Brug soveværelset til søvn og sex
Vi går i seng med teknologiske søvntyve oftere, end vi gjorde før i tiden. Hyppig brug af mobil og pc før sengetid er forbundet med dårlige søvnvaner, viser et norsk studie.

Flere studier af kommunikationsteknologi og søvnproblemer har vist, at elektroniske dimser i sengen påvirker søvnen negativt. Lav hellere noget andet, når du alligevel er i sengen, lyder rådet. (Foto: Colourbox)

Flere studier af kommunikationsteknologi og søvnproblemer har vist, at elektroniske dimser i sengen påvirker søvnen negativt. Lav hellere noget andet, når du alligevel er i sengen, lyder rådet. (Foto: Colourbox)

 

En gruppe forskere fra Universitetet i Bergen og Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer i Norge står bag dette nye studie, som for nyligt er publiceret i Journal of Sleep Research.

»Brug af pc og mobil i soveværelset hænger tydeligt sammen med det, vi i fagsprog kalder for forsinket døgnrytme,« siger professor og søvnforsker Ståle Pallesen.

»I praksis fører en sådan tilstand til, at du sover mindre i hverdagene, noget som videre vil gøre dig mere uoplagt om dagen og svække din evne til læring,« fortsætter han.

Senere sengetid skaber kuk i rytmen

Resultaterne viser, at personer som ofte bruger aktive medier som mobil og pc i soveværelset, generelt går senere i seng om aftenen og står op senere om morgenen.

»Resultatet af dette bliver som regel et stor spænd mellem sengetid til hverdag og i weekenderne, hvilket igen vil gøre det mere vanskeligt at falde tidligt nok i søvn på hverdage,« siger Ståle Pallesen.

Skal man overhovedet bruge mobil og pc i soveværelset?

»Nej, jeg mener, at soveværelset kun bør bruges til søvn og seksuel aktivitet. Mange bruger det imidlertid til at arbejde, spise og så videre.«

»Hvis man gør de ting og foretager andre vågne aktiviteter over længere tid, vil man efter et stykke tid forbinde soveværelset med aktiverende stimuli. Værelset vil ikke stimulere til søvn, men til vågenhed,« siger Ståle Pallesen.

Bekymring for ungdommens brug af elektronik i sengen

I det nye studie svarede et repræsentativt udvalg på 816 norske borgere i alderen 16-40 år på spørgsmål om deres mediebrug i soveværelset.

»Vi er særligt bekymret for en udvikling, hvor mange unge tager deres mobil, pc eller tablet-pc med i seng, « siger forskeren fra Universitetet i Bergen.

»Ungdommen er den gruppe, som får mindst søvn sammenlignet med deres faktiske behov, samtidigt med at de bruger de nye medier vældigt aktivt.«

SMS’erne tikker lystigt ind, der skal holdes øje med Facebook og besvares email. (Foto: Colourbox)

»De skruer ikke ned for telefonlydene eller sætter på lydløs, når de går i seng. De bruger telefonen aktivt, før de skal sove og forstyrres også af sms eller opringninger, mens de sover,« fortsætter Ståle Pallesen.

Mobilen ødelæggende for skolepræstation

Flere studier af kommunikationsteknologi og søvnproblemer har vist, at elektroniske dimser i sengen påvirker søvnen negativt, særligt hos de unge.

»Vi søvnforskere ønsker ikke at moralisere, det er ikke vores pointe. Men det er helt klart uheldigt at gå i seng med mobil og pc.«

»Ungdommen er en meget vigtig fase i livet for læring, samtidigt med at de unge har et stort søvnbehov. Så kan digitale søvntyve slet og ret virke ødelæggende for skolepræstationen,« påpeger Ståle Pallesen.

Tv og computerspil har ingen negativ effekt

Mange prøver at indhente søvn i weekenderne, noget som kun vanskeligt kan lade sig gøre.

»Undersøgelser har vist, at selv om du måske føler dig udhvilet efter at have sovet mere i weekenden, så vil evnen til at stå imod en ny runde med for lidt søvn, blive svækket,« siger Ståle Pallesen.

Computerspil viste ingen negativ effekt på søvnmønstret i denne sammenhæng, men Ståle Pallesen mener, at det kan skyldes, at der ikke var så mange, som spillede inde i soveværelset.

Forskerne så heller ingen negativ effekt på søvnvanerne ved for eksempel at se tv eller ved at lytte til musik i soveværelset.

Studiet blev for øvrigt foretaget, før brugen af tablet-pc’er slog rigtigt igennem.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk