Ingen forskning viser, at cannabis kan kurere kræft
Hvis cannabis virkede som kur mod kræft, ville videnskabsfolk ikke tilbageholde den. Det ville være latterligt, argumenterer irsk kræftforsker.
cannabis cannabisolie kræft cancer kur

Cannabis har gennem årtusinder været brugt som rusmiddel og til medicinske formål. Men rygterne om den helbredende effekt på kræft er - i hvert fald indtil nu - ikke bekræftet af forskningen. (Foto: Shutterstock) 

Cannabis har gennem årtusinder været brugt som rusmiddel og til medicinske formål. Men rygterne om den helbredende effekt på kræft er - i hvert fald indtil nu - ikke bekræftet af forskningen. (Foto: Shutterstock) 

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

I tusindvis af år har mennesket brugt cannabis til rekreative, ritualistiske og medicinske formål. 

Mere nutidigt har de medicinske egenskaber fået en masse mennesker op på barrikaderne, og det skorter ikke på vilde påstande om den gavn, cannabisplanten gør ved medicinsk brug.

Af alle påstandene er postulatet om, at cannabis kan kurere kræft, nok den mest dumdristige.

Det er let at finde personlige beretninger på internettet om cannabis og cannabis-afledte produkter, der angiveligt har fået tumorer til at svinde ind eller har kureret uhelbredelig kræft.

Uanset hvor overbevisende disse beretninger forekommer, er de som regel baseret på misforståelser, ønsketænkning eller decideret løgn.

LÆS OGSÅ: Ny forskning udstiller tyndt grundlag for dansk forsøgsordning med medicinsk cannabis

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Medicinsk brug af cannabis ER undersøgt på kryds og tværs

Vi kan begynde med at spørge, hvad den medicinske virkningsgrad er.

I modsætning til, hvad mange end måtte mene, ER den medicinske brug af cannabis blevet gransket i stor udstrækning.

En National Academy of Science-opsummering fra 2017 gennemgik mere end 10.000 studier; den hidtil største videnskabelige gennemgang af forskning i cannabis og cannabisprodukters effekt på helbredet generelt.

Her fandt man fandt evidens for, at:

  • cannabis i visse tilfælde blandt andet kan varetage lindring af kroniske smerter og spasmer associeret med multipel sklerose.
  • THC (THC står for delta-9-tetrahydrocannabinol og er det vigtigste euforiserende stof i cannabis) kan have en positiv effekt på smerter og på kvalme og opkast forårsaget af kemoterapi. Syntetisk THC er blevet ordineret til netop dette formål i flere årtier.

Men helt afgørende findes der absolut ikke evidens, der viser, at cannabis har en helbredende eller endog nyttig effekt, på kræft på trods af alle de entusiastiske postulater om det modsatte.

LÆS OGSÅ: Medicinsk cannabis: Så tynd er evidensen for danske patienter

Kløft mellem folks opfattelse og evidens beror på misforståelse

Hvorfor er der en kløft mellem den offentlige opfattelse og videnskabelig evidens?

Det beror til dels på en misforståelse.

Det bliver eksempelvis ofte hævdet, at en høj dosis THC kan dræbe kræftceller i en petriskål.

Det stemmer, men det har ikke stor betydning. Det er nemlig meget let at dræbe celler i en petriskål; det kan du gøre med alt fra varme til klorin.

Effektiv kræftmedicin skal derimod være i stand til selektivt at dræbe kræftceller i menneskekroppen, samtidig med at de skåner sunde celler.

Og det kan cannabis ganske enkelt ikke.

LÆS OGSÅ: Blot fire undersøgelser skal se på medicinsk cannabis

Cannabis cancer kræft kurere medicin behandling konspiration påstande løgn petriskål patienter syntetisk THC kvalme kemobehandling bivirkninger effekt

Medicinsk cannabis kan være til gavn for patienter med smerter eller patienter, der lider af kvalme og opkastning i forbindelse med kemoterapi. (Foto: Shutterstock)

Argumentet om, at naturligt er sundere, holder ikke

Visse cannabis-aktivister er drevet af en ideologisk fiksering, der ofte kommer til udtryk, i forbindelse med en fornemmelse af at cannabis er 'naturligt' og derfor underforstået bedre end farmakologisk medicin.

Det er et klassisk eksempel på 'appeal to nature'; en temmelig tvivlsom fejlslutning. ('Appeal to nature' er et argument eller en retorisk taktik, hvori det antages, at noget er 'godt', fordi det er naturligt eller 'skidt', fordi det er unaturligt, red.).

Termen 'naturlig' er desuden ret vag.

Hvis vi definerer ‘naturlig’, som noget, der forekommer uden menneskelig indblanding, holder argumentet ikke.

Arsenik, plutonium og cyanid er også naturlige stoffer, men det ville en dårlig strategi at have et ødselt forbrug af dem.

LÆS OGSÅ: Er naturligt sundere end kunstigt?

Medicinalindustriens 'sammensværgelse' er noget vrøvl

De aktive stoffer i mange lægemidler bliver ofte først opdaget i planter og efterfølgende syntetiseret for være i stand til at kontrollere dosis samt maksimere effektiviteten.

Vi har allerede THC-afledte lægemidler, men de helbreder ikke kræft, og det gør cannabis heller ikke.

Desværre går visse cannabis-aktivister skridtet videre ved at hævde, at medicinalindustrien forsætligt skjuler cannabissens kræfthelbredende egenskaber.

Det er ganske enkelt noget vrøvl. En sådan konspiration ville være helt enorm og hurtigt kollapse.

LÆS OGSÅ: Forskere: Ukendt, hvordan cannabis virker som medicin

Latterlig konspirationsteori, at kuren mod kræft tilbageholdes

Halvdelen af os vil blive berørt af kræft i løbet af vores liv.

En kur vil ikke alene være enormt profitabel, og selvom patentlovgivningen for 'naturlige' produkter er kompliceret, ville det resultere i uendelig taknemmelighed, økonomiske fordele og videnskabelige æresbevisninger.

Tanken om, at forskerne er så hjerteløse at de tilbageholder en kur mod kræft, er latterlig.

Kræft er en kompleks gruppe af sygdomme, derfor er det usandsynligt, at vi nogensinde finder én enkelt kur.

Cannabis kan afhjælpe visse patienters kvalme, mens de er i kemobehandling. 

Men det er helt sikkert, at det er en myte, at cannabis kan kurere kræft.

David Robert Grimes har tidligere modtaget støtte fra Cancer Research UK. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk