Har sorte mænd en større penis?
Spørg Videnskaben finder luppen frem og dykker ned i myten.
Penisstørrelse sorte hvide mænd penis pik størst myte

Ifølge de forskere, Videnskab.dk har talt med, er det formentlig ikke kun en myte, at sorte mænd skulle være bedre udrustede end andre. Men det er svært at måle videnskabeligt. (Foto: Shutterstock)

Ifølge de forskere, Videnskab.dk har talt med, er det formentlig ikke kun en myte, at sorte mænd skulle være bedre udrustede end andre. Men det er svært at måle videnskabeligt. (Foto: Shutterstock)

Er du en mand? Så har du sikkert haft en lineal i hånden og målt den mest interessante legemsdel på dig selv.

Du har muligvis også tænkt på, om der er hold i myten om, at mænd af afrikansk afstamning har en større penis.

Spørg Videnskaben har fået en e-mail fra Emil, der savner overblik over mænds udstyr rundt omkring i verden. Han skriver:

»En ven og jeg havde for nogle uger siden en kort snak om, hvorvidt den sorte penis i sandhed er større end andre penisser. Jeg lavede lidt research og fandt, at der er splittede meninger om, hvorvidt det videnskabeligt er bevist.«

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Størrelsen på penis – et spørgsmål om tilstand

Først og fremmest må man skelne mellem størrelsen på en erigeret, det vil sige stiv, og en slap penis. Vi har her holdt os til det første, som, vi gætter på, har størst interesse for Emil og hans kammerat.

Researchen indledes hos speciallæge i urologi, et område inden for lægevidenskaben, som beskæftiger sig med både kvinders og mænds urinveje, Poul Christian Frimodt-Møller. Han er ikke i tvivl:

»Jeg føler mig fuldstændig overbevist om, at sorte mænd generelt er mere veludrustede end gennemsnittet. Men det er svært at besvare på et videnskabeligt grundlag,« siger Poul Christian Frimodt-Møller. Han har 40 års erfaring på området og arbejder som overlæge på Urologisk Afdeling, Sygehus Lillebælt.

Penisstørrelse er svær at måle

»Når patienter indimellem stiller mig det samme spørgsmål, så siger jeg, at denne type påstande ofte må føres med indirekte beviser,« siger Poul Christian Frimodt-Møller.

Det er der overordnet set to grunde til:

For det første indsamles data omkring den erigerede penis ofte via mændene selv, da situationen ellers ville kræve, at et forskerhold stod parat med måleudstyr midt i legen. Dette medfører en del usikkerhed, da forskere så vanskeligt kan kontrollere målemetode og resultater.

Omvendt har forskere i et stort britisk studie selv peget på usikkerheden ved professionel måling, hvor erektionen muligvis bliver præget af stemningen i de kliniske omgivelser. Gennemsnitslængden blev i dette studie i øvrigt fundet til 13,12 cm.

For det andet varierer erektionerne hos den enkelte mand. Skal man have de ideelle data, det vil sige, hvor rejsningen er størst, skal mandens apparat måles lige akkurat inden orgasmen.

LÆS OGSÅ: Kvinders lyst har skabt mandens store penis

Bog fra 1990’erne: Sorte mænd har størst penis

Emil har altså helt ret i sin vurdering af, at det er usikkert, om det er videnskabeligt bevist, at mænd af afrikansk afstamning er størst mellem benene. Det er sparsomt med seriøst materiale, som sammenligner data på tværs af kontinenterne.

Når Poul Christian Frimodt-Møller alligevel tror på, at der er hold i historien, skyldes det, udover hans egen erfaring, bogen 'En guide til mannens underliv', der er skrevet af læge og forsker i andrologi (læren om sygdomme i de mandlige kønsorganer, red.) Kenneth Purvis. Han samlede i begyndelsen af 1990’erne, hvad der fandtes af data på området.

I bogen konkluderes det, at sorte mænds kønsdele generelt er større end andre herkomsters, hvor de sydindiske mænd i øvrigt påstås at være blandt letvægterne.

Penisstørrelse sorte hvide mænd penis pik størst myte

Tidligere forskning har placeret congolesiske mænd på toppen af penis-listen med 17,93 cm i gennemsnit. Den danske mand blev – måske noget rundhåndet – tildelt et gennemsnit på 15,89 cm. Men forskningen har siden mødt kritik for metoden. (Foto: Shutterstock)

Har elefanten større udstyr end musen?

Spørg Videnskaben tager sagen videre til lektor Christian Groes, der er kønsforsker ved interkulturelle studier på RUC. Han byder ind med et nyt aspekt, som han kalder ’musen og elefanten-teorien’: 

»I Østafrika og nogle dele af Vestafrika er mændene generelt meget høje og drøje. Det virker rimeligt, at de også vil have større kønsdele. Det er en velkendt fortælling om nogle folkeslag, for eksempel masaierne i Kenya,« siger Christian Groes.

Christian Groes tilslutter sig, at der er noget om snakken, men afviser, at det gælder mænd fra hele det afrikanske kontinent. Han efterlyser også mere professionel forskning på området.

»Der findes foreløbig ikke et endegyldigt svar på det her. Men det ser ud til, at der er nogle erfaringer og undersøgelser, som bakker myterne op,« siger han.

LÆS OGSÅ: Top 5: Se de vildeste dyre-penisser

Store resultater blev senere afvist

Men hvor langt ud på linealen når disse afrikanske mænd så? Og hvad med europæerne – skal de ikke have oprejsning?

Tidligere forskning har placeret congolesiske mænd på toppen af penis-listen med 17,93 cm. Her så Afrika som kontinent desuden ud til at ligge længst fremme på målestokken. Den danske mand blev – måske noget rundhåndet – tildelt et gennemsnit på 15,89 cm.

Disse resultater fra 2012 modtog imidlertid heftig kritik af andre forskere på grund af tvivlsomme metoder.

Danske mænd ligger i slipstrømmen

Spørg Videnskaben gør et sidste forsøg for at få overblik.

Her kan en tysk urolog og professor i mænds sundhed muligvis hjælpe. Dr. Frank Sommer har samlet data om penisstørrelser fra flere forskellige forskningsprojekter og skrevet en artikel i det tyske magasin FOCUS.

Ifølge Dr. Sommers data, har mænd af afrikansk afstamning klart den største penis. Han inddeler asiatiske, afrikanske og europæiske mænd i fire størrelseskategorier, hvor majoriteten af sorte mænd ligger i den største og næststørste gruppe.

Dr. Sommer skriver desuden, at hvide europæiske mænds erigerede penis i gennemsnit måler 15,4 cm. Her ligger hollænderne længst fremme regionalt med et gennemsnit på 15,6 cm, og danske mænd en anelse bagud med 14,88 cm.

Alt i alt peger Videnskab.dk’s research på, at den sorte mands lem er størst, men at der i høj grad mangler, tja, hårde data om disse etniske forskelle.

Spørg Videnskaben takker Emil for det store spørgsmål, som vi belønner med en T-shirt. Hvis du selv har et spørgsmål, så send det til sv@videnskab.dk, så har også du mulighed for at vinde en T-shirt. 

LÆS OGSÅ: Kvinder: En stor penis er ikke vigtig

LÆS OGSÅ: Kvinderne og forskningen har talt: Sådan skal en penis se ud

LÆS OGSÅ: Endelig fastslået: Så lang er en gennemsnitlig penis

LÆS OGSÅ: Hvad må man kalde en neger?

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk