Er sorte mænd bedre udrustede?
Spørg Videnskaben finder luppen frem og dykker ned i myten.
Penisstørrelse sorte hvide mænd penis pik størst myte

Ifølge de forskere, Videnskab.dk har talt med, er det ikke kun en myte, at sorte mænd skulle være bedre udrustede end andre. Men det er svært at måle videnskabeligt. (Foto: Shutterstock)

Ifølge de forskere, Videnskab.dk har talt med, er det ikke kun en myte, at sorte mænd skulle være bedre udrustede end andre. Men det er svært at måle videnskabeligt. (Foto: Shutterstock)

Er du en mand? Så har du sikkert haft en lineal i hånden og målt den mest interessante legemsdel på dig selv.

Du har muligvis også tænkt på, om der er hold i fortællingen om de veludrustede, sorte mænd.

Spørg Videnskaben har fået en e-mail fra Emil, der savner overblik over mænds udstyr rundt omkring i verden. Han skriver:

»En ven og jeg havde for nogle uger siden en kort snak om, hvorvidt den sorte penis i sandhed er større end andre penisser. Jeg lavede lidt research og fandt, at der er splittede meninger om, hvorvidt det videnskabeligt er bevist.«

Størrelsen på penis – et spørgsmål om tilstand

Først og fremmest må man skelne mellem størrelsen på en erigeret, dvs. stiv, og en slap penis. Vi har her holdt os til det første, som, vi gætter på, har størst interesse for Emil og hans kammerat.

Researchen indledes hos speciallæge i urologi, et område inden for lægevidenskaben, som beskæftiger sig med både kvinders og mænds urinveje, Poul Christian Frimodt-Møller. Han er ikke i tvivl:

»Jeg føler mig fuldstændig overbevist om, at sorte mænd generelt er mere veludrustede end gennemsnittet. Men det er svært at besvare på et videnskabeligt grundlag,« siger Poul Christian Frimodt-Møller. Han har 40 års erfaring på området og arbejder som overlæge på Urologisk Afdeling, Sygehus Lillebælt.

LÆS OGSÅ: Endelig fastslået: Så lang er en gennemsnitlig penis

Penisstørrelse er svær at måle

»Når patienter indimellem stiller mig det samme spørgsmål, så siger jeg, at denne type påstande ofte må føres med indirekte beviser,« siger Poul Christian Frimodt-Møller.

Det er der overordnet set to grunde til:

  • For det første indsamles data omkring den erigerede penis ofte via mændene selv, da situationen ellers ville kræve, at et forskerhold stod parat med måleudstyr midt i legen. Dette medfører en del usikkerhed, da forskere så vanskeligt kan kontrollere målemetode og resultater.

    Omvendt har forskere i et stort britisk studie selv peget på usikkerheden ved professionel måling, hvor erektionen muligvis bliver præget af stemningen i de kliniske omgivelser. Gennemsnitslængden blev i dette studie i øvrigt fundet til 13,12 cm.
     
  • For det andet varierer erektionerne hos den enkelte mand. Skal man have de ideelle data, dvs. hvor rejsningen er størst, skal mandens apparat måles lige akkurat inden orgasmen.

LÆS OGSÅ: Kvinders lyst har skabt mandens store penis

Penisstørrelse sorte hvide mænd penis pik størst myte

Tidligere forskning har placeret congolesiske mænd på toppen af penis-listen med 17,93 cm i gennemsnit. Den danske mand blev – måske noget rundhåndet – tildelt et gennemsnit på 15,89 cm. (Foto: Shutterstock)

Bog fra 1990’erne: Sorte mænd har størst penis

Emil har altså helt ret i sin vurdering af, at det er usikkert, om det er videnskabeligt bevist, at mænd af afrikansk afstamning er størst mellem benene. Det er sparsomt med seriøst materiale, som sammenligner data på tværs af kontinenterne.

Når Poul Christian Frimodt-Møller alligevel tror på, at der er hold i historien, skyldes det, udover hans egen erfaring, bogen 'En guide til mannens underliv', der er skrevet af læge og forsker i andrologi (læren om sygdomme i de mandlige kønsorganer) Kenneth Purvis. Han samlede i begyndelsen af 1990’erne, hvad der fandtes af data på området.

I bogen konkluderes det, at sorte mænds kønsdele generelt er større end andre herkomsters, hvor de sydindiske mænd i øvrigt påstås at være blandt letvægterne.

LÆS OGSÅ: Kvinderne og forskningen har talt: Sådan skal en penis se ud

Har elefanten større udstyr end musen?

Spørg Videnskaben tager sagen videre til lektor Christian Groes, der er kønsforsker ved interkulturelle studier på RUC. Han byder ind med et nyt aspekt, som han kalder ’musen og elefanten-teorien’:

penisstørrelse afrika sorte mænd størst penis pik

Hvis man skal tro den tyske Dr. Sommer, er afrikanske mænd indehavere af klart den største bandit. (Foto: Shutterstock)

»I Østafrika og nogle dele af Vestafrika er mændene generelt meget høje og drøje. Det virker rimeligt, at de også vil have større kønsdele. Det er en velkendt fortælling om nogle folkeslag, f.eks. masaierne i Kenya,« siger Christian Groes.

Christian Groes tilslutter sig, at der er noget om snakken, men afviser, at det gælder mænd fra hele det afrikanske kontinent. Han efterlyser også mere professionel forskning på området.

»Der findes foreløbig ikke et endegyldigt svar på det her. Men det ser ud til, at der er nogle erfaringer og undersøgelser, som bakker myterne op,« siger han.

LÆS OGSÅ: Top 5: Se de vildeste dyre-penisser

Store resultater blev senere afvist

Men hvor langt ud på linealen når disse afrikanske mænd så? Og hvad med europæerne – skal de ikke have oprejsning?

Tidligere forskning har placeret congolesiske mænd på toppen af penis-listen med 17,93 cm. Her så Afrika som kontinent desuden ud til at ligge længst fremme på målestokken. Den danske mand blev – måske noget rundhåndet – tildelt et gennemsnit på 15,89 cm.

Disse resultater fra 2012 modtog imidlertid heftig kritik af andre forskere på grund af tvivlsomme metoder.

LÆS OGSÅ: Højde, skostørrelse og længden af penis

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Danske mænd ligger i slipstrømmen

Spørg Videnskaben gør et sidste forsøg for at få overblik.

Her kan en tysk urolog og professor i mænds sundhed muligvis hjælpe. Dr. Frank Sommer har samlet data om penisstørrelser fra flere forskellige forskningsprojekter og skrevet en artikel i det tyske magasin FOCUS.

Ifølge Dr. Sommers data, har mænd af afrikansk afstamning klart den største aubergine. Han inddeler asiatiske, afrikanske og europæiske mænd i fire størrelseskategorier, hvor majoriteten af sorte mænd ligger i den største og næststørste gruppe.

Dr. Sommer skriver desuden, at hvide europæiske mænds erigerede penis i gennemsnit måler 15,4 cm. Her ligger hollænderne længst fremme regionalt med et gennemsnit på 15,6 cm, og danske mænd en anelse bagud med deres 14,88 cm.

Alt i alt peger Videnskab.dk’s research på, at den sorte mands bandit er størst, men at der i høj grad mangler, øh, hårde data om disse etniske forskelle.

Spørg Videnskaben takker Emil for det store spørgsmål, som vi belønner med en T-shirt. Hvis du selv har et spørgsmål, så send det til sv@videnskab.dk, så har også du mulighed for at vinde en T-shirt. 

LÆS OGSÅ: Kvinder: En stor penis er ikke vigtig

LÆS OGSÅ: Hvad sker der i kroppen under en orgasme?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.