D-vitamin-studier om mænd bliver tilbageholdt
De videnskabelige databaser bugner af studier omkring D-vitamins effekter på kvindekroppen. Mændene er der derimod kun sparsomme informationer om. Dataene bliver ganske enkelt ikke publiceret.

Mænd har ikke nogen forskningsmæssig interesse, når det drejer sig om at afdække D-vitamins sundhedsmæssige effekter. (Foto:Colourbox).

Mænd har ikke nogen forskningsmæssig interesse, når det drejer sig om at afdække D-vitamins sundhedsmæssige effekter. (Foto:Colourbox).

Forskere fra Copenhagen Trial Unit på Rigshospitalet har netop offentliggjort et nyt metastudie, der viser at et dagligt tilskud D-vitamin forlænger ældre kvinders liv. I studiet har forskerne gennemgået samtlige store randomiserede kliniske forsøg på området. 80 procent af disse studier handlede om ældre kvinder.

Overlæge Christian Gluud har ledet studiet og ville gerne have undersøgt, om D3-vitamin har lige så god en effekt på dødeligheden blandt mænd, som den har på kvinder. Men desværre var der for få mandestudier til endegyldigt at kunne afgøre, om det er tilfældet.

Kun 20 procent af forsøgene har haft begge køn med, og forskerne bag disse studier har undladt at publicere resultaterne for mænd og kvinder separat, fordi de som udgangspunkt kun var interesseret i at måle D-vitaminets indvirkning på begge køn. De sparsomme resultater indikerer dog, at D-vitamin også forlænger livet hos mænd.

»Den livsforlængende effekt ser ud til at være den samme for begge køn, så ældre mænd vil efter alt at dømme også have gavn af et D-vitamintilskud, men mere forskning om dette spørgsmål synes nødvendig,« siger Christian Gluud.

'Alle resultater skal publiceres'

Det er vigtigt at vi i fremtiden får lovkrav om fri adgang til data fra alle forskningsgrupper.

Overlæge Christian Gluud CTU

Han ærgrer sig over, at der er så få undersøgelser af mænd samt det faktum, at det er lovligt at undlade at offentliggøre data efter forsøg er gennemført.

»Vores politiske system, ikke kun i Danmark, men i hele verden, er så tilpas sovende over for virkelighedernes beskaffenhed, at de tillader at forskere kan få lov til at indsamle data og kun offentliggøre udvalgte data. Det skader forskningen og hermed vores viden,« siger han og slutter:

»Man skulle have opgjort kvinder for sig og mænd for sig, men dataene er blevet gemt væk,, og ingen kan få adgang til dem.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk