Ferie gør dig tungere - og sundere
Forskning viser, at selv korte ferier får os til at tage på. Men ferien kan også gøre meget godt.
Ferie tage på i vægt fedme sundhed kroppen

Selv korte ferier får os til at tage på i vægt. Men ingen panik - det er nemlig også sundt at holde ferie. (Foto: Shutterstock)

Selv korte ferier får os til at tage på i vægt. Men ingen panik - det er nemlig også sundt at holde ferie. (Foto: Shutterstock)

Måske har du brugt den sidste uges tid i et sommerhus. Måske har du slænget dig i en solstol i Syden. Eller måske har du bare spyttet ned i den samme gamle kaffekop på kontoret, mens dine kolleger har været på ferie.

Hører du til sidstnævnte kategori, kan du trøste dig med, at du formentlig ikke som feriefolket har risikeret at slæbe lidt ekstra vægt med hjem i kufferten.

Et nyt studie, publiceret i det videnskabelige tidsskrift Physiology and Behavior, viser nemlig, at selv korte ferier får os til at tage på i vægt.

Det er særligt problematisk, fordi det i sidste ende kan bidrage til, at flere bliver overvægtige, siger studiets forfatter.

»En af udfordringerne er, at hvis man ikke er meget omhyggelig med at veje sig før og efter en ferie, vil man som regel ikke opdage en vægtøgning på et pund (knap 450 gram, red.). Folk opdager ikke, at det sker, og det er derfor, de ikke taber sig igen efter ferien,« siger studiets hovedforfatter og lektor i mad og ernæring ved University of Georgia Jamie A. Cooper i en pressemeddelelse.

Hvis du er en af dem, som muligvis har lagt sig lidt ud efter for mange mojitos i ferien, behøver du dog ikke at gå i panik endnu. En dansk forsker er nemlig positiv over for studiets resultater. Det vender vi tilbage til.

Vægtøgning svarer til en tur på toilettet

Forskerne lavede et såkaldt prospektivt studie, hvor de indsamlede data fra 122 amerikanske mænd og kvinder i alderen 18 til 65 med en gennemsnitsalder på 32 år.

Kravene til forsøgsdeltagerne var blandt andet, at de skulle holde ferie i en til tre uger væk fra deres hjem, og at de ikke måtte have haft et vægttab eller en vægtøgning på mere end fem procent af deres kropsvægt de seneste fem måneder.

Forsøgsdeltagerne

Forsøgsdeltagerne bestod af 122 amerikanske mænd og kvinder i alderen 18-65 med en gennemsnitsalder på 32 år.

46,7 procent af deltagerne var normalvægtige.
37,7 procent af deltagerne var overvægtige.
15,6 procent af deltagerne var decideret fede.

Deltagerne fik målt deres vægt, blodtryk og selvvurderede stress- og aktivitetsniveau en uge før ferien, en uge efter ferien og seks uger efter ferien.

Forskerne kunne konstatere, at selvom deltagernes aktivitetsniveau steg efter ferien, fulgte vægten med samme vej.

Deltagerne havde i gennemsnit oplevet en vægtøgning på 320 gram efter ferien, som forskerne forklarer med et øget kalorieindtag, fordi deltagerne drak mere alkohol i løbet af ferien.

Men selvom forskerne selv pointerer, at feriefedmen på længere sigt kan forårsage, at flere bliver overvægtige, når folk langsomt tager på uden at tabe sig igen, er postdoc Mads Rosenkilde Larsen dog mere rolig.

»Den her vægtøgning på 300 gram er blevet statistisk signifikant, fordi de har mange forsøgspersoner, men vi ville ikke sige, at den var klinisk relevant. Det er den simpelthen for lille til. Det svarer vel til en tur på toilettet,« siger postdoc på Afdeling for Systembiologisk Forskning på Københavns Universitet Mads Rosenkilde Larsen. Han har læst studiet, men ikke bidraget til det.

Heller ikke adjunkt Lone Brinkmann Sørensen, som forsker i fedme, er overvældet over deltagernes vægtøgning.

»I sig selv er det ikke særligt meget. Det kunne i bund og grund være fordi, de ikke har været på toilettet,« siger adjunkt på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet Lone Brinkmann Sørensen efter at have læst det nye studie.

Stigning i vægt, men fald i blodtryk

Faktisk er der langt mere at være positiv over, når man læser studiet, fortæller Mads Rosenkilde Larsen.

For selvom forsøgsdeltagernes vægt ganske rigtigt var steget efter ferien, var deltagernes blodtryk faldet. Og det er faktisk mere vigtigt, fortæller han:

»Selvom forsøgspersonerne har et normalt blodtryk, er det faktisk faldet med tre mm kviksølv. Og det nærmer sig noget, vi vil kalde klinisk relevant,« siger Mads Rosenkilde Larsen.

»Vi ved, at forhøjet blodtryk over en lang periode er en af de store dræbere. Det har en dårlig effekt på vores hjerte-kar-system, og det øger risikoen for både blodpropper og hjerte-kar-sygdomme. Så det at blodtrykket falder er helt sikkert positivt.«

Svært at sige, om ferie eller sæson får vægten til at stige

Mads Rosenkilde Larsen påpeger også, at der er nogle metodiske fejlkilder i studiet, som gør det svært at konkludere endeligt, at ferien får vægten til at stige.

Forskerne havde nemlig ingen kontrolgruppe, og derfor undersøgte de kun den gruppe af mennesker, der skulle på ferie. Det betyder, at det ikke kan udelukkes, at det bare er sommerperioden i sig selv, som fik forsøgsdeltagerne til at tage på i vægt.

»Det gør det lidt svært at sige, hvad der er op og ned i det her studie. Vi kan ikke tilskrive effekten til ferie 100 procent, men det genererer en interessant hypotese, der identificerer nogle kritiske perioder, hvor man er sårbar over for vægtøgning,« siger Mads Rosenkilde Larsen.

Samtidig dækkede de 122 mennesker over to køn og tre vægtgrupper: normalvægtig, overvægtig og decideret fed, og derfor er der forholdsvist få mennesker i hver kategori.

Studiet kan bruges som en opfordring til fysisk aktivitet i vores ferier. For hvis man ligger ved poolen hele dagen og overspiser i buffeten, har det en skadelig virkning på vores sundhed. (Foto: Shutterstock)

»Det er en sjov tanke, og rent logisk giver det mening, men det er et lille studie. Forskerne skriver selv, at der skal forskes mere, og det kan jeg kun give dem ret i,« siger Lone Brinkmann Sørensen.

Uvist hvad vægtøgning består af

Sikkert er det dog, at deltagerne efter deres ferie i gennemsnit havde taget 320 gram på. Men heller ikke det behøver at være helt skidt, fortæller Mads Rosenkilde Larsen.

Forskerne stillede nemlig kun forsøgsdeltagerne op på vægten, men de målte ikke om de havde fået større fedt- eller muskelmasse.

»Kropsvægten er ikke altid er en god indikator for, hvad der sker med energibalancen. Når forsøgspersonerne bliver mere fysisk aktive, tænker jeg, at de måske kan have taget på i muskelmasse, fordi de går meget mere i ferien. Og så er det pludselig ikke skidt,« siger Mads Rosenkilde Larsen.

Ferie er ikke en undskyldning for at blive under dynen

Studiet kan altså ikke endeligt sige, om vi skal være varsomme med, hvad vi putter i munden, når vi ligger ved poolkanten på Gran Canaria. Alligevel kan studiet godt bruges til at fortælle noget om, hvordan vi skal forholde os, når vi holder ferie, siger Mads Rosenkilde Larsen.

»Jeg tror, vi skal bruge det til at sige, at vi skal være fysisk aktive i vores ferier. Hvis man tager med Spies eller Startours til sydens sol og sommer og ligger ved poolen hele dagen og overspiser i buffeten, har det helt sikkert en skadelig virkning. Så det handler også om, hvilken type ferie, man vil holde,« siger Mads Rosenkilde Larsen.

Vil man bare gerne gå nogle lange ture langs strandkanten i sin ferie, kan det godt være, at man skal holde lidt igen med fadøllene, fortæller Lone Brinkmann Sørensen.

»Studiet er en del af det billede, der skal fortælle folk, at de skal være opmærksomme på, hvad de gør, når de er på ferie. Folk er meget optimistiske og tror, at fordi de har gået en tur, kan de godt lige tage et par fadøl og en is, men det tæller ikke meget i energiregnskabet at gå en tur,« siger Lone Brinkmann Sørensen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk