Drømme gør os sårbare og angste
Ny forskning indikerer, at søvnens drømmeperioder ikke hjælper os med at fordøje dagens følelser, i stedet tyder det på, at de rent faktisk forværrer vores negative følelser.

Der er flere teorier om, hvad søvnens drømmeperioder skal gøre godt for. (Foto: Colourbox)

Der er flere teorier om, hvad søvnens drømmeperioder skal gøre godt for. (Foto: Colourbox)

Hvad er meningen med at have 4-5 drømmeperioder hver nat, hvis indhold vi næsten altid er glemt om morgenen? Det spørgsmål har mange forskere grublet over, men ingen har endnu med sikkerhed kunnet give et svar på, hvad drømmeperioderne egentligt skal gøre godt for.

Der er dog fremsat en lang række

teorier

og formodninger om denne indretning af vores hjerner, som vi i øvrigt har til fælles med alle andre pattedyr, der dog både kan have meget længere eller kortere 'drømmeperioder' end menneskerne - hvilket man heller ikke forstår meningen med.

Blandt de mest udbredte drømmeteorier kan vi i flæng nævne følgende fire:

Drømme tjener blot til at motionere hjernecellerne en gang i mellem under søvnen, så de ikke tager skade af lang tids inaktivitet - ligesom muskelceller bliver svage af ikke at blive benyttet i længere tid.

Drømme tjener til at

fjerne

falske aktivitetsmønstre i hjernevævet. Mønstre som er opstået ved en slags kortslutning mellem hjernecellerne og som - hvis de ikke bliver fjernet - kunne skabe alvorlige forstyrrelser i den vågne hjerne om dagen. (Ud fra denne teori er det ikke blot unyttigt at erindre sine drømme om dagen - det er direkte uheldigt).

Den tredje teori er næsten lige modsat den foregående: Ifølge denne teori tjener drømmene til at fæstne dagens oplevelser i hjernevævet, så de bedre huskes senere hen. Denne teori har dog svært ved at forklare, at drømmene er så mystiske og urealistiske.

Endelig går den fjerde teori også ud på, at drømme tjener et fornuftigt formål i vores psykiske liv. Men denne gang mere vedrørende følelseslivet end vedrørende hukommelsen. Den pågældende teori foreslår, at drømme tjener til at fordøje dagens

følelsesmæssige

begivenheder, især de overvældende og skræmmende begivenheder, så de ikke virker så skræmmende i fremtiden.

Den sidstnævnte teori opfatter næsten drømme som en slags psykoterapi, hvor man i en fantasiverden kan vænne sig til skræmmende begivenheder, så man oplever, at de ikke så skræmmende, som man tror, og

derfor

kan undgå at blive overvældet af angst om dagen ved tilsvarende begivenheder.

Den undersøgelse, der ligger til grund for dette, bygger dog på lidt løse erfaringer og spekulative formodninger, og nu har et canadisk forskerhold underkastet teorien en anderledes grundig test - og er nået frem til den stik modsatte konklusion!

Tester med uhyggelige indtryk

De canadiske forskere lod 35 forsøgspersoner sove en nat i et søvnlaboratorium, hvor de blev vækket flere gange: Halvdelen i starten af hver drømmeperiode og den anden halvdel lige efter hver drømmeperiode. Idéen var at forsøge at undgå, at den første halvdel fik så meget drømmetid som normalt.

Forskerne viste forsøgdeltagerne uhyggelige billeder - som overfald på en sagesløs person - før de skulle sove. (Foto:)

Om aftenen en times tid inden hver forsøgsperson blev lagt til at sove i søvnlaboratoriet, blev vedkommende udsat for nogle ganske uhyggelige oplevelser.

Det foregik ved, at man foreviste en række lysbilleder på en stor skærm, og en del af disse lysbilleder var af en sådan art, at de kunne virke meget skræmmende på de fleste f.eks. billeder af lemlæstede mennesker efter trafikulykker, billeder af hjerteoperationer, billeder af farlige dyr, der angriber et menneske, eller billeder af et voldeligt overfald på en sagesløs person.

Disse uhyggelige billeder var blandet op med billeder af helt almindelige ting som husholdningsredskaber og naturscenerier m.m.

Efter at have fået forevist hvert billede i ti sekunder skulle forsøgspersonerne på et lille spørgeskema angive, hvor stærkt følelsesmæssigt de var blevet berørt af det pågældende billede, herunder hvor meget angst eller frygt de havde oplevet ved de skræmmende billeder.

Det viste sig som ventet, at stort set alle forsøgspersoner havde vurderet de skræmmende billeder som temmelig stærkt angstfremkaldende, og spørgsmålet var så nu, om disse angstoplevelser ved de pågældende billeder blev påvirket af nattens drømmesøvn, når man næste morgen gentog den samme test.

Ingen variation i antal vækninger

Som sagt bestræbte forskerne sig for at variere mængde af drømmesøvn uden at variere antallet af de gange, forsøgspersonerne blev vækket om natten i forsøgslaboratoriet. Det sidste var en vigtig forholdsregel, for man ved fra tidligere undersøgelser (og mange af egen erfaring!), at det kan være stærkt stressende at blive vækket flere gange om natten.

De canadiske forskere hævder på denne baggrund, at det bestemt ikke ser ud til, at drømmesøvn hjælper os til at overvinde dagens angst. Tværtimod ser det snarere ud til, at drømmesøvn har den modsatte virkning - altså at gøre os mere sårbare overfor skræmmende påvirkninger!

Thomas Nielsen

Hvis nogle af forsøgspersonerne blev mere stressede af denne grund, kunne det let påvirke deres angstreaktion om morgenen, uden at det havde noget med drømmesøvn at gøre.

Det lykkedes faktisk forskerne ved at benytte nogenlunde det samme antal opvækninger af hver forsøgsperson at sørge for, at den ene halvdel fik meget mindre drømmesøvn end normalt, mens den anden halvdel stort set fik den normale mængde drømmesøvn.

Hvis teorien om at drømmesøvn hjælper med til at vænne os til skræmmende oplevelser, skulle gruppen med megen drømmesøvn i løbet af natten score lavere ved de skræmmende billeder om morgenen sammenlignet med den gruppe, der kun havde fået ganske lidt drømmesøvn.

Drømmesøvn hjælper ikke på angst

Det viste sig imidlertid lige tværtimod, at det var den gruppe, der ikke havde fået særlig meget drømmesøvn, som om morgenen viste den største nedgang i angst ved de skræmmende billeder.

De canadiske forskere hævder på denne baggrund, at det bestemt ikke ser ud til, at drømmesøvn hjælper os til at overvinde dagens angst. Tværtimod ser det snarere ud til, at drømmesøvn har den modsatte virkning - altså at gøre os mere sårbare over for skræmmende påvirkninger!

De canadiske forskere mener i øvrigt, at dette måske lidt overraskende resultat kan forklare to andre fund.

For det første har man konstateret, at kriseramte mennesker med såkaldt PTSD (post traumatisk stress forstyrrelse) efter skræmmende oplevelser som f.eks. under krig ofte har natlige mareridt, hvor de genoplever de grusomme begivenheder. Hvis disse angstdrømme hjalp folk til at overvinde angsten, skulle

mange

mareridt hos PTSD-ramte mennesker være et godt tegn for deres snarlige helbredelse, men faktisk ser det ifølge tidligere undersøgelser ud til, at det er et

dårligt

tegn: Mange mareridt forudsiger snarere en længere end en kortere varighed af PTSD-lidelsen.

For det andet har man for en del år siden undret sig over, at deprimerede mennesker, der fik stærkt nedsat drømmesøvn om natten (ved at blive vækket ved starten af hver drømmeperiode), om morgenen var væsentligt

mindre

deprimerede, end de havde været dagen før. Desuden har meget antidepressiv medicin den bivirkning, at det

nedsætter

mængden af drømmesøvn om natten, og enkelte forskere mener ligefrem, at dette kan være selve grunden til, at den pågældende medicin svækker depression om dagen!

Forklaringen skulle altså være, at drømmesøvn ligefrem kan

forværre

vores negative følelser.

Lavet i samarbejde med Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk