Næste gang du står hos slagteren, skal du hellere købe det billige hakkekød, end den dyre filet mignon.
Indholdet af vitaminet K2, som beskytter mod knogleskørhed, er nemlig langt højere i hakkekød og kød fra koens inder- og yderlår, end det er i kød som filet mignon og tykstegsfileter. Det viser en ny undersøgelse, som er foretaget af forskere ved madlavningsinstituttet Nofima i Norge, skriver Forskning.no.
Forskerne har undersøgt, om indholdet af K2 varierer i kød, som stammer fra forskellige muskler hos kvæg. De har undersøgt to forskellige kvægracer, Jersey og det norske malkekvæg, Norsk Rødt Fe.
»Vi har fundet ud af, at de muskler som var mest i bevægelse indeholdt mest K2. Der var mest K2 i hakkekød og kød fra ydrelårene, og der var mindst i inderfileterne. Men alle tre muskler og begge de undersøgte kvægracer var rasende gode K2 bidragsydere,« siger Rune Rødbotten, som er forsker i Nofima, til Forskning.no.
Undersøgelsen viser også, at der ikke er nogen sammenhæng mellem mængden af fedt i musklen og andelen af K2 i kødet, og heller ikke mellem dyrets alder og andelen af K2.
Forsøgene begyndte, da køerne var to måneder gamle og fortsatte, til køerne blev slagtet efter 18-24 måneder. Alle køerne modtog det samme foder i forsøgsperioden.
Undersøgelsen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift ScienceDirect.
Læs også:
Dine fingre kan afsløre din risiko for knogleskørhed
Sådan vil forskere lave fremtidens superkvæg
Hvad siger koen, når den muh’er?
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
cak