Angst er efterhånden en folkesygdom.
Cirka 500.000 danskere har sygdommen inde på livet, estimerede Sundhedsstyrelsen i Den Nationale Sundhedsprofil fra 2021.
I den nyeste episode af Brainstorm – Videnskab.dk’s podcast om hjernen – dykker værterne derfor ned i, hvordan man behandler sygdommen.
Når personer med angst starter behandling i det danske sundhedsvæsen, er psykoterapi førstevalget, og det går som udgangspunkt forud for eventuelt medicinsk supplement.
Podcastværterne får en grundig gennemgang af de to hyppigst benyttede terapiformer til behandling af angst, når de to forskningsledere på Center for Angst fortæller om hver deres speciale. Det er Sonja Breinholst, og Monika Anna Walczak, der udover at forske i de to forskellige terapiformer også arbejder klinisk med metoderne.
Hør podcasten i afspilleren i toppen af artiklen eller i din podcast-app – bare søg på ‘Brainstorm’.
\ Brainstorm – Videnskab.dk’s hjerneredaktion
Brainstorm dækker neurovidenskab, kognitionsvidenskab og psykologi.
Vi udkommer som podcast, i artikler og på Instagram, hvor vi serverer hjerneviden på en let og spiselig måde.
Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.
Flere forskellige tilgange til angst
Når personer med angst skal i behandling, er det vigtigste element psykoterapi, og prognosen er god sammenlignet med, hvordan mennesker med andre psykiske lidelser klarer sig efter psykoterapi:
Forskningen viser, at 65 procent af de personer, der gennemfører et forløb, bliver helt raske.
Der er forskellige holdninger til, hvilke terapiformer indenfor psykoterapi der er bedst mod angst. Kognitiv adfærdsterapi har indtil nu været førstevalget, men metakognitiv terapi bliver tilbudt flere og flere steder.
I kognitiv adfærdsterapi har man fokus på følelser, tanker og adfærd i forbindelse med angsten, og patienterne lærer at konfrontere angsten ved hjælp af redskaber som blandt andet ‘hjælpetanker’ og vejrtrækning.
Det fortæller Sonja Breinholst, der er lektor ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet og blandt andet forsker i kognitiv adfærdsterapi og arbejder klinisk med metoden i Center for Angst.
I metakognitiv terapi har man derimod fokus på, hvordan man tænker og ikke, hvad man tænker på. Her skal patienten først blive bevidste om og acceptere, at tankerne er der, for derefter lære at give dem mindre opmærksomhed. Det fortæller Monika Anna Walczak, der er adjunkt ved Københavns Universitet, og både forsker i- og arbejder klinisk med metakognitiv terapi i Center for Angst.
Hør mere om, hvordan man behandler angst i denne episode af Brainstorm, hvor du også får svar på:
- Hvordan man konkret benytter en vejrtrækningsøvelse i kognitiv adfærdsterapi
- Hvilken type angst man typisk behandler med metakognitiv terapi
- Hvad der er det mest hotte emne inden for forskningen i behandling for angst