Er det sundere at løbe i regnvejr?
En læser vil vide, om det er bedre for helbredet at løbe i regnvejr, hvis man bor i en storby, hvor der er luftforurening.
Sundere at løbe i regnvejr luftforurening partikler

En regnvejrsdag kan afholde mange fra at snøre løbeskoene, men er det egentlig sundere at løbe, når det regner? (Foto: Shutterstock)

En regnvejrsdag kan afholde mange fra at snøre løbeskoene, men er det egentlig sundere at løbe, når det regner? (Foto: Shutterstock)

Steffen Just bor på Frederiksberg i København og sidder det meste af dagen foran computeren. 

Derfor elsker han også, når han har tid til at binde sine løbesko og ligesom tusindvis af andre københavnere løbe en tur rundt om Søerne.

Han har dog læst mange artikler om, at det kan være meget usundt at løbe rundt i al den bilos, som findes i midten af København – specielt omkring Søerne. Derfor har han skrevet til Spørg Videnskaben.

»Jeg løb en tur forleden, hvor det regnede meget, og det var, som om luften føltes renere. Betyder det, at det faktisk er sundere at løbe i regnvejr? Kan regn være med til at fjerne gasserne fra bilosen?« skriver Steffen i sin mail til os.

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Spørgsmålet, der sikkert er relevant for rigtig mange danskere, har vi fluks sendt videre til Jørgen Brandt, der er professor og sektionsleder på Institut for Miljøvidenskab – Atmosfærisk modellering ved Aarhus Universitet. 

Jørgen Brandt er ekspert i forurening, og ifølge ham giver det rigtig god mening at få løbeskoene på, når regnen siler ned.

»Det korte svar er et klart ja. Uanset om man bor i byen eller på landet, så er luften altid mindre forurenet, når det regner. Det sker hurtigt, og allerede efter 10 minutters regnvejr, kan der være meget stor forskel i niveauerne af luftforurening,« siger Jørgen Brandt.

Partikler forsvinder i regnvejret

Ifølge professoren tager regnen sig af en del af partikelforureningen.

»Det er specielt den skadelige partikelforurening, regnen er god til at slå ned. Disse partikler kommer blandt andet fra lokale kilder såsom trafik og brændeovne. En stor del af partikelforureningen kommer også langvejs fra og kan blive transporteret med vinden hertil fra kilder flere tusinde kilometer væk,« forklarer Jørgen Brandt.

Når regnen rammer partiklerne, bliver de nærmest slået til jorden og forsvinder med regnvandet ned i kloakkerne.

Gasser kan også blive opsuget af regndråberne, men det er en langt mindre effektiv proces,  der sker meget langsomt. Derfor betyder regnvejr ikke så meget for koncentrationerne af gasser.

»Det drejer sig eksempelvis om gassen ozon, som vi meget gerne vil have højt oppe i atmosfæren, men som er skadelig for mennesker hernede ved jordoverfladen. Der ikke så meget ozon, når det regner, da der kræves sollys for at danne det,« fortæller Jørgen Brandt.

Regn løb forurening buer sol storby søerne

Steffen Just løber omkring søerne i København, der er kendt for at være et af de mest forurenede steder i byen. (Foto: Shutterstock)

Sundere at løbe i forurening end at lade være

Man kan jo stille sig selv spørgsmålet, om det ikke er ligemeget, om man dyrker motion eller bare lever i de giftige gasser og partikler. Og om det så gør en forskel, om man løber, når det regner, eller ej? 

Det gør det ifølge Jørgen Brandt, for når man motionerer, trækker man vejret dybere ned i lungerne, og her kan de skadelige partikler gøre større skade end ellers.

Men det betyder nu ikke nødvendigvis, at man skal holde sig fra at løbe rundt om Søerne, hvis vi i Danmark (en sjælden gang imellem) skulle have en lang periode uden regnvejr.

»Der er rent faktisk lavet undersøgelser, som viser, at det bedre kan betale sig at løbe rundt i forurenet luft end at lade være med at motionere. De helbredsfordele, man får ved at motionere, opvejer altså langt de negative effekter ved ikke at gøre det,« fortæller Jørgen Brandt.

Undersøgelserne kan du læse om her og her.

LÆS OGSÅ: Bliver man mindre våd, hvis man skynder sig gennem regnen?

Tag ud af byen og løb

Har man lyst til at gøre noget godt for sig selv, kan man ifølge professoren altså løbe i regnvejr, men hvis man ikke kan vente på det, kan man med fordel tage ud af byen for at dyrke sin motion.

»Men der er jo et lille dilemma. Skal du ud af byen, så tag toget, så du forurener mindre for de andre, der skal motionere,« griner Jørgen Brandt.

Man kan også overveje, hvor man løber, hvis man ikke har tid til andet en blot at snøre løbeskoene og rende rundt i lokalområdet.

Nørre Søgade langs Søerne i København er blandt Danmarks mest forurenede gader, men rent faktisk skal man ikke så langt væk fra selve Nørre Søgade, før forureningen bliver markant mindre.

»Den værste forurening er altid tæt på husmurene i den gade. Det vil sige, at hvis man løber nede ved selve søerne, er luften meget bedre – specielt fordi der er åbent til den ene side,« siger Jørgen Brandt.

LÆS OGSÅ: Her er 7 gevinster ved møgvejret

Vindretningen bestemmer, hvor der er mest forurenet

Det forholder sig ifølge Jørgen Brandt sådan, at vinden har en enorm betydning for, hvor der er mest forurenet. 

Bor man et andet sted end ved Søerne i København (hvilket rigtig mange danskere gør) og løber rundt i gaderne i nærområdet, kan man ifølge Jørgen Brandt kigge på vindretningen for at finde ud af, hvor der er mest og mindst forurenet på løberuten.

Der kan nemlig være en faktor 10 forskel på den ene og den anden side af vejen, bare på grund af vindretningen.

»Kommer vinden fra vest, er den østlige side af gaden mindst forurenet og omvendt. Det vil sige, at man med fordel kan tjekke vejrudsigten, inden man løber, og så holde sig på den modsatte side af gaden i forhold til den generelle vindretning over hustagene,« siger Jørgen Brandt.

vind gade

Når vinden blæser ind over en gade med bygninger, opstår en hvirvel i gaderummet, så vinden skifter til modsat retning nede ved jordoverfladen i forhold til vindretningen over tagniveau. Det samme gælder faktisk også, selvom der kun er bygninger på den ene side af gaden, forklarer professor Jørgen Brandt. Det er derfor, at den østlige side af gaden vil være mindst forurenet, når vinden kommer fra vest. (Illustration: OSPM-modellen fra Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet)

4.000 danskere dør hvert år af luftforurening

Mange studier viser, at det kan være en ganske god idé at passe på sig selv, når det kommer til at udsætte sig selv for luftforurening.

Jørgen Brandt har selv været med til at lave forskning, der viser, at omkring 4.000 danskere hvert år dør en for tidlig død som følge af forurening. 

»Det er en alvorlig konsekvens, og faktisk dør mange flere mennesker af luftforurening, end der dør i trafikulykker,« siger Jørgen Brandt.

Dertil kommer millioner af sygedage, men faktisk er tallet heldigvis på vej ned.

Over de seneste knap 40 år er antallet af for tidligt døde danskere på grund af luftforurening faldet fra cirka 7.000 til cirka 4.000. Det viser spritny forskning, som Jørgen Brandt blandt andre har lavet. 

»Vi nærmer os en halvering, så der er stadig et stykke vej endnu,« siger han.

LÆS OGSÅ: 2,5 millioner dør hvert af af luftforurening

Regn løb forurening buer sol storby vinden

Selvom man befinder sig langt væk fra storbyen, kan man alligevel ikke helt undslippe dens forurening. I Danmark er der for eksempel meget forurening, der kommer fra Berlin, når vinden kommer sydfra. (Foto: Shutterstock)

Tjek forurening på hjemmeside

Vil du gerne give dig selv de bedste muligheder for at undgå at blive et tal i statistikken, kan du gå ind på Københavns Kommunes hjemmeside og tjekke forureningen netop nu. Tallene bliver opdateret time for time.

Her kan du blandt andet se, hvilke gader der er specielt forurenede i dette øjeblik og i de næste tre dage.

»Man kan blandt andet bruge det her til at planlægge sine løbeture, så man måske ikke løber, når der er allermest forurenet, men i stedet venter en times tid eller to,« siger Jørgen Brandt, der peger på, at forureningen er særligt høj i myldretiden.

LÆS OGSÅ: Luftforurening er værst, når vi er indendørs

Meget forurening kommer fra udlandet

Nuvel, her på falderebet er det vigtigt at fastslå, at selv om Steffen tager toget og kommer så langt væk fra København som overhovedet muligt, så er det ikke en garanti for, at han kommer til at undgå luftforurening.

Det hænger nemlig sådan sammen, at en stor del af den danske luftforurening faktisk slet ikke er dansk, men kommer fra lande som eksempelvis Tyskland, Belgien, Holland og Polen.

Når vinden kommer sydfra, får vi den tvivlsomme glæde af al bilosen fra Berlin, Bruxelles, Amsterdam og Warszawa.

»Det betyder, at der kan være lige så forurenet med partikelforurening i en skov på Falster, som der kan i Fælledparken i København. Vi får rigtig meget forurening fra udlandet. Vi er lige gået i luften med en hjemmeside, som viser de overordnede luftforureningsniveauer meget detaljeret i hele Danmark – helt ned på adresseniveau. Den hjemmeside, vil være et godt værktøj til at planlægge sine løberuter,« siger Jørgen Brandt.

Vi håber, at Steffen fik det svar, som har søgte. Vi takker i hvert fald for spørgsmålet og kvitterer med en af vores ikoniske Spørg Videnskaben-T-shirts, som han jo kan tage på, næste gang han skal ud og løbe en tur.

Vi takker også Jørgen Brandt for at hjælpe os med et svar.

Sidder du inde med et spørgsmål, som, du mener, videnskaben kan komme med et svar på, er du altid velkommen til at sende det til os på sv@videnskab.dk, så skal vi se, hvad vi kan gøre for dig.

LÆS OGSÅ: Er det dumt at dyrke sex før sport?

LÆS OGSÅ: Behøver man lave strækøvelser efter træning?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker