Pigers tidligere pubertet kan skyldes snedigt link mellem gener og miljø
Piger går tidligere i puberteten end før. Men hvad styrer, hvornår vi går i puberteten? Er det arv eller miljø? De spørgsmål er vi for nyligt blevet en del klogere på vha. epigenetik, skriver forsker i denne artikel.
Pubertet

Piger går tidligere i puberteten end for 25 år siden. Det skyldes blandt andet pubertetsgenet TRIP6, forklarer Kristian Almstrup i denne artikel. (Foto: Shutterstock)

Piger går tidligere i puberteten end for 25 år siden. Det skyldes blandt andet pubertetsgenet TRIP6, forklarer Kristian Almstrup i denne artikel. (Foto: Shutterstock)

Danske piger er i dag markant yngre, når de starter puberteten, end de var for kun en generation siden.

Hos piger er begyndende brystudvikling et godt tegn på, at puberteten så småt er startet, og tilbage i 1991 var danske piger i gennemsnit knap 11 år, når de begyndte at få bryster, mens de i 2006 kun var næsten 10 år. Der er altså sket en ændring på et år inden for en tidsperiode på kun 15 år

Mens brystudvikling er det første tegn på pubertet hos piger, er vækst af testiklerne det første tegn hos drenge. Danske drenge går også lidt tidligere i puberteten nu, end de gjorde før i tiden. Forskellen er dog langt mindre markant, end den er for pigerne.

Udviklingen er ikke unik for Danmark. Der er sket et lignende fald i pubertetsalderen i mange andre vestlige lande.

LÆS OGSÅ: Nu ved danske læger, hvornår det er normalt at gå i puberteten

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Epigenetik er et link mellem arv og miljø

Men hvad styrer, hvornår vi går i puberteten? Er det arv eller miljø? De spørgsmål er vi nyligt blevet en del klogere på.

En af de måder, hvorpå miljø og arv spiller sammen, er via epigenetik.

Epigenetik er, når kemiske strukturer (for eksempel methyleringsmønstre) ’sættes på’ arvemassen og dermed regulerer, om, hvor og hvornår generne udtrykkes. Med andre ord kan epigenetikken styre, hvordan arvemassen bruges.

LÆS OGSÅ: Epigenetikken styrer vores DNA's opførsel

Det helt specielle ved epigenetik er, at den kan påvirkes af miljøet, og at den kan gå i arv. Epigenetik er dermed et snedigt link mellem arv og miljø.

TRIP6 - et nyt pubertetsgen er fundet

Dermed kommer vi frem til resultaterne af en ny undersøgelse, vi har lavet.

Vi har kigget på epigenetiske mønstre på arvemassen (DNA-methylering) hos danske drenge og piger henholdsvis før og efter puberteten. Det kom der en masse spændende ud af.

Vi kunne, blot ved at se på graden af DNA-methylering, adskille børn, der var gået i puberteten, fra børn, der ikke var gået i pubertet endnu.

LÆS OGSÅ: Derfor går piger tidligere i puberteten

Hele områder i genomet ændrede sig gradvist gennem puberteten. Ændringerne var tydelige, uanset om vi vurderede puberteten ved at se på kroppens forandringer (brystudvikling hos piger og testiklernes størrelse hos drengene) eller ved at måle på niveauet af kønshormoner i kroppen.

Et særlig interessant fund var ændringer omkring genet, der koder for et protein ved navn TRIP6 (thyroid hormone receptor interactor 6). Vi kunne se, at DNA-methyleringen i det område, der styrer, om genet udtrykkes, ændrede sig markant i løbet af puberteten.

Ændringen medførte, at TRIP6 blev udtrykt i testiklerne, når drenge gik i puberteten. Samtidigt fordobledes indholdet af TRIP6 i blodbanen.

TRIP6 interagerer med dele af stofskiftet, og netop stofskiftehormoner er vigtige for kønsmodningen hos børn. Vi har altså fundet et nyt ’pubertetsgen’.

DNA Gener genes epigenetik

Hvornår pubereteten starter, styres både af arv og miljø. Epigenetikken forbinder de to ting, da det kan styre, hvornår gener skal udtrykkes og kan samtidig nedarves. (Foto: Shutterstock)

Epigenetik kan måske forudsige pubertetsalder

DNA-methylering er tidligere vist at være en glimrende markør for biologisk aldring. Man kan faktisk på baggrund af DNA-methyleringsmønstre i en blodprøve give et ret præcist bud på en persons alder.

Vi kiggede også på, om de epigenetiske mønstre i vores undersøgelser i sig selv kunne sige noget om pubertetsalderen.

Overraskende nok fandt vi, at DNA-methyleringsmønstret var bedre til at forudsige pubertetsalderen, end den kronologiske alder var.

Det vil sige, at hvis vi så på en blodprøve fra en pige, ville vi ud fra methyleringsmønstret i hendes blod kunne sige mere præcist, hvor langt hun var i sin pubertet, end vi ville kunne, hvis vi fik at vide, at hun var 11 år.

Epigenetiske markører kan altså formentlig bruges til at forudsige et barns pubertetsalder.

LÆS OGSÅ:  Æggestokke-gen forklarer sen pubertet hos piger

Hvor skal vi hen nu?

Vi har nu fundet en plausibel forklaring på, hvordan noget så arveligt som pubertetsalder kan ændre sig over så kort tid. Det kan snildt ske via epigenetik!

Eftersom epigenetik påvirkes af det omkringliggende miljø, har vi også en forklaring på, hvordan miljøet kan påvirke, hvornår vi går i pubertet.

Der ligger nu et stort arbejde i at finde ud af, hvilke faktorer i miljøet der specifikt kan ændre de epigenetiske mønstre hos børn, sådan at deres pubertetsalder ændres.

Er det en ændret kost? Nutidens livsstil? Udsættelse for hormonforstyrrende stoffer? Eller en kombination af det hele?

Der er rigeligt at tage fat på.

LÆS OGSÅ: Gener kan være skyld i sen pubertet hos drenge

LÆS OGSÅ: Danske børns pubertet er under forskerobservation

LÆS OGSÅ: Hvad sker der med kroppen under puberteten?

Det ved forskerne om puberteten

Cirka halvdelen af den forskel, man ser i pubertetsalder mellem forskellige mennesker, kan forklares ved arvelighed. Hvis en mor gik tidligt i puberteten vil hendes børn derfor også med stor sandsynlighed gå tidligt i pubertet.

Paradoksalt nok kan store, genetiske undersøgelser slet ikke forklare den markante arvelighed, idet ændringer i specifikke gener kun kan rykke tidspunktet for puberteten med få måneder.

Eftersom der er en stor arvelighed, men de store, genetiske undersøgelser kun kan afdække en mindre del af arveligheden, må der være andre ukendte, genetiske komponenter, der forklarer ’resten af’ arveligheden.

Samtidig ved vi, at ændringer, der sker over en kort årrække, (som for eksempel at piger går et år tidligere i pubertet nu, end de gjorde i starten af 1990'erne), ikke kan forklares ved ændringer i arvemassen.

Og hvis ikke det er arv, så må det være miljø. Men kan miljø være arveligt? Det er her, epigenetik kommer ind i billedet.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk