Dine fingre kan afsløre din risiko for knogleskørhed
15 november 2013

KORT NYT FRA DANMARK:

12 milliarder kroner koster knogleskørhed samfundet hvert år. Det er cirka hver anden kvinde og hver fjerde mand, som i deres liv vil opleve et brud som følge af knogleskørhed. Løsningen kan ifølge en pressemeddelelse fra Syddansk Universitet være at screene flere for knogleskørhed.

Det kan man gøre med en såkaldt håndscanner, som forsker Teresa Friis-Holmberg har skrevet ph.d. afhandling om håndscanneren under Statens Institut for Folkesundhed og i samarbejde med Klinisk Institut på Syddansk Universitet.

Tre fingre er alt, hvad der skal til. Så kan lægen måle, om patienten har øget risiko for at få et knoglebrud. Det gør han ved at måle dine fingres knoglemineraltæthed i en håndscanner, og det tager et minut. Selvom scanningen er en nem og forholdsvis billig måde at teste for skrøbelige knogler, foregår det ikke sådan i dag.

»I dag anbefales de praktiserende læger at sende patienter med en eller flere risikofaktorer for knoglebrud videre til en DXA-scanning på sygehuset, hvor man måler knoglerne i hofte og ryg, men den strategi fungerer ikke optimalt. Der er en stor gruppe, der er i risikozonen, som ikke bliver henvist til scanning, og omvendt en stor gruppe, der gør, uden det er nødvendigt,« siger hun.

Det er uklart, hvorfor mange patienter ikke bliver DXA-scannet, selvom de burde, og nogle bliver, selvom de ikke behøver. Men begge dele kan ende med at koste dyrt.

Læs også:

Danmark dumper: Dødelig sygdom opdages ikke i tide

Ændrer tyngdekraften sig?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

ibp

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.