Svedlugt: Bomuld stinker mindre end polyester efter træning
04 september 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

Hvis du er til løbeture eller en tur i fitnesscentret har du måske allerede lagt mærke til det: Tøj fremstillet af polyester stinker værre end bomuldstøj efter hård træning.

Nu har forskere fundet ud af, at denne forskel skyldes, at bakterier, som forårsager lugt, vokser bedre på polyester end på bomuld, skriver American Society for Microbiology i en pressemeddelelse.

Ifølge pressemeddelelsen indeholder friskt udskilt sved langkædede fedtsyrer, som kun har lidt lugt. Men de langkædede fedtsyrer bliver nedbrudt af bakterier og gør sveden mere ildelugtende, fortæller den belgiske forsker Chris Callewaert.

Den største lugtskabende synder på tøjet er bakterier af typen Micrococcus, tilføjer han:

»De er kendt for deres enzymatiske potentiale til at omdanne langkædede fedtsyrer, hormoner og aminosyrer til mindre flygtige forbindelser, som har en typisk ildelugt,« forklarer  Chris Callewaert fra Ghent Universitet i Belgien i pressemeddelelsen.

Micrococcus er ifølge Callewaert i stand til at vokse bedre på polyester.

En anden bakterietype ved navn Corynebacterier er ifølge pressemeddelelsen hovedårsagen til svedlugt i armhulerne, men disse bakterier er ikke i stand til at vokse på tekstiler.

Den nye undersøgelse er publiceret i det videnskabelige tidskkrift Applied and Environmental Microbiology, og undersøgelsen bygger blandt andet på analyser af t-shirts fra 26 personer, som havde dyrket en times intensiv cykeltræning - også kaldet spinning.

Læs også:

Sved kan generere strøm under træning

Derfor giver chili sved på panden

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.