Er det farligt at ryge hash?
Hvilken effekt har hashrygning på hjernen? Og er det i det hele taget farligt at ryge hash? Vi har samlet nogle af de mest interessante artikler, der indvier dig i videnskaben bag hash.

Det kan være svært at blive klog på præcis hvilke konsekvenser hashrygning kan have. Vi har samlet nogle artikler, der kan give et videnskabeligt svar på spørgsmålet. Shutterstock

Det kan være svært at blive klog på præcis hvilke konsekvenser hashrygning kan have. Vi har samlet nogle artikler, der kan give et videnskabeligt svar på spørgsmålet. Shutterstock

Tjald, fniseurt og fjolletobak. Kært barn har mange navne.

Hash er meget populært hos nogle mennesker, men det er som bekendt stadig ulovligt i Danmark, selvom der i årevis har været en stærk debat om, hvorvidt hash skal legaliseres.

Hashkøb har længe været lovligt i Holland, og på det seneste har flere amerikanske stater vedtaget lovgivning, der tillader folk at købe cannabis.

Forskningen er modstridende om hashspørgsmålet

En af de mulige årsager til, at hash endnu ikke er legaliseret i Danmark kan skyldes, at der kan være uklarhed om, præcis hvilke konsekvenser der er ved at ryge hash. Er det farligt at ryge hash? Eller kan det derimod have en sundhedsfremmende effekt?

De spørgsmål forsøger vi at addressere i denne opsamling af artikler om hash, hvor det også er tydeligt, at forskerne ikke er enige.

Vidste du for eksempel, at cannabis i nogle tilfælde kan dræbe kræftceller, mens det i andre tilfælde kan holde unge fast i psykisk sygdom?

Alt det og meget mere kan du læse om i artiklerne forneden. Du kan også gå på opdagelse i den nyeste forskning inden for hash i artiklen 'Forskere giver dig sandheden om hash'. I denne artikel ligger alle spørgsmål og svar fra en livechat, som Videnskab.dk afholdt torsdag 1. maj 2014 med Henrik Rindom og lektor Henrik Hasseldam.

Hash giver måske ikke varige skader i hjernen alligevel

Der er langtfra altid enighed om hvilken effekt hashrygning kan have, hvilket denne artikel er et glimrende eksempel på. Anerkendt international forskning viste nemlig tidligere, at hash giver varige skader i hjernen. Forskningsprojektet blev dog sidenhen voldsomt kritiseret for den metode, undersøgelsen lagde til grund for, og det var med til at starte en større debat om hvilken effekt hashrygning egentlig har på hjernen.

Hash holder unge fast i psykisk sygdom

Nogle mennesker bør dog holde sig langt væk fra hash. Dansk forskning har nemlig vist, at hashrygning øger risikoen for, at mennesker der lider af psykiske sygdomme har det sværere ved at slippe af med deres symptomer, selvom de får medicin og terapi. Her kan du læse om hvordan cannabis øger risikoen for, at man bliver ved med at få psykoser, vrangforestillinger og hallucinationer.

Mulig behandling mod hashmisbrug fundet

Hyppig indtagelse af cannabis kan føre til afhængighed og hashmisbrug. Der er dog hjælp at hente. Forskere har nemlig fundet et stof i rottehjerner, som fjerner både den berusende og sløvende virkning ved hash. Deres undersøgelse peger på, at stoffet har samme virkning på mennesker.

Hashrygere er ikke kun misbrugere

»At sige, at alle, der bruger cannabis, per definition er misbrugere, vil være det samme som at sige, at alle, som drikker, er alkoholikere,« udtaler socialantropolog Flore Singer Åslid i denne artikel. I stedet peger hun på, at mange bruger stoffet for at slappe af og have det sjovt - akkurat som med alkohol.

Vi ryger lige så meget hash som i Christianias storhedstid

Myndighedernes kamp mod hashsalget har langtfra bremset befolkningens iver efter at købe hash på et marked til en værdi af over en milliard kroner. Her kan du læse om hvordan hashmarkedet stadig er en sand guldgrube, og hvordan rydningen af Pusher Street endda satte fut i bandekrigen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.