Derfor er du sukkerjunkie
Langt de fleste af os elsker søde sager. Og det gør vores hjerne også. Men hvorfor er det, at vi kan blive så afhængige af sukker?

En iskold cola, et stykke uimodståeligt chokolade eller smagen af den bedste kage fra den lokale bager. Fristelser er der nok af efterhånden, og mange af os har et stort forbrug af de søde produkter på butikkernes hylder.

Men hvad er det egentlig, der sker, når vores krop så gerne vil have de søde sager? Og hvorfor bliver nogle af os helt afhængige af dem? Det har projektet 'Kort Fortalt' lavet en kort, forklarende video om. Og der er næsten garanti for at blive klogere. Videoen kan ses øverst i artiklen.

En del af nyt bachelorprojekt

Medietilrettelægger-studerende Kirstine Jacobsen har lavet et bachelorprojekt, som sætter fokus på, hvordan nye videoformater til videnskabsformidling og –nyheder, kan udnyttes bedre. Ifølge hende bør man blive bedre til at formidle den egentlige videnskab, når medierne beretter om den nørdede verden.

Som en del af sit bachelorprojekt har Kirstine Jacobsen derfor lavet videoprojektet 'Kort Fortalt', som har til formål at demonstrere, hvordan netop den gode videnskabelige formidling kan foregå.

Hjælp med at gøre nyhederne bedre

Vi, her på Videnskab.dk, vil meget gerne opfordre dig, kære læser, til at hjælpe Kirstine Jacobsen og 'Kort Fortalt' en smule ved at besvare et kort spørgeskema om videoindslaget. Det tager to minutter og er til stor hjælp!

 

'Kort Fortalt''s kilder til denne video:

Artikler om afhængighed og belønningscenter:

Drugabuse.gov

Netdoktor.dk

Krop-fysik.dk

Afhandlinger:

Intense Sweetness Surpasses Cocaine Reward

Bøger:

Rusmidlernes Biologi, Henrik Rindom, 1. udgave, Sundhedsstyrelsen, 1999.

Interviews med:

Benjamin Gilbert-Jespersen, lektor, Metropol

Albert Gjedde, professor, Københavns Universitet

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk