, men første gang det lykkedes. Det skriver The Guardian.

Transplantation af livmoderen fra en levende kvinde er tidligere gennemført med succes, men som forskerne bag studiet påpeger, så er risikoen ved den nye transplantation mindre, fordi der slet ikke er en risiko forbundet med (operationen af, red.) den ene part, der er afgået ved døden.

»Du reducerer også omkostningerne, fordi donoren hverken skal indlægges eller have gennemført en lang operation,« siger leder af studiet, Dani Ejzenberg fra University of São Paulo, til The Guardian.

Den 32-årige, der modtog livmoderen i september 2016, er selv født uden livmoder på grund af en særlig lidelse. Hun har dog æggestokke, og derfor kunne hun undergå IVF-behandling, hvor man tager æg ud, befrugter dem med sædceller i laboratoriet og sætter dem tilbage i en livmoder.

Donoren af den pågældende livmoder var en 45-årig kvinde, der døde af en hjerneblødning. Hun havde tidligere født tre gange.

Livmoderen vejede 225 gram, og det tog 10,5 timer at indsætte den i kvinden:

Annonce:
  • En stump af donorens vagina blev fastgjort til modtageren sammen med de forbundne blodkar og ledbånd
  • Kvinden fik immundæmpende medicin for ikke at frastøde livmoderen, efter den blev sat på plads
  • Efter kun lidt over en måned begyndte kvinden at få menstruation, og efter syv måneder gennemførte man IVF-behandlingen

Graviditeten gik godt, og lidt over 35 uger senere blev en lille pige født ved kejsersnit. Under samme operation fjernede man livmoderen, fordi den immundæmpende medicin er dyr, og fordi forskerholdet vil bruge deres midler på at gennemgøre samme procedure med flere kvinder.

Gynækolog ved Hammersmith hospital, Stuart Lavery, har ikke været en del af det nye studie, men kalder den vellykkede fødsel »et ret betydeligt skridt«.

Han peger også på, at donation fra en død donor er mere sikker end fra en levende.

Udover at kunne hjælpe kvinder, der enten er født uden eller har fået fjernet livmoderen, kan livmodertransplantation måske også gøre det muligt for transkvinder at gennemføre en graviditet.

Studiet er udgivet i The Lancet.

ele