Danske forskere har måske fundet behandling mod kræft
En dansk forskergruppe har opdaget, at et protein fra malariaparasitter muligvis kan bruges til at kurere kræft. Behandlingen har vist gode resultater på mus, og hvis den også virker på mennesker, kan det potentielt have enorm betydning for kræftbehandling.

Forskning i kræftbehandling og parasitologi har slået sig sammen i ny forskning, der viser, at et malariaprotein muligvis kan bruges som et våben mod kræft. (Foto: Shutterstock)

Forskning i kræftbehandling og parasitologi har slået sig sammen i ny forskning, der viser, at et malariaprotein muligvis kan bruges som et våben mod kræft. (Foto: Shutterstock)

Det var lidt af et tilfælde, da forskere fra Københavns Universitet gjorde en opdagelse, der måske kan lægge grunden for en helt ny form for kræftbehandling.

Professor Ali Salanti og hans gruppe forskede egentlig i malaria hos gravide, da de fandt ud af, at et særligt 'bindingsmiddel' - en sukkerstruktur - får malariaparasitterne til at binde sig til moderkagen hos de gravide. Og det viste sig, at der er tale om præcis den samme sukkerstruktur, som man længe har vidst findes i kræft.

Sammen med den danske kræftforsker Mads Daugaard fra University of British Columbia i Canada, fandt Ali Salanti ud af, at et protein i malariaparasitten kan binde sig til kræftcellerne og bruges til at transportere gift ind i kræftcellerne, så de bliver slået ihjel.

»For første gang nogensinde har vi vist, at det kan lade sig gøre at ramme den særlige sukkerstruktur i cancer. Og den eneste grund til, at vi har kunnet det er, at vi har brugt et malariaprotein,« siger Mads Daugaard.

Stor effekt på mus

Proteinet i malariaparasitten kan forskerne lave kunstigt. Når proteinet binder sig til sukkerstrukturerne på kræftcellerne, kan det bruges til at transportere gift til de ondsindede kræftceller. Og det kan vise sig at være et gennembrud for kræftforskningen:

»Denne behandling kan vise sig at være noget rigtig stort. Det springende punkt er, om det er sikkert for mennesker. Men det forventer vi, at det er, for denne malariaparasit kan normalt kun binde sig til moderkagen og intet andet sted i kroppen,« siger Mads Daugaard.

Indtil videre har forskerne kun prøvet behandlingsformen af på mus, men det har haft gode resultater. I museforsøgene blev en tredjedel mus med prostatakræft kurerede, mens samtlige mus med brystkræft blev raske. Planen er at teste behandlingen på mennesker inden for de næste fire år.

»Vi ved ikke, om det virker på mennesker, før vi har prøvet det af på mennesker. Men alle forsøgene på mus har haft god effekt,« siger Mads Daugaard.

Behandler mange kræfttyper

Det allerførste skridt, forskerne tog, var at finde sukkerstrukturen, som fik malariaparasitter til at binde sig til moderkagen. Herefter besluttede de at teste, om det var den samme sukkerstruktur, der findes i kræft.

Der er nemlig åbenlyse fællestræk mellem kræftceller og moderkagen. Blandt andet deler cellerne sig utrolig hurtigt i moderkagen, ligesom de gør i en kræfttumor. Forskerne prøvede at sætte malariaparasitterne på kræftceller, og det viste sig, at de bandt lige så godt til kræftcellerne, som de gjorde til moderkagen.

»Vi har prøvet det af på kræftceller fra alle de store kræfttyper, som for eksempel lungekræft, brystkræft og prostatakræft. Alle de her kræfttyper indeholdt samme sukkerstruktur, som altså kan binde sig til malariaproteinerne,« fortæller Mads Daugaard.

Det betyder, at hvis det viser sig, at behandlingen også virker på mennesker, kan den bruges på en lang række kræfttyper. Faktisk tyder det på, at over 90 procent af alle tumortyper kan blive angrebet af malariaproteinet.

»Vi kan gå ind med dette meget tidligt i kræftforløbet, for de sukkerstrukturer i kræftcellerne, som proteinet virker på, bliver dannet tidligt. Men behandlingen kan også bruges, hvor andre behandlingstyper fejler,« siger Mads Daugaard.

Lettere at behandle mus end mennesker

Professor på Rigshospitalet Ulrik Lassen, som ikke har deltaget i studiet, anser resultaterne for spændende, men bider mærke i, at kræftbehandlingen ikke nødvendigvis kan overføres til mennesker:

»Det er lettere at behandle mus end mennesker. Og der kan jo dukke uforudsete bivirkninger op, når vi afprøver metoden på kræftpatienter. Men med den virkningsmekanisme, der er tale om, og med de dyreforsøg, der foreligger, ser det rigtig spændende ud,« siger Ulrik Lassen til Jyllands-Posten.

Professor Peter Hokland fra Aarhus Universitet tror på, at behandlingen også kan bruges på mennesker og håber, at det lykkes forskerne at teste den på mennesker inden for de forventede fire år. Han er imponeret over det grundige arbejde, der ligger til grund for resultaterne.

»Nogle gange er de ting, der udråbes som kræftgennembrud i medierne bygget på ret tvivlsomme data. Det her er benhårdt,« forklarer Peter Hokland, som er professor i leukæmi og andre blodsygdomme ved Aarhus Universitet.

Han gør opmærksom på, at den nye behandling ikke dræber alle kræftceller, selvom den i de foreløbige forsøg har gjort det af med mange af dem. Det er en af de ting, han håber, forskerne kan arbejde videre med.

»Det man skal se nærmere på nu er, om man også kan få dræbt selve kræftstamcellerne. Men det er foreløbigt et meget imponerende og flot stykke arbejde, som man forhåbentlig kommer til at gå videre med,« siger Peter Hokland.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk