Laboratorieforsøg: Cannabis kan skrumpe hjernekræft i mus
Kilde: 
14 november 2014

Tilføjelse 16. december 2019: Denne korte nyhed skal læses med meget store forbehold: 

  1. Forskeren bag studiet modtager økonomisk støtte fra firmaet GW Pharmaceuticals, der sælger medicinske cannabisprodukter. Interessekonflikter risikerer derfor at påvirke forskningen og tolkningen af resultaterne. Læs mere om interessekonflikter i artiklen 'Læg mærke til, hvor pengene kommer fra'.
  2. Forskningen er udført i et laboratorie på celler og på mus. Det betyder langt fra, at behandlingen har samme effekt på mennesker. Læs mere om det i artiklen Siger forsøg på mus overhovedet noget om mennesker?
  3. Nyheden er fra 2014, og flere år efter har ingen forskning endnu vist, at cannabis kan kurere kræft i mennesker.

Vi har derfor rettet overskriften og den oprindelige nyhed nedenfor, så den nu tager hensyn til ovenstående forbehold:

KORT NYT FRA UDLANDET

I Amerika er brugen af cannabis til behandling af forskellige sygdomme vidt udbredt. For eksempel kan man få en mundspray med de aktive stoffer kaldet cannabinoider, der kan bruges til behandlingen af multipel sklerose. 

Men mundsprayen kan muligvis bruges til mere end det. Et laboratorieforsøg viser, at mundsprayen ser ud til at have en hæmmende effekt på kræftceller og hjernekræfttumorer i mus. Det skriver en af forskerne bag forsøget, Wai Liu fra University of London, i mediet The Conversation.

Forsøget havde den stærkeste effekt, når cannabinoider blev kombineret med strålebehandling.

Ifølge forskeren har andre studier også peget på, at der er nogle cannabinoider, som har vist sig at have en anti-kræft effekt i celleforsøg. Det gælder især stofferne tetrahydrocannabinol (THC) og cannabidiol (CBD), der begge findes i mundsprayen. Bemærk dog, at der netop er tale om celleforsøg foretaget i et laboratorium, og det langt fra er sikkert, at det samme gør sig gældende for kræft i mennesker.

Studiet er 14. november 2014 publiceret i det videnskabelige tidsskrift Molecular Cancer Therapeutics. Wai Liu oplyser, at han modtager økonomisk støtte fra firmaet GW Pharmaceuticals, der sælger medicinske cannabisprodukter.

Læs også: 

Cannabis kan i laboratoriet dræbe kræftceller og bremse sklerose

Ingen forskning viser, at cannabis kan kurere kræft

Er det farligt at ryge hash?

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.