Ældre mennesker har, ifølge et nyt studie, markant lavere risiko for at udvikle forhøjet blodtryk, hvis de har deltaget i mindst 200 timers frivilligt arbejde i det foregående år, skriver medpagetoday.com.
I fire år fulgte man op på resultaterne, og det viser sig, at de, der var aktive i mere end 200 timers frivilligt arbejde om året havde 40 procent lavere risiko for at få forhøjet blodtryk, end dem der ikke udførte frivilligt arbejde.
Studiet er lavet på baggrund af 1654 deltagere med en gennemsnitsalder på 64 år og med 60 procent kvinder i gruppen.
Undersøgelserne bestod af interviews omkring personernes deltagelse i frivilligt arbejde, og blev suppleret med spørgeskemaundersøgelser, der fokuserede på emner, der relaterede sig til personernes psykologiske velbefindende.
Også det psykologiske velbefindende og den fysiske aktivitet var bedre blandt dem, der engagerede sig i frivilligt arbejde. Det viser resultaterne af undersøgelserne, som er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Psychology and Aging.
Ifølge studiet er det bedre helbred blandt frivillige arbejdere uafhængigt af alder, etnicitet, uddannelse, køn, civilstatus, arbejde og andre faktorer. Studiet favner altså bredt, mener forskerne bag.
»Forhøjet blodtryk er en vigtig, modificerbar risikofaktor for hjerte-karsygdomme og for dødeligheden blandt ældre mennesker. Det er det første studie, der evaluerer sammenhængen mellem frivilligt arbejde og risikoen for forhøjet blodtryk. Resultaterne antyder, at frivilligt arbejde kan være en effektiv ikke-farmaceutisk indgriben i at reducere risikoen for forhøjet blodtryk,« konkluderer forskerne ifølge medpagetoday.com
Læs også på Videnskab.dk: Frivilligt arbejde hænger sammen med lykke og Fodbold er lige så effektivt som blodtryksmedicin