Osteskanner kan afsløre, om du drikker for meget
Kilde: 
04 januar 2016

KORT NYT FRA DANMARK

Det er ikke en hemmelighed, at vi danskere godt kan lide en lille én til kaffen. Men hvor går grænsen mellem hyggedruk og et reelt alkoholproblem, der kan ses på leveren? Det kan en ny skanningsmetode, der oprindeligt er udviklet til at tjekke ostes modenhed, give dig svaret på. 

Metoden kan nemlig diagnosticere begyndende skrumpelever længe før, lægen kan aflæse skader fra alkolhol på dine levertal, skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.

Det kan sikre, at mennesker med et alkoholproblem får den rigtige behandling i tide.

»Ved at diagnosticere mennesker med tidlige stadier af alkoholisk skrumpelever kan man nå at tilbyde alkoholafvænning og specialistbehandling af leveren før, det er for sent,« siger Maja Thiele der er ph.d.-studerende ved Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet i pressemeddelelsen.

Det var oprindeligt en gruppe franske læger og ingeniører, som i 2003 fik ideen om at bruge osteskanneren til at måle leverstivheden hos patienter med kronisk leverbetændelse (hepatitis C). De ville se, om leveren var stivere hos patienter med skrumpelever, end hos dem med en rask lever.

Det viste sig, at jo stivere leveren var, jo større leverskader var der også. Nu er metoden for første gang afprøvet på folk, som drikker for meget.

»Vi dokumenterer, som de første i verden, at denne metode kan give lægen afgørende information om patienter med mistanke om alkoholisk leverskade,« siger professor og overlæge Aleksander Krag i pressemeddelelsen.

Ifølge Syddansk Universitet er der i dag cirka 600.000 danskere, som drikker for meget. 

Læs også:

Hvad er mest usundt: Stoffer, alkohol eller cigaretter?

Aber og grise er bedre til at styre alkohol end mennesker

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.